Del 16 octubre al 3 de novembre, la Sala Atrium de Barcelona acull l’últim espectacle d’Òscar Muñoz: Quincas (La mort i la mort), l’adaptació d’una obra de Jorge Amado, considerada de les millors novel·les curtes brasileres contemporànies. Una agosarada i a vegades tragicòmica reflexió sobre el decés. El protagonista viu diverses vides i dues morts en el poc més d’una hora que dura l’espectacle.
L’obra parla dels lligams i les cadenes que tot individu lliure o que aspiri a ser-ho, ha de trencar per tal de dur a terme la seva trajectòria vital. Òscar Muñoz afronta aquest monòleg com només un actor com ell, pot parlar des de la ficció d’un tema tant trascendental com el destí inexorable de totes les persones. Una sòbria però eficaç escenografia arrodoneix el muntatge que l’actor, de la mà de Joan M. Albinyana, porta a escena.
Òscar Muñoz torna així a la cartellera teatral amb un monòleg, després de l’èxit de La nit just abans dels boscos, una de les propostes escèniques més celebrades de les darreres temporades a la cartellera barcelonina, en un viatge emocional i físic que potencia al màxim un dels motius de la programació de la Sala Atrium: les històries de prop.
L’ARGUMENT
Fins avui hi ha molta confusió al voltant de la mort d’en Quincas Bram d’Aigua. Dubtes per explicar, detalls absurds, contradiccions en la declaració dels testimonis, llacunes diverses. No són segurs hora, lloc ni darrera frase.
La família es manté intransigent en la versió d’una mort tranquil·la, de matí, sense testimonis, sense frase, esdevinguda quasi vint hores abans d’aquella altra tant propalada i comentada mort en l’agonia de la nit, quan la lluna es va desfer damunt la mar i esdevingueren fets misteriosos al passeig del moll de Bahia.
La frase final, presenciada per testimonis capaços i repetida de boca en boca, va representar, a parer d’aquella gent, un testimoni profètic, un missatge de profund contingut.
L’ACTOR ÒSCAR MUÑOZ
“M’agrada aquest projecte pel que suposa el fet de retornar a l’origen teatral. El fet deliberat d’explicar una història, sense més. Joglarescament, amb la nuesa dels elements bàsics de l’actor, el cos i la veu, el gest i la paraula”, explica. I continua: “Parteixo d’una història que em captiva, que a voltes em desconcerta, m’estimula, em diverteix, m’intriga… I tot això que em provoca la lectura d’aquesta obra és el motor (o els motors) que em mouen a voler-la transmetre, a comunicar-la. Regirant-me en els plecs de la història, en la sensualitat bahianesa, en la tensió entre dues maneres oposades de percebre i viure la vida. La correcció o la espontaneïtat, la normativa o l’anarquia, la terra o l’aigua, la família o els amics, la vida o la mort, o la mort i la mort.”
Llicenciat en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, l’Òscar ha complementat la seva formació a Anglaterra i Itàlia. En l’àmbit teatral, col·labora amb la Cia. Jordi Bertran a Poemes visuals. Ha participat en nombrosos espectacles. D’entre els més recents destaquem: Mala broma, de Jordi Casanovas, dir. Marc Angelet; Lehman Trilogy, de Stefano Massini, dir. Roberto Romei; Dansa d’agost, de Brian Friel, dir. Ferran Utzet; Molt soroll per no res, de W. Shakespeare, dir. Àngel Llàcer i Manu Guix; L’orfe del clan dels Zhao de Ji Junxiang, dir. Oriol Broggi; Stockmann, de Henrik Ibsen, dir. Oriol Tarrasón; La nit just abans dels boscos de Bernard-Marie Koltès, dir. Roberto Romei; La carnisseria de Marta Solé-Bonay, dir. Jumon Erra; El mestre i Margarita de Mikhail Bulgàkov, dir. Pep Tosar, i Somni, de Mercè Vila Godoy. També ha participat, entre d’altres, a La vampira del Raval, Homenatja, Lleons i Girafes, Bondat, El cercle de guix caucasià, El rei Lear, Primera història d’Esther, Els estiuejants, La mort d’Ivan Ílitx, Happy Hour, Copi i Ocaña al purgatori, Just la fi del món, Enric IV i Tartuf, o l’impostor.
A la televisió ha format part del repartiment de diverses sèries de TV3 com La Riera, Nit i dia, Poblenou, Laberint d’ombres o Temps de silenci. Al cinema ha participat en Amics per sempre, Tv-movie en commemoració del 25è. aniversari del Jocs Olímpics de Barcelona’92; 13 dies d’octubre, Tv-movie sobre els últims dies de Lluís Companys; L’altra frontera, d’André Cruz; Desclassificats, Tvmovie, amb guió de Pere Riera i direcció d’Abel Folk i Joan Riedweg; Barcelona, ciutat neutral, Tv-movie dirigida per Sònia Sánchez, i Vinagre, amb Bruno Oro i Clara Segura.
SOBRE L’ESPECTACLE
Companyia: La Nit
Autor: Jorge Amado
Traducció: Gabriel de la S.T. Sampol
Adaptació, dramaturgia, i espai escènic: Joan M. Albinyana i Òscar Muñoz
Intèrpret: Òscar Muñoz
Il·luminació i espai sonor: Joan M. Albinyana
Figurinisme: Jaume Gayà i Juan G. García
Director: Joan M. Albinyana
Producció: Cia La Nit i CAET (Centre d’Arts Escèniques de Terrassa) amb la col·laboració del Institut Públic del Teatre Municipal de Manacor.
Informació pràctica
Quincas (La mort i la mort), a partir de l’obra de Jorge Amado
Sala Atrium de Barcelona.
Dates i horaris: del 16 octubre al 3 de novembre.
De dimecres a dissabte, a les 20’30 h, diumenge, a les 19 h / NO HI HA FUNCIÓ els dies 19 i 27.
Gènere: monòleg tragicòmic
Preu de les entrades: 9’50€ , a http://www.teatrium.cat/
Durada: 70 min
Idioma: Català
Contacte de premsa: Neus Masferrer · 626 05 25 07 · dispers@hotmail.com