Pol López, Míriam Iscla i The Ministers of Pastime actuen al Festival Clàssics

11.16.2023

Author

La cinquena edició del Festival Clàssics continua explorant el concepte d’immortalitat amb propostes d’art i pensament; en espais únics de la capital catalana. Els protagonistes dels pròxims dies són Friedrich Nietzsche encarnat per Pol López en la lectura dramatitzada L’Anticrist; l’actriu Míriam Iscla donarà veu a la pensadora i activista política francesa Simone Weil, mentre que la formació musical: The Ministers of Pastime i l’actriu Laura Aubert interpretaran el Poema de Guilgameix en un recital-concert.

L’Anticrist de Friedrich Nietzsche
17 de novembre a les 19 h (entrades exhaurides) i a les 21 h
Amfiteatre anatòmic de Barcelona

L’Anticrist és una de les obres més controvertides i problemàtiques de Friedrich Nietzsche en la qual el filòsof alemany: culpa el cristianisme de tots els mals del món. Pol López llegirà una selecció dels millors fragments d’aquesta obra, la qual la por a l’escàndol: es va mantenir al calaix durant cinc anys. A Barcelona la lectura tindrà lloc aquest divendres 17 de novembre a l’Amfiteatre anatòmic en dues sessions; mentre que a Girona serà el 7 de desembre a la Sala La Planeta gràcies a la coproducció entre: Temporada Alta i el Festival Clàssics.

Nietzsche va néixer a Prússia a finals del segle XIX; i al llarg de la seva vida es va dedicar a qüestionar els fonaments del cristianisme; i de la moral tradicional. Després de ser nomenat catedràtic extraordinari en filologia clàssica i d’intimar amb personalitats del moment com el compositor Wagner;, als 45 anys va ser diagnosticat d’una paràlisi mental progressiva que el va obligar a ingressar en una clínica psiquiàtrica; on va morir l’any 1900.
——————————————————————

Simone Weil: Vida d’una esclava
22 de novembre a les 19 h
Hospital de Campanya – Santa Anna

Míriam Iscla dona veu a una acurada selecció del pensament de Simon Weil;   la filòsofa francesa reconeguda pel seu activisme polític i la seva actitud revolucionària. L’actriu protagonitzarà aquesta lectura de textos –dramatitzats per Anna Punsoda i amb veu en off de Jordi Boixaderas– el 22 de novembre a l’Hospital de campanya – Santa Anna a Barcelona, després d’actuar a la Catedral de Girona; al mes d’octubre en el marc del Temporada Alta.

Reconeguda com “la filòsofa de la compassió”, Weil va néixer en el si d’una família d’intel·lectuals jueus a principis del segle XX. Va ser escriptora i filòsofa i va tenir una vida marcada per la justícia. Al llarg de la seva trajectòria va destacar per ajudar els refugiats del nazisme i l’estalinisme; arribant a amagar a: León Trotski a casa seva. Durant la Guerra Civil es va traslladar a Catalunya com a periodista voluntària; i va ser part de la: Columna Durruti, amb la qual va lluitar al front d’Aragó.
——————————————————————

Gilgamesh i l’anonimat
22 de novembre
Sant Felip Neri

El Poema de Guilgameix és una epopeia anònima que descriu les aventures del rei mític Guilgameix d’Uruk; i una de les obres literàries més antigues de les que disposem. L’obsessió de Guilgameix per la vida i la mort arriba als nostres dies amb un recital de fragments de l’obra; de la mà de Laura Aubert.The Ministers of Pastime, un grup de músics especialitzat en la pràctica històricament informada i centrat en la interpretació de repertori: dels segles XVII i XVIII, acompanyaran aquests textos amb un concert seleccionat a partir d’obres musicals d’autores poc conegudes.

Aquest programa ofereix l’oportunitat d’escoltar música que ha estat injustament oblidada pel paradigma de la rellevància de l’autor ;i que mereix ser escoltada a la llum del nostre temps.
——————————————————————

Més clàssics immortals al novembre

El cicle de diàlegs a la Sala Beckett ens convida a explorar en diverses converses el concepte de la immortalitat; a través de la literatura, l’art, els mites, però també la ciència i la tecnologia modernes i a preguntar-nos: ¿podem viure eternament? ¿volem viure eternament? Les xerrades se celebraran al llarg del mes de novembre: L’ètica de la immortalitat amb Begoña Roman i Luis Estrada (14 de novembre);; Immortalitat i tecnologia amb Ramon López de Mántaras i Ginés Morata (21 de novembre); Espiritualitat, una forma d’immortalitat? amb Amador Vega, Teresa Guardans i Jaume Pujol (28 de novembre);; i Immortalitat i art amb Oriol Pérez Treviño i Maria Tausiet (29 de novembre).
——————————————————————


Festival Clàssics

El Festival Clàssics posa els clàssics al centre de les energies creatives d’avui, promou el diàleg amb el passat: per donar força i profunditat a la cultura contemporània, i impulsa relectures dels clàssics que ens emocionin; i que ens ajudin a pensar sobre preocupacions essencials de la humanitat. El Festival d’Arts Contemporànies i Pensament va néixer l’any 2019 i al llarg de quatre edicions ha comptat amb artistes com: Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola, Les Impuxibles, Jordi Savall, Maria Arnal i Marcel Bagés, Abel Azcona; Enric Casasses o Sandra Balsells, entre d’altres.

 

La Casa dels Clàssics

La Casa dels Clàssics és un espai que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps; i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles, entre un públic ampli, divers i transversal. Acostant-los a les escoles, als mitjans de comunicació, a la política i al carrer, busca ser font d’inspiració; a l’hora de construir el país i el món que volem. La Casa dels Clàssics és l’entitat responsable de l’edició de la col·lecció «Bernat Metge» i organitza des del 2019 el Festival Clàssics, entre altres esdeveniments com passejos, seminaris i conferències.

Author