‘Mundo Obrero’ el primer ‘musical’ de Alberto San Juan, arriba al Lliure de Gràcia

06.13.2019

Author

Des d’aquest dijous i fins al 30 de juny, la seu del Lliure de Gràcia acull Mundo obrero: una historia de la clase obrera trabajadora en España, una original aposta teatral que combina la comèdia musical i la història de la lluita marxista a l’Estat espanyol.

L’espectacle ressegueix la vida de dos enamorats, Pilar i Luis, a través dels temps i diverses reencarnacions, en un viatge emotiu i punyent pel moviment obrer espanyol i la cerca de l’emancipació personal. Un viatge amb consciència de classe que començarà amb l’inevitable migració del camp a la ciutat i amb la creació del moviment obrer a principis del segle XX.

La història continuarà amb l’efervescència social de la República, passarà pels anys foscos de la Guerra Civil i la dictadura, i per la Transició, fins a l’arribada de la democràcia i el neoliberalisme actual. Fins i tot, l’obra fa un petit homenatge a diversos espais barcelonins que van marcar la lluita de classes els anys 20 com el Cafè La Tranquildad, a l’avinguda Paral·lel 69, lloc històric de reunió dels activistes arnarcosindicalistes i l’Escola Moderna de Francesc Ferrer.

Darrere d’aquesta proposta, està Alberto San Juan, creador, director i intèrpret de Mundo obrero, que continua amb tenacitat analitzant la història d’Espanya com ha fet en les seves darreres creacions.

L’espectacle forma part d’una sèrie d’obres teatrals que “parlen de la nostra història política contemporània” i que va començar el 2012 amb Autorretratro de un joven capitalista español, seguida de Ruz-Bárcenas, d’El Rey (que va representar-se a l’Espai Lliure la temporada 15/16) i de Masacre. “Mundo obrero es la més optimista de totes elles i té un final feliç”, ha afegit San Juan.

Mundo obrero és, a més, la primera vegada que Alberto San Juan dirigeix teatre musical.  El director aposta per la música en directe sobre l’escena i afirma que “és un recurs narratiu més per convertir una història en emoció, en espectacle teatral, i m’encanta”.

Més enllà de San Juan, completen l’elenc de personatges de l’espectacle: Luis Bermejo (Premi Ercilla de Teatre 2018 a l’Actor Revelació), Lola Botello i Pilar Gómez. Els dies 21, 22 a la tarda, 26 i 27, Gonzalo Cunill substituirà Alberto San Juan, y aquest a Luis Bermejo. La música, tota original, corre a càrrec de Santiago Auserón.

Mundo obrero es va estrenar el 4 d’octubre del 2019 al Teatro Español de Madrid i es va presentar el 15 de novembre al festival Temporada Alta, dins de la seva gira espanyola que finalitzarà el novembre d’aquest any.

 

Author