Oriol Broggi i Toni Gomila uneixen complicitats a ‘Rostoll Cremat’, dins del programa del Grec

07.17.2019

Author

    • La presència al Festival Grec de l’Oriol Broggi arriba enguany de la ma de Toni Gomila amb l’espectacle Rostoll Cremat, una reflexió àcida sobre la societat actual i la realitat del turisme sobretot a Mallorca, que ha creat en Gomila a  partir del bagatge adquirit de la literatura universal, i que ha dirigit en Broggi. L’interpreten Toni Gomila, Caterina Alorda, Catalina Florit, Joan Toni Sunyer i Xesca Vendrell.  És una coproducció del Grec Festival, el Teatre Principal de Palma i Produccions de Ferro. Es va estrenar la passada tardor al Teatre Principal i ara arriba a Barcelona, al Mercat de les Flors (Sala OM), en el marc del Festival Grec. El problema és que només es podrà veure els dies 25 i 26 de juliol. Els festivals són així!

Toni Gomila ha començat lamentant el recent canvi polític, que ha originat un destorb “a les bones relacions que teníem amb el teatre de Palma. Voldríem saber què passa amb  els gestors que tallen el cap quan hi ha un canvi polític.” I sobre el text: “Vull parlar de com ha evolucionat la personalitat i el caràcter dels mallorquins després de tants anys de turisme, i on s’ha arribat ara que s’ha desbordat.  De l’ambició i la cobdícia de la societat actual. M’he inspirat en personatges de la literatura universal com Joanet de sa gerra i George Sand, que intervenen com a fil conductor de la narració que també té esquitxos de Shakespeare, Txèhkov, Ibsen i de mi mateix.  Quan Déu els diu “heu arribat al límit”, ells volen traspassar el límit. És un puzzle amb moltes referències de l’illa, que van des del sol a les gallines. Hem volgut construïr una metàfora.”

Tot passa en un camp de rostoll que els pagesos cremaven perquè feia nosa. “Avui, els camps de rostoll estan ocupats per para-sols de platja, perquè les  platges ja estan plenes!” L’obra comença amb cites de guies de turisme de principis de segle que parlaven de l’hivern. És un espectacle que projecta una nova mirada al nostre passat més recent, oferint un nou mirall on explorar les llums i ombres de la Mallorca turística, amb la vista posada en el moment present i cap al futur.

I tot, ben amanit amb les paraules, la denúncia, la ironia, l’humor, la veritat i el dubte del mateix Gomila, “que ens parla de la Mallorca on es va a buscar el sol a l’hivern, la que s’omple a vessar de turistes a l’estiu, la que fa fora de casa seva algú que hi viu per encabir-hi un visitant que paga bé, la que ha trobat en el turisme, en definitiva, una gallina que pon ous d’or i es torra sota el sol.”

I tot plegat conforma la unió d’un text original de Gomila, amb la sempre reconeguda poètica posada en escena de Broggi.

 

Author