El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha atorgat aquest matí els Premis Nacionals de Cultura; a la cantant Mayte Martín, la compositora Raquel García-Tomás, l’actriu Vicenta Ndongo, l’il·lustrador Conrad Roset i l’espai escènic itinerant Nilak en un acte de proclamació i lliurament al Casino l’Aliança del Poblenou.
A l’acte ha participat el president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Pere Aragonès; i ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, així com representants del sector cultural.
La dramaturga i directora teatral Denise Duncan ha estat l’encarregada de dirigir l’acte que partint de la base que: la cultura és un llenç en blanc que cadascú omple amb la seva visió del món; i ens obre finestres a diverses realitats i futurs que encara no hem imaginat. Quina és la realitat que dibuixa cada premiat? I quina és la que dibuixen en conjunt? Una proposta creativa que ha anat acompanyada de la intervenció jazzística de Lluc Casares Trio- amb Lluc Casares (clarinet); Joan Casares (bateria), Giuseppe Campisi (contrabaix)- i de les il·lustracions de Pedro Strukelj.
El moment emotiu de l’acte ha arribat a l’hora dels veredictes, els guardonats han estat glossats per professionals: vinculats a cadascun d’ells. En concret l’actriu Marta Millà per Mayte Martín; la professora de música Lys Vilà per Raquel García-Tomás; el director teatral Carles Alfaro, per Vicenta Ndongo, l’artista Guim Tió per Conrad Roset; i la consellera d’Igualtat, Feminisme i Ciutadania del Consell Comarcal de la Terra Alta; i regidora de l’Ajuntament de Vilalba dels Arcs, Maria Teresa Mariné, per Nilak.
El Plenari del CoNCA es constitueix en jurat per tal de reconèixer anualment cinc persones o entitats amb els: Premis Nacionals de Cultura equilibrant criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori. Enguany han destacat la seva excel·lència i creativitat, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents.
La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, ha destacat que “el potencial creatiu, constructiu i crític dels creadors i dels sectors; dels que creuen en els beneficis socials de la cultura, és immens i divers; tal com el representen les persones i entitats guardonades amb els Premis Nacionals de Cultura”.
Vicenta Ndongo
Per ser un dels grans noms de l’escena catalana i per la seva aportació constant al món de la interpretació; des del cinema, el teatre i la televisió en els papers més diversos des del seu debut el 1991. La seva feina es caracteritza pel talent, la professionalitat i la tècnica, tant en la interpretació com en la producció. Com a primera actriu catalana que ha aportat la naturalitat de la diversitat de la nostra societat; ha obert la porta a moltes altres actrius. El 2023 va ser una de les Colometes de la versió de La plaça del Diamant de Carlota Subirós; estrenada al TNC.
L’actriu ha agraït molt emocionada el reconeixement a la seva trajectòria i ha reivindicat : “les persones que som aquí volem un canvi, i aquest premi és el reconeixement d’aquesta voluntat de canvi. Volem ser visibles i volem poder ser referents per a les generacions futures, perquè tinguin somnis i aspiracions sense complexos”.
Raquel García-Tomás
Per la seva excel·lència en la composició musical amb una veu pròpia, fruit d’una sòlida formació i l’aptitud per a la innovació contemporània; que li permeten assolir l’equilibri entre l’experimentació amb el so i els recursos visuals; sense perdre la capacitat d’emocionar un públic ampli. La seva música ha estat interpretada en sales d’arreu del món. El 2023 ha estat l’any del reconeixement i la consagració de la compositora amb l’estrena de l’òpera Alexina B. al Gran Teatre del Liceu i de l’obra coral Les portes del món per a la Cantània a L’Auditori.
En rebre el guardó, ha volgut destacar: “el meu compromís no és només amb la cultura del país, sinó també amb els que no disposen dels mateixos privilegis; ja sigui visibilitzant històries que habitualment són als marges; com propiciant la consolidació d’equips creatius que representen la diversitat real que existeix”.
Conrad Roset
Per la seva habilitat a portar el seu talent com a il·lustrador al món digital amb la creació de GRIS, el videojoc català que més premis internacionals ha guanyat; i que ha estat traduït a nombrosos idiomes. Aquest videojoc està considerat una peça artística per l’equilibri entre estètica i interactivitat; i dona visibilitat internacional a la indústria del videojoc del país. Com a il·lustrador, amb el seu estil inconfusible amb els colors de l’aquarel·la, ha treballat per a nombroses agències i editorials i ha exposat la seva obra a galeries i museus d’arreu.
L’il·lustrador ha posat en valor el món del videojoc: “Crec que aquest guardó premia el món dels videojocs i és alhora un reconeixement a la indústria; així que ho faig extensible a tots els meus companys; perquè de mica en mica fem possible que els videojocs es considerin art i cultura”.
Nilak
Per la seva tasca de portar una programació amb activitats desenvolupades per artistes de reconegut prestigi arreu del país; amb la voluntat d’arribar sobretot a comarques on no hi ha equipaments escènics; i d’establir relacions de qualitat amb la població més enllà d’una simple itinerància d’espectacles. Les creacions que es mostren a la carpa itinerant, basades en l’escena contemporània, es produeixen en col·laboració amb festivals i agents culturals locals i es mostren també en relació amb espais històrics dels llocs que visiten.
Griselda Juncà, Arnau Andreu, Irene Soler i Oriol Escursell, membres del projecte Nilak; han recollit el premi en nom de l’entitat i han agraït el reconeixement reclamant que: “per nosaltres la cultura és una forma d’entendre la construcció d’un país; així que per favor facin política de la cultura i cultura de la política.”
Mayte Martín
Per la seva contribució a la música cantada, especialment dins el flamenc i el bolero; amb una veu i una sensibilitat extremes. Al llarg de la seva carrera artística ha col·laborat amb tota mena d’artistes, des de Tete Montoliu fins a la bailaora Belén Maya;, passant per la diva cubana Omara Portuondo i la cantant de fados Dulce Pontes, entre d’altres. Avui és una de les cantaores més respectades del panorama de la música flamenca: compta amb el favor del públic i el suport col·lectiu dels seus aficionats, i és aclamada per la crítica i ha estat guardonada amb nombrosos premis.
En la seva intervenció ha agraït el guardó i ha emfatizat que: “em produeix una immensa felicitat, orgull i esperança rebre aquest premi, perquè més enllà d’un reconeixement a la meva feina: és un reconeixement a l’art i a la vida; i a una filosofia que fa visibles a aquelles persones que nadem a contracorrent”.
Finalment, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès ha clos l’acte ressaltant que: “cultura i llibertat són dues cares de la mateixa moneda. És el que ens permet imaginar, comunicar i explicar la manera d’entendre el món i de fer-ho arreu del planeta; i amb tota plenitud. La cultura té aquest poder aglutinador, de cohesió de la societat; que ens enforteix com a una societat lliure i empoderada”.