Ponten Pie recupera ‘Ârtica’ per celebrar els seus 10 anys als escenaris

01.18.2020

Author

Després de la gira internacional que l’ha portat per 21 països, la companyia Ponten Pie de Sergi Ots fa una parada a Santa Coloma de Gramenet, la seva ciutat natal, amb el seu singular espectacle Ârtica amb motiu dels seus primers 10 anys als escenaris. Aquesta serà una oportunitat única per veure el segon espectacle que va crear la companyia i que suposa una continuïtat en la recerca de nous llenguatges teatrals, una nova concepció escènica i una clara aposta per trencar motlles. La mala notícia és que només es podrà veure dos dies: el 31 de gener i l’1 de febrer, al Teatre Sagarra de la ciutat.

Ârtica és una proposta íntima, poètica i per a una audiència limitada on l’espectador se submergeix dins d’una casa a 5°C de temperatura. Una proposta d’imatges cinematogràfiques on la nostàlgia i la preservació de la memòria humana escriuen la base de la dramatúrgia. És un espectacle no convencional, sense text, on l’experiència teatral esdevé una aventura sensorial. Una casa vella de fusta de poques dimensions alberga un misteri visible només per als 20 afortunats que aconsegueixin entrar-hi. L’espectador entra literalment a l’espectacle, forma part d’aquesta història i viu per un moment dins les olors, les respiracions, l’ànima dels personatges a escena.

Els espectadors estaran acompanyats per uns càlids abrics que els protegeixen de la temperatura a la qual es troba l’interior d’aquesta casa. Tots ells seran testimonis d’un secret guardat minuciosament. Com si d’un contenidor es tractés, a aquesta casa arriben diàriament abrics vells i trencats de totes les parts del planeta. Després d’un exhaustiu control, aquests “filadors” troben el “fil ànima” de cada abric, i amb l’ajut d’una estranya màquina deixen al descobert la seva última història viscuda. L’últim sospir.

Ponten Pie vol sacsejar a l’espectador, no violentament sinó contundentement, cap a unes emocions molt concretes. Vol que presenciar l’espectacle signifiqui formar part d’aquella història. Una escena que físicament desapareix, trenca rotundament la quarta paret i fa que realitat i ficció es fonin completament.

L’aforament limitat és una voluntat de què cada espectador se senti completament integrat en el que està veient. Els artistes volen compartir uns instants íntims amb ell i dedicar-li una total atenció.

10 ANYS DE PONTEN PIE
Ponten Pie és un projecte creat i dirigit per Sergi Ots. Va nèixer ara fa 10 anys, a Santa Coloma de Gramenet, amb l’objectiu de buscar en els seus projectes una interpretació i una posada en escena poc habitual o quotidiana, buscant arribar d’una manera particular a l’espectador, implicant-lo directament dins de la història que estan observant. Sota l’autoria de les seves pròpies creacions, treballa d’una manera molt minuciosa on destaca la gran potència estètica i visual dels seus muntatges, la manera de buscar en el treball dels seus intèrprets una peculiar veritat dramàtica, ja sigui des del vessant del text com la del gest, convertint cada peça en un petit món real i autèntic. L’estil dels seus projectes, on es barregen diverses disciplines teatrals s’ha reconegut com un dels nous llenguatges teatrals.

En aquests 10 anys la companyia ha creat tres obres, Copacabana, Ârtica i Loo. Ha estat guardonada amb diferents reconeixements com el Premi FETEN al millor espectacle per la primera infància i el Drac D’or a millor espectacle infantil de la Fira de Titelles de Lleida per Loo; el Drac d’or per l’escenografia a la Fira de Titelles de Lleida, el Premi al Millor espectacle del festival THEATER WITHOUT MASK de la ciutat de Skopje, Macedònia, el Premi MORTIZ a millor espectacle a FiraTàrrega , tots aquests per per Ârtica i l’Aplaudiment a la creació emergent als Premis FAD Sebastià Gasch per Copacabana, entre d’altres.

A més de Catalunya, la companyia en aquests 10 anys ha estat present en nombrosos teatres i festivals de renom d’arreu del món i gran part de la seva trajectòria és a teatres internacionals del Japó, Hong Kong, Macao, Edimburg Kingersheim (França), Amsterdam, Heerlen (Holanda), Potsdam, Burghof i Lörrach (Alemanya), Gdansk (Polònia), Porsgrunn (Suècia), La Haya, Helsinki, Helsingor (Dinamarca) i també a Alcalá de Henares  o Valladolid.

El passat desembre varen crear l’espectacle inaugural del Festival Imaginique de Singapur. Després de la seva estada a Santa Coloma de Gramenet, del 12 de març a l’1 d’abril faran gira per França i Alemanya; del 4 al 6 de juny estaran al Teatre CCB_Lisboa (Portugal) i del 15 de juny al 5 de juliol faran temporada a Xangai (Xina).

Author