Lliurament del Premi Teresa Cunillé, al Teatre Romea

11.18.2019

Author

Avui, dilluns 18, a les 19 h, el Teatre Romea ha acollit l’acte de lliurament del Premi Teresa Cunillé, guardó amb l’objectiu d’incentivar i donar suport a la recerca sobre la història del teatre català. Durant l’acte s’ha donat a conèixer el guanyador d’aquest premi atorgat per la Propietat del Teatre Romea amb la col·laboració de l’Institut del Teatre de Barcelona.

El treball guanyador de la primera convocatòria del Premi TERESA CUNILLÉ es titula Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu. Un exemple d’èxit del Paral·lel i el seu autor és Eduard Molner Closas.

En aquest treball, l’autor recupera la historia de l’estrena de l’obra Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu, de Josep Amich i Bert, Amichatis i Gastó A. Màntua, el 15 d’abril de 1922 al Teatre Espanyol del Paral·lel de Barcelona.
L’obra fou interpretada per la Gran Compañía de vodevil y Grandes Espectáculos Santpere-Bergés, i consisteix en un triangle amorós entre la minyona Marieta, el soldat Pauet i el pintor republicà Sebastià, que s’emmarca en la convulsa Barcelona de 1840.

La Marieta és molt probablement l’obra dramàtica més vista a Catalunya, a la dècada dels anys vint del segle passat i representa una tendència del teatre popular català basada en un costumisme ambientat en la Barcelona del segle XIX, que recrea la vida dels grups socials populars.

En el seu treball Eduard Molner analitza àmpliament els continguts de la peça i el seu impacte en l’imaginari popular i en el teatre posterior, aixi com la seva continuïtat com a sarsuela i com a pel·lícula. Segons Molner l’impacte cultural “d’aquest univers de la Marieta” -la cançó, el cuplet, la peça dramàtica, la versió lírica, la pel·lícula, la sardana d’Enric Morera, els seus personatges- el podem resseguir a partir dels rastres que han deixat en la premsa publicada l’aparició dels seus motius en activitats populars de diferent tipus com ara balls o festes de disfresses, acudits, i esments del seu imaginari en diversos actes socials.”

SOBRE EDUARD MOLNER CLOSAS
Historiador, professor de teatre i escriptor. Doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona, actualment és el Cap d’Estudis del Grau en Arts Escèniques de la UdG impartit a l’escola Universitària ERAM. Ha estat comissari de l’exposició Paral·lel 1894-1939 que es va poder veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, del mes de novembre de 2012 al mes de febrer de 2013, amb Xavier Albertí (Premi de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya 2013 i Aplaudiment FAD Sebastià Gasch 2013). És autor del llibre Sala Beckett 20 anys (2009, Sala Beckett). És coautor també del llibre Carrer i escena. El Paral•lel 1892-1939 (2012, Viena edicions i Ajuntament de Barcelona). Co dirigeix l’equip de Barcelona – Girona (ERAM – UdG) del projecte de recerca internacional Pleasurescapes Port Cities. Transnational Forces of Integration, un projecte de recerca dotat amb fons europeus, al voltant de la cultura popular en ciutats portuàries europees, amb les ciutats d’Hamburg, Göteborg i Rotterdam.

Ha col·laborat habitualment en el suplement Cultura-s de La Vanguardia i també ha col·laborat o col·labora en les revistes Pausa, Hamlet, Avenç, BCN Metrópolis, Serra d’Or, el diari Avui o la revista Altair. També ha participat en projectes editorials de l’Enciclopèdia Catalana i de l’Institut Ramon Llull.
Ha estat productor de dues edicions del Festival de Músiques Contemporànies organitzat per l’Auditori i responsable de continguts al departament de comunicació del Teatre Lliure.

Entre els anys 2005 i 2009 va programar més de 500 actes del cicle de tertúlies sobre el llibre i la lectura Vine a fer un cafè amb… i ha programat també el cicle de teatre de Juliol a les biblioteques, origen de l’It Emergents, produït pel Festival Grec, Fira Tàrrega, Temporada Alta i l’Institut del Teatre, entre 2012 i 2018. Ha assessorat l’apartat de teatre del Festival Kosmopolis 2011 del CCCB i ha estat professor ocasional a l’Institut del Teatre.

Author