Marta Carraso torna al Temporada Alta i ret homenatge a la pintora Lili Elbe

11.11.2019

Author

Després de Perra de nadie (Temporada Alta, 2018), que va significar el comiat com a ballarina de solo de Marta Carrasco, aquesta coreògrafa guardonada amb el Premi Nacional de Dansa de Catalunya l’any 2005, torna al Festival Temporada Alta amb un homenatge a la pintora Lili Elbe, una de les primeres persones a sotmetre’s a una cirurgia de reassignació de sexe. El títol ja és tot un tribut: Jo, dona. A Lili Elbe i es podrà veure al Teatre de Salt, en una única funció aquest divendres, 15 de novembre.

La peça és un duet creat amb Manel Quintana i co-interpretat amb Albert Hurtado, on Marta Carrasco es fica en el rol de l’altre ego de la protagonista i Albert Hurtado és la Lili. És muntatge que barreja dansa i teatre i que se centra en l’instant que ho va canviar tot: el primer cop que Lili Elbe es va vestir de dona. La dirigeixen Marta Carrasco i Manel Quintana.

Lili Elbe, nascuda a Dinamarca a finals de segle XIX, fou una pintora d’èxit considerable. Va morir l’any 1931, tres mesos després d’una operació de trasplantament d’úter.  Carrasco ha explicat aquest matí en roda de premsa que “per a la interpretació buscava una persona nova a la professió, però que hagués viscut experiències similars a les que va viure Lili.” I va trobar l’Albert Hurtado, del col·lectiu LGTBI,  que no ha trepitjat mai un escenari. L’Albert confessa que .“quan m’ho van proposar vaig pensar que em seria molt difícil, ja que no he treballat mai en un teatre! “ Però ara ja se’l veu ben tranquil i disposat, i amb molta il·lusió.

La vida de Lili Elbe és tant interessant que ja se n’ha escrit un llibre, una novel·la, un estudi i una pel·lícula, aquesta basada en la novel·la que signa David Ebershoff. Però “El públic no veurà ni la pel·lícula, ni un remake. Aquesta és la nostra Lili i el nostre homenatge per obrir les ments. El que m’importa és estar a prop de la gent i emocionar”, ha dit Carrasco.

Marta Carrasco ha fet aquest escrit sobre Lili:

Lili Elbe va néixer a Dinamarca el 1882. Nascuda com Einar Wegener, va ser una pintora de considerable èxit, a més de ser la primera persona coneguda en sotme-tre’s a una cirurgia de reassignació de sexe. Lili desitjava ser mare i es va sotme-tre a vàries intervencions per aconseguir el seu somni. Se li va arribar a trasplantar l’úter d’una jove. Lili morí a causa de la infecció provocada per la seva darrera intervenció el 1931.

Aquest homenatge és per a tu Lili, per obrir un camí impossible d’imaginar.
Marta Carrasco

També ens ha donat un escrit signat per la protagonista:

1882 Dinamarca.
Tot va començar com un joc. M’hi oposava des del principi. Hagués fet qualsevol cosa per la meva estimada Gerda, i ho vaig fer. Ningú era conscient del que estava a punt de passar. Aquella va ser la meva experiència vital més autèntica. Vaig submergir-me en un món aliè a mi. Deixant de ser, en aquell instant, l’home que jo creia que era. La sensació de plenitud no es pot explicar en paraules. No era conscient del simbolisme d’aquest esdeveniment. M’ho vaig jugar tot, sense importar el preu a pagar. Aquell instant ho canviaria tot per sempre.
Lili Elbe

MÉS SOBRE LILI ELBE
Lili (que en aquells moments era coneguda com a Einar Elbe) va conèixer Gerda Wegener a l’Escola d’Art de  Copenhaguen (Kunstakademiet) i es van casar en 1904, quan Lili tenia 22 anys i Gerda 19. Totes dues van treballar com a il·lustradores, Lili es va especialitzar en pintures de paisatges mentre que Gerda ho va fer amb llibres il·lustrats i revistes de moda. Sembla que Lili va notar la seva propensió cap als vestits femenins mentre es trobava modelant per Gerda.

La parella va viatjar per Itàlia i França i es van establir finalment a París l’any 1912, on Lili va començar a viure obertament com a dona. Einar va rebre el premi Neuhausens en 1907, després d’exhibir en la Kunstnernes Efterårsudstilling, en el Vejle Art Museum, i en el Salon d’Automne de París.

Lili es va adonar de la seva condició de dona transsexual mentre reemplaçava a la model absent de Gerda. Gerda li va demanar a Lili que vestís mitges i sabates de taló perquè pogués substituir les cames de la model amb les seves. Amb el temps, Gerda es faria famosa per les seves pintures d’una dona molt bonica amb bells ulls i vestida a la moda. En 1913 es va descobrir que aquesta dona de Gerda era Lili.

Després d’això, entre 1920 i 1930 Lili es vestia regularment de dona i anava a diferents festes i atenia a les visites a casa seva presentant-se com a Lili Elbe. Una de les coses que li agradava fer era desaparèixer utilitzant un dels seus vestits, pels carrers de París, entre la multitud durant el Carnestoltes. Aparentment era acceptada com a dona i fins i tot va rebre una proposta de matrimoni, molts anys abans que fes la seva transició quirúrgica. Només els seus amics íntims sabien que ella era una dona transsexual i per a aquells que no ho sabien, Gerda la presentava com si Lili fos la cosina de Einar.

En 1930, Lili va viatjar a Alemanya per realitzar-se una cirurgia, la qual era encara molt experimental en aquell temps. Es van dur a terme una sèrie de cinc operacions en un període de dos anys. La primera intervenció va consistir en la castració amb l’extirpació completa dels òrgans genitals masculins, feta sota la supervisió del sexòlog Magnus Hirschfeld a Berlín.

Lili Elbe va morir en 1931, probablement a causa de complicacions després de la seva cinquena i última operació. Els estudis del cas de Lili fan l’efecte que la seva defunció va ser causa de les greus complicacions produïdes per un fallit trasplantament d’ovaris. Està enterrada en Dresden.

Author