El Mercat de les Flors ha presentat aquest matí Flamingos, una creació del coreògraf Albert Quesada amb pinzellades de flamenco. Aquesta peça, primera producció del Mercat de les Flors i coproducció de la Quinzena metropolitana de dansa, forma part de CÈL·LULA, projecte iniciat pel Mercat que té per objectiu donar suport als creadors de casa nostra. Es podrà veure al Mercat del 21 al 24 de març.
Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, ha manifestat la seva satisfacció per presentar una producció pròpia del Mercat, ja que fins ara s’havia limitat a les coproduccions i l’exhibició: “Les companyies tenen moltes dificultats per crear peces de mitjà o gran format, amb més de set ballarins. Per això hem volgut afavorir la creació a través de produccions pròpies que s’emmarquen dins el projecte Cèl·lula.”
Pel que fa a CÈL·LULA és una estructura flexible per a la creació, la transmissió continua i el desenvolupament de la dansa, que invita i acull a coreògrafs i intèrprets. Té com a objectiu facilitar i produir creacions de format mig/gran. Engega amb Flamingo, on Quesada investiga a partir del seu projecte UnDosTresUnDos, on dos ballarins de dansa contemporània es preguntaven què era el flamenco, a partir del seus cossos i també amb les veus. En aquesta proposta va un pas endavant i “busco l’esperit del flamnc en músiques tan diverses com ara cançons de Whitney Houston i Elton John, que aparentment no hi tenen res a veure però coincideixen en la intensitat i també amb la comunicació que aconsegueixen amb el públic.” L’espectacle té un elenc de 8 ballarins.
Explica que per fer-ho tot més de veritat, va demanar als ballarins d’escollir ells mateixos les peces que més els feien ballar. I declara que “Flamingos es el resultat de posar a Carmen Amaya a l’escenari de John Waters, on l’impuls del flamenco es barreja amb l’imaginari pop.”
Així, doncs, amb aquesta nova creació Quesada torna a submergir-se en el món del flamenc i la seva complexitat. Flamingos vol traspassar els estereotips del flamenc des de la mirada de creador contemporani. El coreògraf, artista associat al Mercat de les Flors aquesta temporada, ha declarat que “penso que trec la dansa contemporània de la peixera on sovint es tanca, per acostar-la al públic amb la claredat , la intensitat i el ritme del flamenco.”
I escriu aquestes paraules:
El flamenc ens serveix com a mirall, per inspirar-nos en com una manera d’entendre el cant, la música i la dansa s’ha desenvolupat a través de tantes cultures i regions, i ha acabat prenent forma a Andalusia. El nostre viatge començarà en els nostres propis cossos, en la nostra història individual com a ballarins, en què ens ha format, què ens apassiona i de quina manera es pot compartir. Quin és el nostre propi flamenc, quina és la nostra música i quines danses convida a ballar. Albert Quesada