El Director Artístic del Teatre Arriaga, Calixto Bieito, i la presidenta efectiva del Teatre Arriaga i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Bilbao, Nekane Alonso, han donat a conèixer en roda de premsa la programació d’espectacles que oferirà el Arriaga durant la temporada 2019-2020, que coincidirà amb el 130 aniversari del Teatro Arriaga i que s’estendrà des de l’agost del 2019 fins al juny del 2020, ambdós mesos inclosos. Hem volgut fer-nos ressò d’aquesta nova temporada que ha dissenyat un director al que coneixem molt bé i confiem plenament en el que decideix. Us oferim només un resum i trobareu la rest al web del teatre (https://www.teatroarriaga.eus/). Ei, que Bilbao, terra amiga, no està tan lluny!
Encara que les novetats anunciades es refereixen al que vindrà a partir de mitjans de setembre, ja es coneix l’espectacle estrella de la programació estiuenca i de l’Aste Nagusia: el famós musical de Bernstein West Side Story, que es podrà veure del 14 d’agost al 8 de setembre.
La temporada del 130 aniversari del Teatre Arriaga proposa vibrants produccions pròpies, estrenes, homenatges a la figura de Beethoven en ocasió del 250 aniversari del seu naixement, els millors espectacles de dansa i teatre i grans musicals. El tribut a Beethoven tindrà reflex en diverses produccions del Teatro Arriaga, incloent una Missa Solemnis que dirigirà Calixto Bieito. com fermall final de la temporada.
Alicia Borrachero, María Hervás, Núria Espert, Aitana Sánchez-Gijón, Carmen Maura, Verónica Forqué, Blanca Portillo, Carmen Machi, Eduard Fernández, Josep Maria Pou, José Sacristán … són alguns dels grans noms que trepitjaran l’escenari del Arriaga.
I grans musicals com West Side Story, El petit Frankenstein i A chorus line, el muntatge que haurà obert el nou Teatre del Soho CaixaBank, que dirigeix Lluís Pasqual. A Chorus Line va estar 15 anys seguits en cartell després de la seva estrena el 1975 i va obtenir nou premis Tony i un Pulitzer. Aquest espectacle sobre un grup de joves que participen en unes audicions per formar part d’un nou musical de Broadway, va suposar un canvi de paradigma pel que fa a la seva concepció, ja que es va inspirar en les experiències reals dels membres del repartiment original. La producció que arriba al Arriaga, dirigida i coreografiada per Baayork Lee i codirigida pel propi Antonio Banderas, és un revival de l’espectacle original. Compta amb 26 intèrprets en escena i una gran orquestra en directe.
La preciosa música de El amor brujo i les Siete canciones populares españolas del Mestre Manuel de Falla, dóna forma a Los fantasmas del pasado, una cantata poètica dirigida per Barbora Horáková Joly.
La gran producció pròpia de teatre de la temporada serà Estima Kuraia / Madre corage, dirigida per Maria Goiricelaya, partint de la versió de Buero Vallejo de la famosa obra de Bertolt Brecht. Maria Goiricelaya figura per partida doble a la programació del Teatre Arriaga ja que el seu text El patio de mi casa, va ser seleccionat en l’última edició de la iniciativa Nuevas dramatúrgias – Antzerkigintza berriak, impulsada pel Teatre Arriaga de Bilbao, el Teatre Principal de Vitòria-Gasteiz i el Teatre Victòria Eugenia de Donostia. Ella mateixa dirigeix l’obra,mque en l’adaptació al basc de Patxo Telleria s’ha titulat Harri orri ar i se’n oferiran dues funcions, una en basc el 26 de febrer i una altra en castellà el 27.
Teatre, música i òpera es fonen en la producció Brecht es troba amb Weill que presenta dues obres mestres de joventut del mundialment cèlebre duet format per Bertolt Brecht i Kurt Weill durant els feliços anys vint a Berlín. Són La boda de los pequeños burgueses i Mahagonny – Ein Songspiel, amb un repartiment d’artistes bascos comandats per la directora alemanya Andrea Moses.
Joaquín Achúcarro i la Bilbao Orkestra Sinfonikoa protagonitzaran el concert celebració del 130 aniversari del Teatre Arriaga; i el Arriaga produirà també 21 lágrimas, un projecte didàctic que culmina en un concert impulsat per Carlos Mena.
Companyies basques com Tartean, Tanttaka, Casa de Jongh o Khea Ziater estrenaran treballs en el Arriaga, igual que Pabellón 6, el Festival Loraldia o músics com Eñaut Elorrieta, entre d’altres.
Arriben veritables joies internacionals: espectacles lírics com Kopernikus, teatrals com Horror o Vögel, increïble dansa amb coreògrafs de primera fila com Hofesh Shechter, Marie Chouinard i Akram Khan i companyies com el Ballet del Gran Teatre de Ginebra.
La nova programació és molt completa, amb espectacles molt diferents. Seguint la línia dels últims anys, la programació pretén oferir un impuls a l’escena local a través de la complicitat amb els artistes de Bilbao, Biscaia i Euskadi; exhibir el millor teatre que es fa a l’Estat espanyol i mantenir el bon posicionament del Teatre Arriaga en l’esfera internacional.
El Teatre Arriaga continua la seva important tasca com a productor d’espectacles i el fa impulsant projectes molt diferents, apostant clarament pel talent local i per combinar-lo amb l’aportació d’artistes i creadors internacionals. Tres dels més importants estaran dirigits per tres dones d’enorme capacitat.
La directora txeca Barbora Horáková Joly, reconeguda el 2018 per l’International Opera Award, torna a l’Arriaga després la seva recent direcció de Dido & Aeneas, per dirigir l’espectacle titulat Los cantantes del pasado, una cantata poètica amb música de Manuel de Falla i textos de Michael Fehr, Oliver Sacks i Stefan Klein.
ESTRENES AMB SAGELL BASC
Un any més, el Teatre Arriaga s’erigeix en epicentre de la cultura basca, albergant importants estrenes de treballs facturats a Euskadi. A més de les produccions pròpies del Arriaga, aquest escenari acollirà les primeres representacions de nombrosos projectes. La companyia Tartean, per exemple, estrenarà els dies 26 i 27 de novembre la seva nova proposta, Simplicissimus Kabaret, un cabaret musical escrit i dirigit per Patxo Telleria que des d’un punt de vista humorístic rendeix tribut als còmics perseguits, partint de la història de tres famosos còmics berlinesos. També són estrenes absolutes el nou de Tanttaka, sota la direcció de Fernando Bernues, Utzi Missatge Unir seinalearen ondoren-Deixi el seu missatge després del senyal, que es representarà en basc i castellà els dies 15 i 16 d’octubre; la producció de Pavelló 6 Sabias ellas, que es porta a escena els dies 29 i 30 d’octubre i està dirigida per Felipe Loza; i l’obra Iparragirre, bihotzeko Jose Mari, un homenatge teatral amb cançons al bard de Urretxu que tindrà lloc l’11 de març de 2020 en el marc del festival Loraldia.
TEATRE D’ALÇADA PER A TOTS ELS GUSTOS
El Teatre és el gènere que ocupa el major pes en la programació de la temporada que, amb gairebé 40 obres programades. Posarem les que ens sembla que us seduiran més, pels noms dels protagonistes.
El públic gaudirà sobre l’escenari, abans de finalitzar aquest mateix any 2019, amb les actuacions destacades de Núria Espert en Romancero gitano, dirigida per Lluís Pasqual (9 i 10 de novembre) i Aitana Sánchez-Gijón a Juana, una proposta que conjuga dansa i teatre (del 22 al 24 de novembre). A més, l’Agrupación Señor Serrano brindarà el 5 de desembre una funció de Kingdom, el seu estimulant retrat sobre el capitalisme entre plàtans. Un altre premi Max i recentment nomenat director del Centre Dramàtic Nacional, el director Alfredo Sanzol, arriba amb la seva divertida comèdia La valentia, del 6 al 8 de desembre i, per si fos poc, l’any acabarà amb La golondrina, de l’11 al 15 de desembre, protagonitzada ni més ni menys que per Carmen Maura al costat de Félix Gómez.
L’any que ve serà igualment intens i excitant pel que fa a activitat teatral. Gener arrencarà fort amb Verónica Forqué en Las cosas que sé que son de verdad (del 9 al 12 de gener) i conclourà amb una altra gran de l’escena com Blanca Portillo interpretant Mrs. Dalloway, del 30 de gener al 2 de febrer. Poc després arribaran dos actors de renom com Eduard Fernández i Dario Grandinetti amb El vientre del mar (del 21 al 23 de febrer) i Laia Marull, dirigida pel bilbaí Javier Hernández-Simón a Mariana Pineda (13 i 14 de març). Ja a la primavera, els dies 17 i 18 d’abril, Pere Arquillué protagonitzarà l’adaptació al castellà de Jerusalem, una reflexió sobre la fi de les utopies que en la seva versió original va fascinar el públic britànic. Tot just cinc dies després, entre el 23 i el 26, el Arriaga acollirà l’obra El curioso incidente del perro a medianoche, una altra adaptació teatral, en aquest cas de la novel·la de Mark Haddon. Guanyadora de 5 premis Tony (Broadway) i 7 Olivier (Londres), l’obra compta amb intèrprets com Alex Villazán o Marcial Álvarez.
La programació de teatre en sala gran continuarà del 27 al 30 de maig amb el retorn de Josep Maria Pou, dirigit per Mario Gas i interpretant l’obra Mi viejo amigo Cicerón, de Ernesto Caballero. I després d’aquest “trio d’asos masculí” passarem a un “trio d’asos femení”, en aquest cas les tres actrius, Carmen Machi, Nathalie Poza i Elena Rivera formen l’elenc de Prostitución, un espectacle teatral-musical-documental que s’acosta al tema de la prostitució sense jutjar (dies 5 i 6 de juny). I com a colofó, un altre actor amb majúscules, José Sacristán, interpretant el primer muntatge escènic que es realitza de Señora de rojo sobre fondo gris, la famosa novel·la de Miguel Delibes. De l’11 al 13 de juny al Teatre Arriaga.
I ja al 2020 ens arriba l’obra Vögel, del dramaturg Wajdi Mouawad. És un thriller i un conte de fades modern a la vegada. Amb el poder d’una antiga tragèdia, Mouawad construeix una història de violència, destins individuals i conflictes familiars en el context del conflicte a l’Orient Mitjà.
ENTRADES A LA VENDA L’1 DE JULIOL
Les entrades per a tots els espectacles de la temporada 2019-2020 (a excepció de les del musical West Side Story, ja a la venda) estaran disponibles per al públic a partir del dilluns 1 de juliol als habituals canals de venda: a la web www.teatroarriaga.eus o a les taquilles del teatre en horari de venda anticipada.