Mèxic a la Nau amb ‘Juana Inés, paráfrasis de sí misma’

10.04.2019

Author

La producció mexicana Juana Inés: paráfrasis de sí misma, guanyadora de la Menció Especial en el Festival de Almagro el 2018, i del premi DespertaLab el 2017, farà una breu temporada a la Nau Ivanow.

Juana Inés: paráfrasis de sí misma se submergeix en la vida, obra i passió de la considera desena musa Sor Juana Inés de la Cruz. Teatro Estudio (TEES) i Teatro Nómada  construeixen una obra plena de textos evocatius, amb música i dansa tradicional mexicana, on el text s’interrelaciona amb la música i la dansa. Un viatge eròtic i sensorial a ritme del son jarocho sobre la condició de ser dona en èpoques i llocs diferents.

Però també “a Mèxic moren 6 dones al dia, sense comptar les desaparegudes. I ens toca parlar-ho com a companyia.” Exposen que abans això passava al Nord del país, però cada cop passa més sovint i més a prop. “Noies entre 19 i 25 anys van desapareixent i apareixen mortes. Ho volem visualitzar perquè hi ha gent que no vol creure que això passa! Volem mostrar imatges i plantejar preguntes.” Amb tot, diuen que “no volem que sigui moralista, però si reconèixer que els homes que defensen el masclisme també parteixen d’un error. Per què sempre s’ha de protegir? Per què hem de ser diferents? Diuen que és més fàcil que l’home arribi a Mart (que, com a molt, falten 100 anys) que no pas que hi hagi equitat entre dona i home (per al que almenys hem d’esperar 400 anys!”

Fernando Sakanassi, director de l’espectacle, explica que “és el resultat de tot un treball de investigació, ja que proposem dues temàtiques: per un costat el gènere i, per l’altra, la figura de Juana Inés de la Cruz, molt important al nostre país.”

Juana Inés: paráfrasis de sí misma és un espectacle molt mexicà en la seva construcció i contingut: “La nostra poètica, les tradicions, la música, la dansa… No hem volgut explicar una història lineal, sinó extrapolar-ho al que està passant avui al nostre país. És un tema delicat que ens situa en risc.” assegura el director.

Una mirada feminista multidisciplinar de la vida de l’escriptora i poeta sor Juana Inés.

FUNCIONS: 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19 i 20 d’octubre, de dijous a dissabte a les 20:30 h, diumenge a les 18 h Els divendres es farà una xerrada postfunció

Author