Nota de la SGAE: La dansa celebra el seu dia i es reivindica com a art plenament autònom

04.28.2020

Author

Amb motiu de la celebració demà 29 d’abril del Dia internacional de la Dansa 2020, la SGAE ens envia una nota informativa que conté el Manifest. Us la reproduïm:

Amb motiu del Día Internacional de la Danza que se celebra demà, 29 d’abril, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) vol reconèixer i agrair el treball dels professionals d’aquest col·lectiu i, de manera singular, als més de 1.500 coreògrafs socis i coreògrafes sòcies de l’entitat. L’efemèride és una bona ocasió per reclamar més suport per part de les institucions, el qual és més necessari que mai davant la crisi de la COVID-19, i una presència més destacada d’aquesta expressió artística en la vida cultural a l’Estat espanyol.

I és que el nostre país ha aportat grans figures de prestigi internacional al món de la dansa, així com un estil propi, reconegut i apreciat fora de les nostres fronteres.La dansa celebra el seu dia i es reivindica com a art plenament autònom.

La SGAE és l’única societat de l’Estat que gestiona i defensa els drets d’autor dels coreògrafs i les coreògrafes: “Més que mai necessitem ballar amb un propòsit, per recordar al món que la humanitat encara existeix”, subratlla el coreògraf i ballarí Gregory Vuyani MAQOMA en el seu missatge internacional.

UNA DISCIPLINA INDEPENDENT
La coreografia és una activitat artística de naturalesa autoral i, per això, el sector reivindica que se la reconegui com a disciplina autònoma, tot i que coexisteix amb altres expressions com el teatre i la música. En aquest sentit, la SGAE és l’única societat de l’Estat que defensa i gestiona els drets d’autor de coreògrafes i coreògrafs, les obres dels quals formen part del grup de les denominades obres de Gran Dret (les que requereixen una autorització individualitzada del seu autor per ser utilitzades o explotades). L’entitat expressa un ferm compromís per fomentar el coneixement i l’explotació de les obres coreogràfiques i treballa en el desenvolupament de nous serveis i prestacions que possibilitin als autors afrontar els reptes del sector en el segle XXI.
Sobre la defensa del caràcter autònom de la coreografia, María Pagés, coreògrafa i membre de la Junta Directiva de l’entitat, destaca una recent fita significativa del col·lectiu. “Durant l’any 2019, he treballat al costat d’altres companys coreògrafs en la redacció d’un text definitori de la nostra tasca creativa orgànica, per fer-li justícia i assentar la independència respecte a altres disciplines afins“, explica en qualitat de presidenta del Grup de Treball de Coreografia de la SGAE.
“Orgànicament calia i era necessari aquest pas per aconseguir el reconeixement com el que som”, afegeix la coreògrafa sevillana. “Concretament, s’ha introduït en el reglament una nova definició de coreografia com a obra autoral, més acord a la realitat actual del nostre sector. Aquesta modificació suposarà un important avanç pel nostre col·lectiu, atès que la coreografia deixarà de dependre de la música o d’un text literari, i passarà a ser reconeguda per si mateixa com a obra de creació”, matisa l’autora.

RADIOGRAFIA DEL SECTOR
La radiografia del sector apunta a un increment en el nombre d’obres registrades durant els darrers anys, fins a un 3% anual, segons recullen les darreres edicions de l’Anuari de les Arts Escèniques de la SGAE. D’aquesta forma, cada any es registren a la SGAE més de 2.100 obres coreogràfiques i es venen més de 900.000 entrades. Les comunitats on es programen més espectacles de dansa són Madrid, amb el 25% del total de representacions; Catalunya, amb el 20%, i Andalusia, amb el 14%.

 

MISSATGE DEL DIA INTERNACIONAl DE LA DANSA 2020
Cada 29 d’abril se celebra el Dia Internacional de la Dansa en homenatge al naixement de Jean-Georges Noverre, innovador i estudiós d’aquest art, mestre i creador del ballet modern. Cada any, una personalitat destacada del col·lectiu és l’encarregada d’elaborar el missatge que es llegirà i compartirà arreu del món. En aquesta ocasió, el missatges és del coreògraf, ballarí i mestre de dansa sud-africà Gregory Vuyani MAQOMA: “Estem travessant tragèdies inimaginables en un temps que millor podria descriure com l’era post humana. Més que mai necessitem ballar amb un propòsit, per recordar al món que la humanitat encara existeix”, subratlla.

EL POTS LLEGIR SENCER AQUÍ: Missatge del Dia Internacional de la Dansa 2020

 

CELEBRA LA DANSA. BALLA DES DE CASA!
A causa del confinament obligat, els professionals de la dansa celebren l’efemèride ballant des de casa per inundar les xarxes socials de moviment. Una iniciativa del Ballet Nacional de España (BNE) i de la Compañía Nacional de Danza (CND) que conviden a tota la ciutadania a gravar vídeos casolans al ritme del bolero, de Maurice Ravel (en versió del gaiter Carlos Nuñez) i compartir-los amb les etiquetes #YoBailoEnCasa #DíaInternacionalDanza #ChallengeDanza

Author