Mor Doris Day, icona del cinema americà de tota una època

05.13.2019

Author

Ha mort l’actriu i cantant Doris Day, la que fora icona d’una de les èpoques més vibrants del cinema americà. Tenia 97 anys. La notícia l’ha comunicat la Doris Day Animal Foundation explicant que ha mort tranquil·la a casa seva, a Califòrnia, envoltada d’amics. “Gaudia d’una excel·lent salut física per la seva edat, fins que fa poc va agafar greu una pneumònia, que l’ha portat a la mort”, ha difós la Fundació en un comunicat.

Es deia Doris Mary Ann Kappelhoff i va néixer a Califòrnia l’any 1922, filla d’una família de classe mitjana. Els seus inicis professionals els va fer a la ràdio. Va ser una de les cantants sorgides en la dècada de 1940 que, juntament amb Dinah Shore, Billie Holiday, Patti Page i Sarah Vaughan, van crear la modalitat vocal femenina a la música pop tradicional i al jazz. Però es va consagrar sobtretot al cinema, on també hi va entrar de ben joveneta. La seva primera pel·lícula va ser Romanç on the High Seas, de 1948.

Cap a la meitat del 1950, els seus papers van ser cada vegada més importants i va ser reconeguda per les seves condicions per a la comèdia. Entre les produccions on va actuar destaquen The Tunnel of Love, Pillow Talk, Midnight Lace, Billy Roses Jumbo i Move Over, Darling, per les quals va rebre una gran quantitat de premis i distincions. Va ser dirigida per directors com Michael Gordon, Michael Curtiz, Alfred Hitchcock i David Butler, i va compartir escena al costat d’alguns dels actors més importants d’aquells temps a Hollywood com Jack Carson, Frank Sinatra, James Stewart, Clark Gable i Rock Hudson, protagonitzant títols emblemàtics com Té para dosEl hombre que sabía demasiado (on va popularitzar el tema Que sera, sera), Pijama para dos o Confidencias de medianoche. Es va retirar del cinema l’any 1968.

La resta de la seva carrera va estar lligada a la música i a la  televisió. Va arribar a protagonitzar una exitosa sèrie  The Doris Day Show, que es va transmetre en CBS des de 1968 a 1973, durant cinc temporades. A partir de la dècada de 1970, es va abocar a l’activisme en defensa dels animals i va crear la Doris Day Animal’s Foundation. Amb el pas dels anys, el seu treball va disminuir però tot i així va editar dos discos, The Love Album (1994) i My Heart (2011)

Author