Pep Farrés s’acomiada com a dirctor artístic de Mostra Igualada

04.09.2019

Author

Aquesta 30a edició de la Mostra Igualada que s’ha celebrat el passat cap de setmana i ha tancat amb una assistència de més de 27.000 espectadors, ha estat l’última del Pep Farrés, que tanca la seva trajectòria com a director artístic després de cinc anys de feina. Pep Farrés va entrar el 2015 i, des de llavors i juntament amb tot l’equip de la Mostra, ha desenvolupat una proposta artística que ha ampliat i incorporat nous projectes a la Fira d’arts escèniques infantils i juvenils de Catalunya.

La Mostra JOVE; el creixement de la Mostra PRO arreu de l’Estat espanyol i a nivell internacional; la Mostra a les escoles; la presentació de la programació per itineraris d’edat i l’ampliació de segments de voluntariat són alguns dels projectes consolidats que s’han impulsat els darrers anys.

 

Qualitat, contemporaneïtat, innovació i dramatúrgia, el segell artístic de Farrés

En els últims cinc anys la Mostra ha tingut per objectiu obrir la Fira a totes les disciplines escèniques i apostar pel mestissatge entre gèneres. “Cada vegada els espectacles són més difícils d’etiquetar i cada vegada incorporen i barregen més gèneres i això, des del meu punt de vista, és molt positiu”, afirma Pep Farrés. “La qualitat, la contemporaneïtat de la proposta, la innovació en el llenguatge escènic, l’aportació en el format i la dramatúrgia han estat criteris artístics bàsics a l’hora de programar”, afegeix. La programació dels darrers anys ha sigut una clara aposta per reivindicar que als nens se’ls pot parlar de tot, una eina per trencar tabús i fer-se preguntes de la mà de les arts escèniques.

LA MOSTRA JOVE, APOSTA CLAU
Una de les aportacions clau de Farrés ha estat la Mostra JOVE: una aposta per l’oferta teatral per als adolescents i joves, per als espectadors de 12 a 18 anys, aquest segment social tan oblidat en molts aspectes, i que també ho és en la cultura. “Des del primer moment ens vam marcar com a objectiu omplir aquest forat de propostes teatrals seductores, d’activitats adreçades a gent jove i organitzades per gent jove.”

Des del 2015 la programació incorporava espectacles per a públic jove, però en diversos espais de la ciutat,“al 2016 centralitzem tots els espectacles de la Mostra JOVE a l’Escorxador, un recinte amb múltiples possibilitats i espais. A partir del 2017 un grup de gent jove ens ofereix voler col·laborar amb la Mostra JOVE, els proposem autogestionar l’espai del pati i organitzar activitats amb l’objectiu d’atraure al públic adolescent i jove. A partir del 2017 engeguem, amb col·laboració de la regidoria de Joventut i, concretament, l’equipament juvenil la Kaserna, el Grup de Participació Jove que treballen durant tot el curs organitzant la dinamització d’aquest espai”, explica Farrés.

 

Augment de la presència de professionals de l’Estat i dignificació del sector

A nivell professional, cada any s’han incrementat el número de propostes rebudes per actuar a la Mostra. La Fira s’ha obert cap a l’Estat espanyol i cap a Europa i cada vegada és més coneguda i valorada, motiu pel qual es reben moltes propostes de creadors espanyols i internacionals. Els darrers anys la Mostra ha aconseguit seduir professionals vinguts d’arreu: “Això confirma que les activitats que organitzem per a professionals interessen, i consoliden la Mostra com a cita imprescindible al calendari de les fires i festivals estratègics.”

En aquests cinc anys l’equip de Farrés també ha intentat posar el seu granet de sorra per dignificar el sector a nivell de qualitat. “Hem intentat contribuir perquè tots els agents transitin igual pel teatre familiar que pel teatre per a adults, malgrat que encara hi ha molta feina per fer”, assegura.

ACOSTAR LA FIRA A ESCOLES I INSTITUTS
Un altre eix destacat d’aquests cinc anys és l’aposta per La Mostra a les escoles, creant accions perquè els escolars coneguin i visquin la Fira. “Sobretot les reunions informatives amb els mestres perquè tinguin eines per poder triar els espectacles que aniran a veure amb el seu alumnat i l’ampliació de les funcions a escoles i instituts.”

AMPLIACIÓ DEL VOLUNTARIAT 
Pel que fa al Voluntariat de la Mostra, que des dels seus inicis gestiona el Grup Xarxa Igualada, el projecte de Farrés ha incorporat dues noves branques que eixamplen el grup ja existent: per una banda el Grup de Participació Jove i, per l’altra, el projecte de Famílies Acollidores.Això ha permès crear lligams entre artistes i espectadors i solucionar la falta de places hoteleres que pateix la ciutat. És un projecte potent del qual n’estem orgullosos”.

 
“Uns anys de molta feina, de dormir poc però de somiar molt.”

“Les arts escèniques per a infants i joves estan guanyant prestigi, s’estan dignificant i cada vegada més, són un terreny fèrtil on poder expressar-se amb la màxima llibertat creativa. Però sobretot, no ens enganyem, són un sector econòmic que permet viure de l’ofici, tenir feina amb regularitat i contacte amb el públic pràcticament tots els dies de l’any”, explica Farrés.

“El meu pas per la Mostra ha estat una experiència enriquidora, que m’ha permès conèixer millor aquest ofici que tant estimo i viure’l des d’una altra perspectiva. Uns anys de molta feina, de dormir poc però de somiar molt”, conclou

Author