L’ús de l’espai públic, protagonista de FiraTàrrega 2019

09.08.2019

Author

Avui diumenge tanca FiraTàrrega 2019, la primera sota la direcció artística d’Anna Giribet, que ha proposat una programació focalitzada en l’espai públic i les arts de carrer estructurada a través de quatre eixos: la identitat, el territori, el compromís i la reflexió. L’obertura d’aquesta 39a edició amb la conversa amb el filòsof Xavier Antich i la coreògrafa i directora del Mercat de les Flors Àngels Margarit, moderats per la directora del CCCB Judit Carreras, és una declaració d’intencions en relació als objectius del nou equip organitzatiu.

Durant els quatre dies, la ciutat ha esdevingut un hub de les arts escèniques i de carrer amb una gran participació de públic, així com del sector professional. Un dels objectius que es planteja FiraTàrrega en l’àmbit professional és la reordenació dels recursos i serveis de la fira per tal d’afavorir les relacions entre companyies i programadors o productors i altres agents del sector.
FiraTàrrega treballa per afavorir la generació d’espais de distribució i de públics per a les produccions escèniques i ser un referent sectorial que concentri experiència i coneixement i els posi a la disposició d’institucions, creadors i professionals. En definitiva, que esdevingui un agent imprescindible per afrontar els reptes que es plantegen al sector els propers anys. En aquest sentit, la nova disposició espacial de La Llotja facilita els espais de trobada així com la transferència de coneixement (presentacions de projectes i speed meetings P2P) entre agents del sector amb la voluntat de promoure diferents mecanismes de finançament i distribució de projectes escènics.

Enguany, la Fira ha registrat un total de 990 professionals de 552 entitats de 31 països diferents. Pel que fa a procedència, 625 són catalans (314 entitats), 185 de la resta de l’Estat (111 entitats)  i 180 internacionals (127 entitats). En l’edició d’enguany, per primer cop, hi ha hagut representació de professionals de Lituània, el Marroc, el Congo, Taiwan, la Xina i els Estats Units d’Amèrica. Els països més representats són Regne Unit, França, Itàlia i Corea del Sud.

El conjunt de la programació  ha ofert un cartell divers en formats, gèneres i estils, per a tots  els públics i edats, on s’han pogut veure 42 espectacles, 14 dels quals han format part del programa de Suport a la Creació. Aquesta línia d’actuació evoluciona cap a un procés d’acompanyament artístic integral que s’estén en el temps. FiraTàrrega, doncs, no acaba el 8 de setembre sinó que segueix treballant al llarg de tot l’any per proporcionar al sector una plataforma de suport i coneixement permanent.

Un parell d’exemples d’aquesta continuïtat en el temps són les produccions Els despoblats i The Frame  de la companyia Eléctrico 28. La primera s’emmarca dins el programa Acupuncture de la xarxa europea In-Situ i té a veure amb la despoblació de les zones rurals i comportarà una residència a Tàrrega de l’artista irlandesa Deirdre Griffin, durant la tardor del 2019. La segona és una peça integrada al programa Suport a la Creació 2019 que es podrà veure a FiraTàrrega 2020.

L’organització ens comunica que, pel que fa als espectacles de pagament, l’edició registra un 93% d’ocupació provisional i 60 sessions exhaurides d’un total de 74 (dades provisionals a les 13 h)

I pel que fa a l’edició 2020, en què es compliran els 40 anys de FiraTàrrega, des de l’1 de juliol és oberta la convocatòria per a propostes adscrites al programa Suport a la Creació i a partir de l’1 d’octubre s’obre el termini per a la recepció de propostes artístiques a la programació general.

La quarantena edició de FiraTàrrega tindrà lloc del 10 al 13 de setembre de 2020.

Author