La Villarroel acull, dins de la programació de L’OffLaVillarroel, l’espectacle Explore el jardín de los Cárpatos de la companyia: José y sus Hermanas. El muntatge, un coproducció de Festival Grec 2020, Festival TNT, Temporada Alta, Teatre Lliure i Festival MeetYou Valladolid: està interpretat per Alejandro Curiel, Marta Díez, Carolina Manero, Gemma Polo Bosch i Glòria Ribera.
“Es pot construir i mantenir un país a base de sol, platja i parasol?”
,
Amb el tercer espectacle de la companyia, la formació José y sus Hermanas planteja: la problemàtica de la cultura del turisme i de com, a través de la història del nostre país; s’han afavorit unes dinàmiques urbanístiques i socials que ens han conduït a convertir-nos en poc més que: un xiringuito de platja.
Tal com explica la companyia:
“La peça aborda el fenomen del turisme a partir de tres eixos fonamentals: els desplaçaments massius, la corrupció dels paisatges soterrats darrere de blocs d’apartaments; i la trajectòria de la Marca Espanya des del franquisme fins a l’actualitat. Una marca imposada i dissenyada que ha imprès una petjada de tints comercials sobre la nostra identitat. La democratització del viatge ens ofereix la possibilitat de gaudir, com no ho havíem fet fins ara, dels avantatges: de poder anar i venir sense temor. Aquesta fascinació pel moviment ens obliga a plantejar-nos ara qüestions de vital importància a prop de la sostenibilitat: tant demogràfica com ambiental del fenomen del turisme. Hem de deixar de viatjar o podem inventar altres maneres de fer-ho?”
Un llenguatge híbrid i multidisciplinari
Explore el jardín de los Cárpatos fonamenta la seva proposta escènica mitjançant la fusió de diferents llenguatges; destacant, per sobre de tot, una hibridació d’estètica i recursos digitals, oferint un relat de realitat dual: entre la vivència autèntica de la persona i la versió maquillada que compartim a les xarxes socials. D’aquesta manera, la companyia aconsegueix crear un relat diferent i original sobre el turisme; la mobilitat demogràfica i mercantilització dels recursos naturals com a política censurable de tot un país.
“El resultat sintetitza totes aquelles disciplines que ens són pròpies i que converteixen l’escenificació en un espai multidisciplinari: vídeo, moviment, text i música en directe construeixen un espectacle polièdric en el qual les singularitats de cadascuna de: les cinc artistes que componen el conjunt troben el seu lloc dins d’un teixit escènic heterogeni i ple de matisos.”
Amb aquest espectacle, la companyia José y sus Hermanas continua la línia artística dels seus anteriors muntatges; un estil que ja s’ha convertit en segell de la jove companyia i que han valgut a: la formació l’aprovació i reconeixement tant de la crítica com del públic. En efecte, el seu primer espectacle, Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, va rebre dos Premis de la Crítica: (a Millor espectacle revelació i el Premi de la Crítica jove) i el segon muntatge, Armas de construcción masiva: va ser una coproducció amb el Festival TNT (Terrassa Noves Tendències), especialitzat en propostes teatrals avantguardistes.
Una proposta multidisciplinària sobre el concepte de turisme i la seva evolució.
Explore el jardín de los Cárpatos és una peça escènica de mig format que aborda el fenomen del turisme: a partir de tres eixos fonamentals, els desplaçaments massius, la corrupció dels paisatges soterrats darrere de blocs d’apartaments; i la trajectòria de la Marca Espanya des del franquisme fins a l’actualitat. Una marca imposada i dissenyada que ha imprès una petjada de tints comercials sobre la nostra identitat. Serem capaces de reinventar els viatges i el turisme?
S’ho pregunten José y Sus Hermanas en un treball que s’inicia de nou amb un procés de documentació; i que continua amb l’elaboració d’una sèrie de càpsules que són la base del treball de la companyia. En ell exploren els conceptes de veritat i ficció mitjançant l’ús d’un llenguatge multidisciplinari que abasta: des dels cossos de les artistes fins a la música, passant pel vídeo i el text; en un dispositiu escènic híbrid on la realitat i el món digital es combinen més que mai, contribuint a: crear un relat diferent sobre el turisme.