Peter Pan. El Musical és un dels espectacles del gènere que s’han fet més populars arreu del món. Es va estrenar fa 19 anys i, des de llavors, ha fet 4.500 representacions de banda a banda del planeta. Naturalment, no sempre l’han fet els mateixos intèrprets, però si que ens referim a la mateixa producció. A Barcelona, la vam poder veure al desaparegut teatre BTM i ara a partir del dia 13 d’abril els tornarem a tenir aquí, aquest cop al Teatre Apolo. Aquesta és la cinquena vegada que ens venen a delectar amb les seves aventures, música, moviment, danses, efectes especials a dojo… vaja, amb seva espectacularitat. Com que es tracta d’un espectacle per a TOTA la família, les funcions s’han programat per als dissabtes i diumenges, dues funcions cada dia a les 12,15 h i 16,15 h.
Avui hem anat a la presentació i hem conegut el seu director, Tomás Padilla, i la protagonista, el Peter Pan en persona: Sílvia Villaú, que, a la vegada, és assistent de direcció. Ens han parlat del muntatge amb una il·lusió que semblava que parlessin d’una estrena nova. De fet, una mica ho és, perquè l’han volgut reduir en format per poder portar-lo a teatres més petits, ja que amb l’anterior era impossible: més de 40 actors en escena i una escenografia XXL. “Ara no ha perdut visibilitat, és també gran i espectacular però amb menys persones (10 actors i 6 tècnics) i pensat per portar-ho a teatres com aquest, a les ciutats que no en tenen de més grans. Amb l’anterior escenografia no podíem anar tot arreu”, ha explicat Padilla. I és que, després de 19 anys, han anunciat que estan ja a la última gira i que la idea és que arribi a més gent i també reduir una mica el preu per fer-ho més accessible. Han aprofitat els canvis per modernitzar-lo i ja l’han exhibit 9 setmanes al West End i l’han portat 4 anys voltant per l’Amèrica llatina. Amb tot, el transport requereix un camió de gran tonelatge “Ens ha quedat molt bonic, és preciós, de debò!”, asseguren.
UNA HISTÒRIA QUE COMENÇA AL TEATRE
Comencem per la història. Molts adjudiquen l’origen a Walt Disney i a la pel·lícula. Doncs no. És un musical basat en el text que J. M. Barrie va escriure per al teatre i que la Disney va comprar per al cinema, amb el que la fama va arribar a tots els racons del planeta. “Ells ho van adaptar a dibuixos però nosaltres recuperem el llibret original.” Pertany a la productora espanyola Theatre Properties, impulsada pel mateix Tomás Padilla, que ha signat èxits com Jekyll & Hyde (aquell que van protagonitzar el Raphael -que ens va sorprendre com a un molt bon actor- i la Marta Ribera). Que, per cert, ha dit que ara tornarà però no ens hem atrevit a preguntar si encara el fa el Raphael. També han fet El Hombre de la Mancha, Hermanos de Sangre, Shrek o Annie, entre d’altres. La gràcia és que “fem musicals famosos, paguem els drets però no fem musicals franquícia. Ens agrada poder-los adaptar i que ens puguem moure al nostre estil“, continua Padilla. I és que “la nostra filosofia és que la gent surti contenta, que els nens siguin feliços, i que en parlin. Ells són els nostres clients del futur i volem oferir-los la màxima qualitat.”
Una de les novetats d’aquesta versió nova és que les projeccions ara són en 3D i amb molts detalls emotius, com ara una mare explicant un conte als nens. També han fet arranjaments musicals nous per posar la música al dia. “Les cançons són fresques i molt enganxoses. Hi ha balades, pop, rock, soul… Cada personatge té la seva música. Per exemple, el Capitan Garfio canta rock, els Nens Perduts, soul… Cada número és com un musical dins del musical. Tothom canta, encara que les senti per primer cop!” La direcció musical és a càrrec de César Belda.
També hi ha números de circ com ara acrobàcies i altres. I el més important: “Trenquem molt la quarta paret per demanar coses als menuts o parlar amb ells. I també amb els grans: el missatge és el de Peter Pan: no perdeu mai la innocència. Els nens són feliços, no deixeu escapar mai el vostre nen interior.” Aquesta versió té una durada de 90 minuts: “És més curta que l’anterior i amb un ritme més ràpid.”
LA SINDROME DE PETER PAN
Arribats aquí ens han parlat una mica de la història. Peter Pan és un nen trist, però amb una història bonica. Es queda sol amb la Campanilla, perquè la Wendy se’n va amb els Nens Perduts. I es dirigeix als nens dient: “No us feu mai grans, no deixeu mai de creure en mi. Que la història es torni esperança, no creixeu!”
Les veus són en directe. “Sempre ho han estat: en 20 anys, no hem fet mai un play-back. El que se sent és el real. La música si que és gravada, però no les veus.” Hi ha una dotzena de temes cantats.
La Sílvia Villau explica que porta 12 anys interpretant el Peter Pan i que s’ho sap de memòria, fins i tot en temps de descans. Assegura, però, que “no és només per a nens, eh! Han vingut molts amants dels musicals de totes les edats, per la música i el muntatge. Per exemple, hi ha un número molt famós a la segona part, en què els Pirates i Garfio canten un rock’n’roll, o un número de percussió dels indis. “Hi ha interaccions per a totes les edats, La temàtica ja està més pensada per als menuts, encara que no massa perquè cada cop es fan grans més aviat.” També ens diu que “en aquesta versió renovada hi ha un tema nou, que es canta al final i que és el resum de tota la història. És molt bonic!” La Sílvia ha fet també de Wendy i de Narradora. I altres musicals, “encara que aquest és el que hi he estat més anys!”
Peter Pan. El Musical acabarà les representacions a l’Apolo el 5 de maig. Tot seguit continuaran la gira per l’Estat que acabarà a les Illes Canàries: “Quan acabem les funcions, ens quedarem a Canàries a descansar i a prendre el sol una temporadeta!”
S’ho mereixen, s’ho han guanyat!