Nou projecte col·laboratiu entre el Conservatori Professional de Dansa i l’Institut Guttmann

02.12.2024

Author

Una trentena d’alumnes de 3er. d’ESO del Conservatori Professional de Dansa han iniciat un projecte de col·laboració amb pacients de l’Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació Guttmann de Barcelona a través de la dansa.

Es tracta d’un projecte de Servei Comunitari d’Aprenentatge (APS), una iniciativa del Departament d’Educació de la Generalitat: que combina aprenentatge i servei a la comunitat, permetent als alumnes millorar el seu entorn; mitjançant l’aplicació activa dels seus coneixements i habilitats.

Els estudiants de dansa clàssica, espanyola i contemporània van conèixer: divendres 9 de febrer a sis joves amb dany cerebral adquirit (DCA), pacients de l’Institut Guttmann, en una sessió introductòria; que va servir per apropar-se i treballar l’empatia i la conscienciació, trencant així barreres sobre la discapacitat.

A partir d’ara, els sis joves participants assistiran a tres sessions d’assaig a l’Institut del Teatre;  on crearan una peça artística juntament amb l’alumnat del CPD i els professors de dansa contemporània Maxime Ianarelli;  i de dansa espanyola Montse Sánchez.

Finalment, el projecte clourà amb una representació final, encara per definir, seguit d’una taula rodona on tots els joves participants: podran intercanviar experiències i sentiments sobre el procés creatiu viscut.

El Teatre Arnau Itinerant, un projecte de gestió comunitària que implica la comunitat en la creació d’arts escèniques; també ha col·laborat amb el projecte facilitant a l’alumnat participant uns cursos transversals per aprofundir en diversos àmbits.

A través d’aquesta iniciativa de Servei Comunitari d’Aprenentatge (APS), els alumnes del CPD no només adquireixen coneixements teòrics;  sinó que també internalitzen la importància de la seva contribució positiva a la comunitat; fomentant el desenvolupament holístic dels estudiants com a ciutadans responsables i compromesos. D’altra banda, els joves participants de l’Institut Guttmann poden viure el poder terapèutic de la dansa;  que permet millorar la salut física i mental, alhora que aprenen noves formes d’expressió corporal i emocional;  demostrant que l’art no té limitacions.

Aquesta col·laboració és possible gràcies a la guia dels professors de l’ESO Débora Espinosa,  coordinadora de Projectes Socials i APS del CPD;  i professora de Visual i Plàstic i Tecnologia, i Miquel Serra, tutor de 3r d’ESO i professor de filosofia.

Author