Marta Buchaca guanya el Premi Frederic Roda de teatre amb ‘Rita’

10.24.2019

Author

La dramaturga Marta Buchaca ha guanyat el Premi Frederic Roda de Teatre 2019, que atorguen la Diputació de Barcelona i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona per la seva obra Rita, que s’estrenarà la setmana vinent a la Sala Beckett. El premi, dotat amb 8.000 euros, s’ha anunciat avui en un acte presidit pel diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, en què també ha participat Ignasi Roda, en representació d’ADB. Aquesta agrupació va ser fundada l’any 1954 per Frederic Roda i Pérez per fomentar i difondre el teatre.

Ignasi Roda ha destacat la figura del seu pare, Frederic Roda, com a «home de referència dins del món del teatre i la cultura». Frederic Roda i Pérez fou director teatral, crític teatral i promotor cultural, i el premi que porta el seu nom, creat l’any 2014, representa els valors de difusió cultural que Roda va exercir durant la seva vida. 

El diputat de Cultura de la Diputació,  Joan Carles García Cañizares  ha destacat durant la seva intervenció la importància del premi Frederic Roda en el foment de la cultura teatral i com «gràcies a aquests tipus de guardons i a la feina que desenvolupa l’Oficina de Difusió Artística de la corporació la cultura i el teatre arriben al territori facilitant a la ciutadania la possibilitat de gaudir del teatre».

El Premi Frederic Roda va néixer el 2014 per reconèixer textos dramàtics inèdits escrits en català en el marc de la Nit de Santa Llúcia. Des de l’any passat el premi ha rebut un nou impuls a través de la Diputació de Barcelona i la implicació dels teatres municipals de la província de Barcelona.

Altres guardonats amb el premi Frederic Roda de teatre han estat Lluïsa Cunillé per Boira l’any 2014 i David Plana per Els encantats i Josep Maria Miró per La travessia l’any 2015. El guanyador de l’edició 2018 va ser el dramaturg Carles Batlle amb l’obra Lamarr: natura morta, que serà representada aquesta temporada al TNC, dirigida per Sergi Belbel. Ignasi Roda expressava la seva satisfacció pel que els dos últims textos premiats puguin veure’s representats. 

Author