L’Institut del Teatre presenta 20 llibres de teatre editats aquests 2018

12.17.2018

Author

L’Institut del Teatre junt amb la Diputació de Barcelona comuniquen que han publicat enguany una vintena de volums de textos teatrals, editats o coeditats per les dues institucions durant aquest 2018. Ara, davant les festes nadalenques, ens demanen que fem públic la col·lecció de textos teatrals Dramaticles que coediten amb l’editorial   Comanegra. Aquest 2018 han publicat tant textos d’autors catalans contemporanis com Història, de Jan VilanovaLlibert, de Gemma BrióUn tret al cap, de Pau Miró, com textos d’autors estrangers com l’Antologia dramàtica de Caryl Churchill , la recopilació de Dramatúrgia alemanya contemporània. Teatre jove o La nostra ciutat, de Thornton Wilder.

Si ets actor o actriu,  proposen la lectura de Les olors per a la millora de la veu i la locució actoral, de Gemma Reguant, el dotzè volum de la col·lecció Materials pedagògics de l’Institut del Teatre on l’actriu i professora de l’ESAD explica com el mètode d’olfacció ofereix avantatges actorals i vocals.

Els directors teatrals no es poden perdre L’ofici de dirigir: manual per al teatre, de Katie Mitchell, un manual de direcció teatral que s’ha convertit en una referència indispensable als països anglosaxons i que ara publiquem traduït al català coeditat amb Angle editorial.

Els professionals del moviment i la dansa tenen també un nou llibre de referència: El cuerpo incalculable. William Forsythe, Gerald Siegmund y los diferenciales de la danza. Coeditat amb el Mercat de les Flors i l’editorial Polígrafa, és un nou volum de la col·lecció Cuerpo de letra que recopila per primer cop en castellà la producció teòrica d’un dels coreògrafs més significatius de les darreres dècades.

Altres títols que han publicat en col·laboració amb altres editorials són el clàssic de teatre El soldat fanfarró, de Plaute, publicat per l’editorial Adesiara, el recull Dramaturgia catalana contemporánea: Antología I y Antología II, publicat per l’editorial mexicana Paso de Gato i que compta amb traduccions de l’Institut Ramon Llull, i finalment Creadores Escèniques Segle XXI. Projecte Vaca, de Cristina Serrat, que repassa la trajectòria d’aquest col·lectiu artístic que enguany celebra 20 anys.

L’Institut del Teatre junt amb la Diputació de Barcelona han publicat tres volums que repassen la trajectòria artística de diversos artistes. D’una banda, Textos del cos en joc,  de Gemma Beltran recull 8 dels textos més emblemàtics que ha creat la companyia Dei Furbi, sorgida a l’Institut del Teatre, coincidint amb els seus 15 anys de vida. De l’altra, Desordre general. Joan Baixas en el 50 aniversari del Teatre de La Claca, de Joan Baixas, Glòria Rognoni i Marina Baixas, repassa la trajectòria d’aquesta històrica companyia fundada per Joan Baixas i Teresa Calafell. En tercer lloc, Albert Vidal: cos tel·lúric i mitjà videogràfic, de Maria Escobedo Caparrós explora amb testimonis de converses, videografies i imatges de les seves creacions, la construcció del cos tel·lúric de l’artista Albert Vidal.

Aquest any també han iniciat una nova col·lecció, Converses, literalment una «conversa» executada i editada per un especialista on es posa en relleu i es deixa constància del llegat pedagògic i de la trajectòria professional de reconeguts artistes i mestres que han impartit docència a l’Institut del Teatre. El primer volum que han publicat, està dedicat al desaparegut  Iago Pericot. La llibertat de crear i viure, amb una conversa conduïda per Guillem-Jordi Graells mentre que el segon ha estat Hermann Bonnín: El mètode de saber escoltar, coordinat per Jordi Coca.

Finalment, el PRAEC, Projecte de Recerca de les Arts Escèniques Catalanes, ha publicat quatre llibres en format digital i amb lliure accés dins el projecte Repertori Teatral Català (PRAEC) que ofereix una àmplia selecció dels millors textos de la literatura dramàtica en llengua catalana de tots els temps. Es tracta de La vesita, de Joan Ferrandis d’Herèdia, tres textos teatrals de Manuel de Pedrolo i tres de Josep Palau i Fabre.

Tots aquests i molts altres llibres els pots trobar a la web de publicacions, a la llibreria de la Diputació de Barcelona i també els pots demanar en préstec a les biblioteques de les entitats.

 

Author