Neix Clàssics, un festival anual multidisciplinar organitzat per La Casa dels Clàssics i el Grup Focus

11.22.2018

Author

Barcelona serà la primera ciutat que acull un festival multidisciplinari dedicat a la cultura clàssica: el Festival Clàssics, impulsat per La Casa dels Clàssics i coorganitzat amb el Grup FocusClàssics, que arribarà a la tardor del 2019, és una cita anual per reivindicar la importància dels clàssics, per vincular-los amb les energies creatives d’avui i reflexionar sobre temàtiques que han preocupat des de sempre la humanitat. Avui s’ha presentat als mitjans al teatre Romea amb l’assistència dels seus implicats.

En paraules del director general del Grup Som, Oriol Soler, aquest nou festival busca “defensar i preservar el valor dels clàssics en la societat actual”. En aquest sentit, Clàssics contribuirà a la creació contemporània i oferirà “mirades noves i propostes artístiques úniques”, ha declarat Raül Garrigasait, president de La Casa dels Clàssics. “Posarà els clàssics a disposició de tothom”, ha afegit. Per a Daniel Martínez, president del Grup Focus, Clàssics és “un nou esdeveniment cultural que apareix en un moment tan necessari com l’actual”. 

Sira Abenoza, directora de La Casa dels Clàssics, ha explicat el funcionament d’aquest festival multidisciplinari que reflexionarà sobre temàtiques universals. “Cada edició se centrarà en una idea, a partir de la qual treballaran creadors de primer nivell per tal de crear experiències úniques i inèdites d’art i de pensament, inspirades en els clàssics”, ha indicat Abenoza.

El punt de partida del Clàssics serà la lectura d’un manifest fundacional que guiarà el treball dels artistes que participaran en cada edició. La primera edició del festival se centrarà en el concepte de bellesa i s’inaugurarà el pròxim 25 de novembre amb una conferència d’Alessandro Baricco, un dels màxims exponents de la narrativa contemporània. L’escriptor italià ha estat el creador del manifest que guiarà el primer festival, base sobre la qual treballaran artistes de la talla de Josep Maria PouÀlex RigolaPaula BonetJosep Pedrals i Roger Mas, entre d’altres.

 

EL FESTIVAL CLÀSSICS
Clàssics és presenta com un festival anual de caràcter multidisciplinari vinculat als temes essencials de la humanitat. Cada edició se centrarà en una idea, i creadors de primer nivell —músics, poetes, dramaturgs, videoartistes, escriptors, etc.— hi presentaran experiències d’art i de pensament inspirades en els clàssics de tots els temps.

El festival neix amb la voluntat de divulgar el llegat clàssics, proposar noves mirades i interpretacions, úniques i diverses, sobre aquest llegat, i provocar una reflexió sobre el present per entendre’l d’una manera més profunda, dinàmica i participativa.
Personalitats destacades del món de les humanitats donaran la benvinguda a cada edició del festival un any abans de la seva celebració a través de la creació i lectura d’un manifest inaugural. Aquest manifest servirà de base als diferents creadors per elaborar les seves propostes artístiques.

El festival està coorganitzat per La Casa dels Clàssics i pel Grup Focus. Una part del seu finançament és un mecenatge pel miler de persones que han comprat l’obra Aurea dicta de Miquel Barceló. Els beneficis obtinguts amb la seva venda serveixen per finançar els projectes divulgatius de La Casa dels Clàssics.

LA BELLESA  REFLEXIÓ 
La bellesa ha estat objecte de reflexió i preocupació literària al llarg de totes les èpoques. A partir dels clàssics, experimentarem diferents classes de bellesa: de la més innocent a la malvada, passant per la dolorosa o la sagrada. De Ramon Llull a Goethe, de Bataille a Maria Mercè Marçal o de Dante a Verdaguer, els clàssics ens portaran a reflexionar i gaudir de la bellesa.

De la concepció grega de la bellesa en tant que bondat a la idea que la societat en té avui hi ha un abisme. Un abisme preocupant si pensem com l’actual idea de bellesa pot arribar a provocar malalties alimentàries, depressions o vides buides de sentit a la recerca constant d’una bellesa superficial.

Per això, el primer festival Clàssics vol provocar una reflexió urgent sobre la bellesa: què és, avui, la bellesa? D’on prové la idea que en tenim? Com ha evolucionat la idea de bellesa al llarg de la història? On ens ha portat individualment i col·lectivament?

AVANÇADA AL FESTIVAL
Conferència La bellesa, per Alessandro Baricco
Manifest fundacional de la primera edició del Clàssics
25 de novembre 2018 · 17:30 h
Lloc: seu de l’IAAC (c/ Pujades, 102

ARTISTES CONFIRMATS PER A LA PRIMERA EDICIÓ DEL FESTIVAL CLÀSSICS
Inspirats en la conferència sobre la bellesa pronunciada per Alessandro Baricco, els següents artistes presentaran les seves creacions en la primera edició del Festival Clàssics, que se celebrarà la tardor del 2019.

  • Josep Maria Pou, actor i director teatral, ha protagonitzat més de cinquanta muntatges teatrals entre els que podem destacar El rey Lear dirigit per Calixto Bieito o La verdad sospechosa, dirigida per Pilar Miró. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya entre molts altres reconeixements, com el Premio Nacional de Teatro.
  • Àlex Rigola, director i actor teatral, ha estat director artístic del Teatre Lliure entre 2003 i 2011 així com de La Biennale di Venezia entre 2010 a 2016.
  • Paula Bonet, llicenciada en Belles Arts, el seu treball es centra en la pintura a l’oli, el gravat i la il·lustració. Ha exposat a Barcelona, Madrid, Oporto, París… La seva obra, carregada de poesia i bolcada en les arts escèniques, la música i la literatura, culmina amb la publicació de diferents llibres com el recent Roedores | Cuerpo de embarazada sin embrión. 
  • Josep Pedrals, poeta i rapsode barceloní, col·labora en diversos mitjans de comunicació, entre d’altres el diari Avui, Catalunya Ràdio i el diari Ara, on pública un sonet diari.
  • Roger Mas, cantautor, ha experimentat amb diverses expressions musicals del món ha actuat a països com França, Italià o Estats Units, ha estat guardonat amb més d’una vintena de premis com l’Enderrock al millor disc de l’any.

Author