Aquest divendres que ve 28 de juny a les 22h, 255 municipis celebraran alhora el cinquè aniversari del Liceu a la Fresca. Seran 249 de l’Estat espanyol, 5 de França -Arles de Tec, Perpinyà, Pesillà de la Ribera, Prats de Molló i Saint André- i 1 d’Andorra -Escaldes-Engordany- els pobles i ciutats que retransmetran en directe la imponent producció de Tosca de Puccini, encara en cartell al Liceu fins a mitjans de juliol, a espais públics i a la fresca gràcies també a la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”. El projecte, que forma part de la iniciativa Liceu al Territori, aconsegueix així consolidar el seu abast i arribar a nous emplaçaments arreu de l’Estat, aconseguint un any més promoure i potenciar la cultura amb una clara vocació de difondre el gènere operístic i musical a nivell internacional.
Aquesta serà la primera vegada que Liceu a la Fresca arriba a totes les comarques de Catalunya, on 221 municipis podran gaudir d’aquest gran espectacle del que Paco Azorín n’ha fet l’escenografia i l’ha dirigit, i que compta amb la direcció musical del Mestre John Fiore, actual director de l’Òpera i el Ballet Nacional de Noruega.
Moltes d’aquestes localitats se sumen per primer cop a la iniciativa, com és el cas de Llançà, Teià o Centelles entre molts d’altres. A la resta de l’Estat, 28 municipis (7 més que el 2018) s’adhereixen al projecte i posaran a l’abast dels seus ciutadans indrets tan emblemàtics com l’Arc de Triomf de Barcelona, la plaza Juan Goytisolo de Madrid, el Teatro Real, el Museo Guggenheim, los Jardines de la Alameda Apodaca de Cadis, el Claustro del Museo Nacional del Teatro de Almagro o el Teatro Victoria Eugenia de Donosti.
El projecte compta amb la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”, que ha estat l’encarregada de l’extensió per diverses ciutats del territori a través de les pantalles dels principals centres CaixaForum, situats a Madrid, Saragossa, Sevilla, Palma de Mallorca i Tarragona. Paral·lelament, diversos casals catalans al món s’han interessat pel projecte i també retransmetran l’òpera de Puccini. Parlem del de Caracas a Veneçuela, el de Roma a Itàlia, el de La Plata i Rosario a Argentina o el de Basilea i Lausana a Suïssa.
SOBRE ‘LICEU A LA FRESCA’
Liceu a la Fresca és un projecte que s’emmarca dins de Liceu al Territori, iniciat el 2015, amb la finalitat d’apropar el gènere operístic a la societat mitjançant xerrades amenes i accessibles que es desenvolupen de forma gratuïta pels municipis de Catalunya. Aquesta temporada, més de 5.200 persones de fora de Barcelona han vingut al Teatre per gaudir d’una experiència total com és l’òpera (un 21,27% més que la temporada passada) gràcies a aquestes conferències que s’han impartit a més de 100 poblacions. Liceu al Territori treballa per trencar barreres mentals i desprendre el públic d’idees preconcebudes sobre el gènere operístic.
Televisió de Catalunya i Televisión Española col·laboren en aquesta coproducció que cedirà el senyal als 255 municipis. A més, el canal 33 emetrà aquella mateixa nit a les 22h un programa especial presentat per Carolina Rosich i Jofre Font amb la retransmissió de Tosca des de l’espai habilitat a l’Arc de Triomf de Barcelona, que enguany serà d’accés lliure i sense necessitat de reservar entrada. Barcelona tindrà uns altres quatre punts de retransmissió: el Palau Robert, la Plaça Salvador Seguí, el Centre Cívic Sant Martí i el Casino de l’Aliança del Poblenou.
Vicent Sanchís, director de TV3, que ha assistit a la presentació, ha manifestat la seva satisfacció de poder participar en un acord que “permet convertir l’òpera en un espectacle per a tots els públics i apropar-la. El Liceu cada any se supera!”, ha dit, tot i matisar que “la lluita per popularitzar l’òpera i que sigui de tots no s’ha acabat. Si podem, encara farem més.”
Per la seva banda, Samuel Martín, director de La 2, també està molt cofoi de participar ja que “les activitats com el Liceu a la fresca, són les que donen sentit a una cadena com La 2.”
Elisa Duran, directora general adjunta, de la Fundació La Caixa, ha demanat que s’uneixin esforços per tancar l’escletxa que separa la gent de l’òpera, i ha anunciat que el CaixaFòrum Barcelona mostrarà, a partir de l’octubre, l’exposició Òpera, passió, poder i política.
A les 22:15h, La2 emetrà el senyal cap a tot l’Estat a través d’un programa especial presentat per Eva Sandoval de Radio Clásica, des de la Plaza Juan Goytisolo de Madrid, que també serà transmès pel seu canal internacional i en streaming a la seva web. La retransmissió des d’aquesta plaça situada davant el Conservatorio Real de Madrid i el Museo Reina Sofía s’emmarca dins la programació de l’emblemàtic festival Veranos de la Villa organitzat per l’Ajuntament de Madrid. Aquest emplaçament a la capital se sumarà als altres dos situats a CaixaForum i al Teatro Real, amb qui el Liceu uneix iniciatives per treure l’òpera al carrer amb l’intercanvi de les seves respectives retransmissions. Així, Tosca podrà veure’s a la Sala Gayarre del Real, i Il trovatore al Foyer del Liceu el 6 de juliol.
L’extensió del projecte arreu de l’Estat i més enllà de les seves fronteres ha estat una experiència digna de repetir per a molts municipis com Bilbao, on des de la direcció del Museo Guggenheim asseguren “és tot un privilegi col·laborar amb el Liceu i amb un projecte que pretén acostar l’òpera a tothom”; o per municipis com Pesillà de la Ribera, l’alcalde del qual, Jean-Paul Billes, admet que “compartir aquestes emocions amb el màxim de persones, despertar sensibilitats i viure tota la màgia d’aquest espectacle complet és un magnífic projecte que proposa el Liceu i al qual ens adherim plenament”.
La gravació és una producció del Gran Teatre del Liceu i es realitzarà amb 7 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre. La realització de l’òpera es distribueix via satèl·lit als mitjans televisius que posteriorment es personalitzen el senyal i l’emeten pel canal domèstic, gràcies a un recent acord que el Liceu ha firmat amb Hispasat. El Liceu continua apostant per consolidar i fer créixer el seu projecte audiovisual a través de retransmissions en directe, no només en el cas de Liceu a la Fresca sinó internacionalment, amb dues retransmissions al cinema per temporada, una manera d’apropar l’òpera i el Liceu arreu del món.
La producció de Paco Azorín de Tosca amb Tatiana Serjan, Roberto Aronica i Lucio Gallo
Una de les òperes italianes més cèlebres, Tosca de Giacomo Puccini, serà la protagonista del Liceu a la Fresca d’enguany. Aquesta producció del Gran Teatre del Liceu i el Teatro de la Maestranza de Sevilla que va delectar el públic la temporada 2013/14, té una imponent posada en escena de Paco Azorín, fidel a l’original. La batuta la durà el mestre John Fiore i comptarà amb les magnífiques veus de la soprano Tatiana Serjan com a Tosca, el tenor Roberto Aronica en el rol de Mario Cavaradossi, i el baríton Lucio Gallo com a Baró Scarpia.
Tosca ens situa a la Roma de l’any 1800, en ple caos polític. El republicà Cesare Angelotti fuig de la presó per refugiar-se a la basílica de Sant’Andrea della Valle, on l’artista Mario Cavaradossi l’ajuda a amagar-se. El Baró Scarpia, cap de policia, sospita que Mario ha ajudat en la fuga d’Angelotti i convenç Floria Tosca, a qui estima secretament, que el seu estimat Mario l’ha traït. Quan ella va reunir-se amb ell, Scarpia la persegueix, captura el pintor i el condemna a morir. Només si Tosca accedeix als reclams sexuals del baró, Mario podrà salvar-se. Tot i això, el destí dels dos estimats serà fatídic. Ni Cavaradossi podrà evitar l’afusellament, ni ella la tristesa i el seu conseqüent suïcidi.
Tosca és un melodramma en tres actes i llibret de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa que es va estrenar el 14 de gener de 1900 al Teatro Costanzi de Roma. A Barcelona arribaria dos anys més tard, el 30 de març de 1902. El darrer cop que es va fer al Liceu va ser el 25 de març de 2014, on s’ha representat 176 vegades.
Si voleu recuperar la informació sobre la Tosca, de Puccini/Azorín, els seus intèrprets, declaracions del director i altres notícies, que vàrem publicar el dia de la presentació de l’espectacle al Liceu, cliqueu aquí