Moreno Bernardi recupera la poetessa Alda Merini a l’Akadèmia amb ‘La Diversa’

04.04.2019

Author

El Teatre Akadèmia es prepara per acollir del 5 al 7 d’abril La Diversauna peça a partir de poemes i textos d’Alda Merini (1931 – 2009), escriptora i poetessa considerada una de les veus més clares i profundes de la poesia italiana del segle XX.

La Diversa és el soliloqui que ha construït Moreno Bernardi per a l’actriu Laia Casals en ocasió del desè aniversari de la mort de la poetessa, i que plasma la soledat d’una dona visionària que va viure gairebé 20 anys internada en un hospital psiquiàtric rebent fins a 37 electroxocs. La mateixa poetessa va explicar en els seus poemes l’experiència de la bogeria i de la seva salvació: “terror, odi, ombra i mort, l’infern de Dante, però vaig fer amics allà… sortir viva fou un miracle, allà s’entrava a morir”.

Traduïda per Nora Albert i Jeannette L. Clariond, i produïda per Moreno Ensemble project, forma part d’un dels laboratoris artístics de Lo Spazio, el centre d’investigació i pensament que el mateix Bernardi dirigeix.

La poesia, que transforma en puresa una experiència devastadora

En l’escenari buit, o més aviat absent de vida, Laia Casals interpreta a una dona a la seva habitació, en un manicomi, en un desert, una estància, un somni, un malson, un buit, una vacuïtat,… una caixa sonora capaç de l’eco i reverberacions on poder escoltar i veure les paraules, on ser testimoni o testimoniatge de les paraules-símbol i les paraules que obren la percepció a les sensacions que, més enllà del que descriuen, tracten de descobrir què amaguen.

Una dona fràgil i forta, viva i en deliri, enfadada i santa que atrapada dins la seva “habitació”, ens confessa realitats difícils d’escoltar: el paradís trobat en l’infern del manicomi; els amors de carnalitat espiritual amb Crist; l’ambigüitat d’allò sacre i profà dels àngels; i els dubtes i el dolor punyent de la Verge Maria.

Sobre Moreno Bernardi

Coreògraf i director italià, des de 1992 ha firmat més de 60 peces escèniques entre dansa, teatre i dramatúrgies. Tot, amb una ininterrompuda implicació en la formació internacional i en la difusió i investigació artística amb reconeixements i premis en dansa i en teatre (Premis Mediterrània, Dancin’Florence –premiat en dues edicions- Montegrotto Europa Gala del Teatro, entre d’altres). La tècnica, la investigació i el pensament de Bernardi són objecte d’estudi en universitats europees i centres de formació superior.

Sobre Lo Spazio

És un centre d’investigació per a l’evolució crítica i oberta de l’art escènic contemporani. Un espai d’idees i pensament que, sota un sistema dialògic-dialèctic i col·laboratiu amb altres àrees del coneixement, desenvolupa un pensament crític, estètic i ètic dels processos artístics i humanistes.

Els laboratoris i projectes d’investigació de Lo Spazio es realitzen en base a la filosofia artística i la metodologia pràctica del seu director, Moreno Bernardi.

Author