Vivim en un món en què la por cap a l’altre va guanyant terreny cada dia que passa. En un context global de conflictes, polarització i deshumanització neix el Festival Incert: que posa la cultura al centre com a eina de diàleg i transformació.
El Festival Incert és una mostra internacional de creació artística que celebrarà la seva primera edició: del 27 de febrer al 25 de maig. Enguany se centrarà en propostes de tres territoris en conflicte: Palestina, Colòmbia i Kurdistan. El festival aposta per les arts vives, que permeten empatitzar amb realitats sovint invisibilitzades; connectar amb històries humanes i reconèixer en l’altre una part de nosaltres mateixos. La seva programació engloba diferents gèneres: música, teatre, dansa, titelles, cinema, fotografia, realitat virtual i performance.
Les poblacions que hi participen són: Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gualba, Manresa, Mollet del Vallès, Girona, Granollers, Olot, Sant Boi de Llobregat, Terrassa; Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilassar de Dalt, La Seu d’Urgell, Miravet; Vilafranca del Penedès i Inca (Mallorca). Entre els equipaments i entitats que formen part del festival s’hi troben: L’Auditori, la Sala Beckett, el Centre Artesà Tradicionarius, el Teatre Auditori de Granollers; el Teatre Principal d’Olot o la Fira Mediterrània de Manresa.
Organitzat per l’Associació Catalana per la Pau (ACP) i International Action for Peace (IAP), compta amb el suport de: l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
Més enllà de l’exhibició
El Festival Incert no propiciarà només l’exhibició d’espectacles internacionals, sinó que també ha facilitat diversos processos creatius entre: artistes internacionals i locals per aixecar els espectacles que formen part de la programació. La idea és crear espais on les diferències esdevinguin riquesa; i la creació conjunta es transformi en un acte de resistència i esperança.
El festival comptarà, entre altres, amb: Aryen Art Centre (Kurdistan), Al Kamandjati, Artists on the Frontline, Popular Art Centre, Palestinian Performing Arts Network (Palestina); o els artistes colombians Mario Alejandro Ochoa, Pilar Perdomo, Alexa Rochi i Federico Rios; que treballaran conjuntament amb centres i entitats de les poblacions participants en una xarxa de col·laboració que vol fusionar cultures i enriquir el panorama cultural. Entre els col·laboradors catalans que hi participen, s’hi troben diverses escoles i conservatoris de música o la Federació Catalana de Cineclubs.
Més enllà dels espectacles, se celebrarà també una jornada que girarà al voltant de bones pràctiques de polítiques públiques culturals; així com de reptes i oportunitats en els enfocaments de drets humans i gènere; que aplegarà a professionals de la gestió i la programació cultural de tot el país.
La inauguració: una trobada musical entre Catalunya i Palestina
Paisatge Sonor. Una trobada entre Catalunya i Palestina serà el primer dels espectacles del Festival Incert. El dijous 27 de febrer tindrà lloc a la Sala Alicia de Larrocha a L’Auditori de Barcelona; i després es podrà veure a diversos municipis amb col·laboracions locals. Divendres 28 de febrer arribarà a La Massa Teatre de Vilassar de dalt, amb la participació de la Coral Mareny. El dissabte 1 de març, serà el torn de Mollet del Vallès, que l’acollirà al Teatre Municipal de Can Gomà; i comptarà amb el cor infantil i el cor jove de; l’Escola Municipal de Música i Dansa de Mollet del Vallès, així com un quartet de corda de la mateixa escola. Finalment, diumenge 2 de març, al Teatre Conservatori de Manresa, hi participaran membres del: Conservatori Municipal de Música de la capital del Bages.
Es tracta d’una proposta musical que uneix artistes de dues cultures en un diàleg sonor. Sota la direcció de Iyad M. S. Staiti, el concert combina instruments com el llaüt, la gralla, el nay, la guitarra flamenca i diverses percussions; creant una experiència musical única que oscil·la entre el flamenc, el jazz i les melodies tradicionals catalanes i palestines. La unió d’aquests estils dona lloc a una fusió innovadora que transcendeix fronteres i connecta el públic amb: la riquesa del patrimoni cultural de cada territori. Tot i les dificultats, la música continua sent un element de cohesió, expressió i lluita davant l’adversitat; reivindicant la importància dels drets culturals.
Pròxims actes de l’Incert
El març serà un mes de programació intensa del festival amb una programació carregada de propostes cinematogràfiques, teatrals; i experiències immersives que convidaran els espectadors a reflexionar sobre la memòria, els drets humans i les fronteres culturals.
Un dels espectacles principals serà Dream of the Land, proposta de dansa que teixeix un pont entre cultures: a través del moviment, fusionant el folklore palestí i la dansa d’arrel catalana amb la dansa contemporània. Dirigit pel coreògraf palestí Sharaf DarZaid, l’espectacle ens apropa al Dabke, símbol de la resistència cultural del poble palestí; i el connecta amb les arrels tradicionals catalanes, creant una peça que parla de lluita, identitat i unitat.
La proposta es podrà veure el 9 de març a Sant Cugat, el 20 de març a Granollers; i el 21 de març a Barcelona (Sala Milaway). Sorgeix del programa Som Constructores, i ha estat impulsada per l’Associació Catalana per la Pau i el programa: Impuls de la Fira Mediterrània de Manresa.
El 7 de març, a la Biblioteca García Márquez de Barcelona, tindrà lloc la projecció de la pel·lícula colombiana El árbol de Matías, que l’endemà es projectarà també a Miravet (Ribera d’Ebre). Un documental de Pilar Perdomo que mostra les ferides d’un país que li ha costat triar la pau.
Del 10 al 14 de març, el Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona acollirà la instal·lació de realitat virtual In a thousand silences, una producció d‘Artists on the Frontline comissariada per Aitor Molina. Aquesta experiència immersiva recorre la riquesa cultural de Gaza i Cisjordània, posant en diàleg els artistes palestins; i els reptes als quals s’enfronten enmig de la censura i els conflictes. Posteriorment, la instal·lació itinerant farà parada a Cornellà, Granollers i La Seu d’Urgell.
El 13 de març tindrà lloc la jornada professional Cultura i Drets Humans: Reptes i Transformacions, un espai de debat que reunirà institucions, equipaments i creadors per reflexionar sobre: el paper de la cultura en la defensa dels drets humans. La jornada proposa explorar com les arts poden generar espais de memòria, diàleg i acció; especialment en contextos de conflicte i postconflicte.
El mateix dia, a les 20:00 h, a Periferia Cimarronas de Barcelona, es representarà la producció colombiana Colcha de retazos, una obra de titelles dirigida per: Mario Alejandro Ochoa Hurtado. Aquesta peça aborda la història d’Esperanza i Prudencio, una parella camperola colombiana desplaçada per la violència i obligada a: reconstruir la seva vida en una nova terra. L’espectacle reflexiona sobre el desplaçament forçat i la importància de la memòria històrica. Després de la funció, s’obrirà un debat a càrrec de l’Associació ACONPAZ (Asociación Construyamos Paz). La representació també es podrà veure a Girona el 29 de març, a La Marfà.