Los Galindos planten la seva Iurta a la Pl. Margarida Xirgu fins al 4 de gener

12.20.2018

Author

Com ja és tradició, la Plaça Margarida Xirgu s’omplirà de circ per Nadal. Aquest any, els protagonistes són la companyia Los Galindos, que hi tornen ja per tercer cop amb la seva Iurta aquest any amb l’espectacle UduL, dins la programació del Mercat de les Flors. Aquest matí s’ha presentat als mitjans amb presència de la companyia i de Àngels Margarit, directora del Mercat.

Anna Pascual i Benet Jofre s’afegeixen en aquest espectacle de creació a les dues ànimes de la companyia, Bet Garrell i Marcel Escolano. Ells van crear Los Galindos i han cofundat l’Escola de Circ Rogelio Rivel. Els podrem veure els dies 22, 23, del 27 al 30 i del 2 al 4 de gener.

UduL es va estrenar al Festival Trapezi 2017 i, després de voltar per diverses localitats de Catalunya i Europa (més de 100 funcions!), aquest estiu els hem tingut al Grec. És un espectacle per a tota la família, recomanat especialment per a nenes i nens a partir de 7 anys al que anomenen de talla única, perquè l’hem fet pensant en tothom”, diu Escolano.

ENTREM A LA IURTA
Dins la Iurta veurem quatre personatges “que viuen en un lloc oníric entre el circ, la casa, l’espai escènic i l’espai de vida.” I ho fan sense text, amb les seves habilitats expressives i mímiques. Pel que fa al títol, diuen que udul és una paraula inventada a la qual li hem donat el significat de crit llarg de veritats incontrolables.”

Amb UduL tindrem ocasió de descobrir paisatges emocionals on l’encontre i la desavinença conviuen amb la falsa cortesia, l’ego, la crueltat i la por. Un temps de joc i de vivències que ofereix diverses disciplines com ara la perxa xinesa, la bicicleta artística o els portés acrobàtics. La Beth Garrell i Marcel Escolano encaren aquest cop un exercici de recerca i redescobriment de les capacitats corporals i l’enfrontament de l’home amb ell mateix: “Un circ d’entranya, visceral i simple, aparentment senzill  però visualment visceral, on mirem de desencallar situacions per tirar endavant, amb tenacitat… i molt sentit de l’humor!”

FITXA ARTÍSTICA
Direcció artística:
 Bet Garrell, Marcel Escolano – Los Galindos
Creació d’artistes a pista: Anna Pascual, Benet Jofre, Bet Garrell, Marcel Escolano
Intervencions artístiques externes: Roberto Magro, Enric Ases, Bina Rieck, Michel Dallaire
Producció:  Los Galindos, amb la complicitat de Fira Trapezi de Reus, Passage Festival d’Helsingor, Kulturzentrum Tollhaus de Karlsruhe, Teatre Auditori de Granollers, Teatre d’Olot

LA IURTA
És un espai circular de tres metres i mig de diàmetre, una carpa petitona amb capacitat per a 90 espectadors. L’origen no és, però, el circ intimista: és un habitacle dels nòmades de Mongòlia i del Kazakhstan que, per la seva forma circular, els Galindos l’han convertit en el seu espai. El van inaugurar amb l’obra Maiurta.

Per a Àngels Margarit, “la iurta és un espai escènic molt proper, perquè és una barreja entre un circ i una casa, el que ofereix al públic uns sentiments diferents als que trobaria en un circ convencional, que solen a tenir uns 13 metres de diàmetre.”

Escolano explica que en un espai com la és quasi impossible amagar res, tot és al davant del públic  i en un estat de veritat total. “Però en contrapartida  ajuda molt a trobar la complicitat amb el públic!”

Premi Nacional de Cultura 2016, Los Galindos són un referent del circ català. Des de l’any de la seva fundació, el 1991, han creat tretze espectacles. Han estat pioners en la incorporació del trapezi volant en espectacles de circ de carrer.

 

Author