Amb motiu de la celebració demà 29 d’abril del Dia internacional de la Dansa 2020, la SGAE ens envia una nota informativa que conté el Manifest. Us la reproduïm:
Amb motiu del Día Internacional de la Danza que se celebra demà, 29 d’abril, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) vol reconèixer i agrair el treball dels professionals d’aquest col·lectiu i, de manera singular, als més de 1.500 coreògrafs socis i coreògrafes sòcies de l’entitat. L’efemèride és una bona ocasió per reclamar més suport per part de les institucions, el qual és més necessari que mai davant la crisi de la COVID-19, i una presència més destacada d’aquesta expressió artística en la vida cultural a l’Estat espanyol.
I és que el nostre país ha aportat grans figures de prestigi internacional al món de la dansa, així com un estil propi, reconegut i apreciat fora de les nostres fronteres.La dansa celebra el seu dia i es reivindica com a art plenament autònom.
La SGAE és l’única societat de l’Estat que gestiona i defensa els drets d’autor dels coreògrafs i les coreògrafes: “Més que mai necessitem ballar amb un propòsit, per recordar al món que la humanitat encara existeix”, subratlla el coreògraf i ballarí Gregory Vuyani MAQOMA en el seu missatge internacional.
RADIOGRAFIA DEL SECTOR
La radiografia del sector apunta a un increment en el nombre d’obres registrades durant els darrers anys, fins a un 3% anual, segons recullen les darreres edicions de l’Anuari de les Arts Escèniques de la SGAE. D’aquesta forma, cada any es registren a la SGAE més de 2.100 obres coreogràfiques i es venen més de 900.000 entrades. Les comunitats on es programen més espectacles de dansa són Madrid, amb el 25% del total de representacions; Catalunya, amb el 20%, i Andalusia, amb el 14%.
MISSATGE DEL DIA INTERNACIONAl DE LA DANSA 2020
Cada 29 d’abril se celebra el Dia Internacional de la Dansa en homenatge al naixement de Jean-Georges Noverre, innovador i estudiós d’aquest art, mestre i creador del ballet modern. Cada any, una personalitat destacada del col·lectiu és l’encarregada d’elaborar el missatge que es llegirà i compartirà arreu del món. En aquesta ocasió, el missatges és del coreògraf, ballarí i mestre de dansa sud-africà Gregory Vuyani MAQOMA: “Estem travessant tragèdies inimaginables en un temps que millor podria descriure com l’era post humana. Més que mai necessitem ballar amb un propòsit, per recordar al món que la humanitat encara existeix”, subratlla.
EL POTS LLEGIR SENCER AQUÍ: Missatge del Dia Internacional de la Dansa 2020
CELEBRA LA DANSA. BALLA DES DE CASA!
A causa del confinament obligat, els professionals de la dansa celebren l’efemèride ballant des de casa per inundar les xarxes socials de moviment. Una iniciativa del Ballet Nacional de España (BNE) i de la Compañía Nacional de Danza (CND) que conviden a tota la ciutadania a gravar vídeos casolans al ritme del bolero, de Maurice Ravel (en versió del gaiter Carlos Nuñez) i compartir-los amb les etiquetes #YoBailoEnCasa #DíaInternacionalDanza #ChallengeDanza