L’Institut del Teatre acull, a partir del 20 de novembre i fins al 15 de gener, l’exposició Triomf. Les arts escèniques russes 1900-1929 de la Fundació Casa de Rússia.
La mostra vol donar a conèixer un dels períodes més interessants de l’art teatral i escenogràfic rus, que va tenir lloc a finals del segle XIX i principis del segle XX, amb més de 200 obres, representades a través de cartells, esbossos, fotografies, vestuari o material audiovisual.
Les obres han estat cedides per importants museus teatrals de Rússia, com el Museu de Teatre Central de l’Estat d’AA Bakhrushin, el Museu del Teatre Acadèmic d’Art de Moscou, el Museu del Teatre Pushkin de Moscou o el Museu del Teatre Acadèmic Estatal Rus de Sant Petersburg d’A. S. Puixkin (Teatre Alexandrinsky).
L’exposició també inclou imatges de programes de mà de diverses actuacions dels ballets russos a Barcelona cedides pel Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre.
L’ESCENA RUSSA, FONT D’INSPIRACIÓ
L’art teatral d’aquesta època va suposar un període de transformació de l’escena russa. L’aparició de nous teatres va oferir als artistes emergents oportunitats il·limitades per a l’expressió personal i el desenvolupament del seu talent creatiu.
En aquest sentit, la mostra vol ser un homenatge a pintors i escenògrafs que van canviar el curs del procés teatral i escenogràfic del món i s’hi poden veure obres de Karl Waltz i Alexander Golovin; Sergei Sudeikin i Pyotr Konchalovsky; Natalia Goncharova i Viktor Simov; Alexander Golovin i Konstantin Korovin; Alexandra Exter i Fedor Fedorovsky, i Alexander Rodchenko i Ignatius Nivinsky.
CONNEXIÓ CATALANA
L’exposició dedica dues seccions a parlar de la connexió entre la cultura catalana i espanyola i la russa: Ballets Russos, de Sergei Diaghilev, i La dramatúrgia espanyola en el teatre rus.
Pel que fa a la primera, la famosa companyia de Sergei Diaghilev va actuar diverses vegades a Barcelona al Gran Teatre del Liceu i també a altres ciutats espanyoles i va col·laborar amb destacats artistes catalans i espanyols, com ara, Joan Miró, Pere Pruna, Manuel de Falla o Pablo Picasso.
La Fundació Casa de Rússia a Barcelona es va fundar el 2010 com una plataforma independent per servir de passarel·la entre les cultures catalana, espanyola i russa.
Un dels principals objectius de la Casa és promocionar l’art i la literatura russes i amplificar la cooperació entre entitats educatives, centres científics, organitzacions culturals, empresarials, esportives i juvenils d’ambdós països.
L’exposició s’inaugura el 20 de novembre a les 17h i romandrà fins al 15 de gener al vestíbul principal i al vestíbul del Teatre Estudi de l’Institut del Teatre. L’accés és lliure.