El Centre Gràcia de Barcelona ha acollit la presentació en roda de premsa de l’espectacle SICALÍPTIQUES, una obra de: Josep Maria Miró dirigida per Xavier Albertí, i interpretada per Mont PlansAina Sánchez i Carles CorsSICALÍPTIQUES, és un espectacle musical coproduït per la companyia Le Croupier i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC); que es pot veure al Centre de Gràcia; i, posteriorment, girarà pels escenaris de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC).

Es tracta d’un espectacle inspirat en el Paral·lel com a porta d’entrada de la modernitat a Catalunya, que, a través del cuplet, recull el prodigiós llegat d’aquesta època; i geografia que és la gran vàlvula de transformació urbanística, política i social de principis del segle XX. Segons Josep Maria Miró: “aquest gènere musical difícilment classificable i de doble sentit esdevé un autèntic manifest ideològic de la 1ra. aparició d’una cultura de masses local. Les cupletistes es converteixen en les abanderades d’una dona nova, artista i empresària de si mateixa, i perfectament conscient que: per construir una avantguarda cal explotar la provocació i l’art de escàndol”.

Xavier Albertí ha avançat que “les aventures de l’espectacle estan plenes de sals i pebres diverses”; i ha explicat que: darrera del fenomen de les cuplestistes – les sicalíptiques-; hi havia també un protofenimisme que cada vegada va agafant més força i més musculació. Les nostres àvies sabien que els referents de l’alliberament de la dona: segurament estaven més en els escenaris de les senyores que ensenyaven la cuixa que no pas en una societat que: encara no els havia permès de fer aquestes reflexions”.

La vicepresidenta de la Federació d’Ateneus, Emma Escolano, ha assenyalat que: “l’objectiu de la XTAC a l’hora de produir espectacles és aportar obres professionals, de qualitat, de gèneres i temàtiques diverses: als teatres dels ateneus del territori”.“Per aquest 2025, volíem fer una cosa diferent, ens venia de gust portar als ateneus un cabaret, un espectacle desenfadat;  i vam acabar unint-nos amb Le Croupier perquè sortís aquesta meravella que descobrirem demà”, ha comentat Escolano.

A la roda de premsa, la companyia Le Croupier ha volgut també destacar la figura de l’actriu Merche Mar; tristament desapareguda el passat 27 de febrer, amb qui havien treballat i que estava molt il·lusionada per l’estrena de SICALÍPTIQUES. En aquest sentit, Mont Plans ha explicat que:, a la funció de demà deixaran el seu seient buit en senyal de dol”;  i ha destacat que Mar era: “una icona del Paral·lel i una gran persona.Molt treballadora, divertida, sincera, generosa… Vam treballar juntes amb la banda de Le Croupier i va ser espectacular. La trobarem molt a faltar”.

A través del cuplet -una amalgama de cançó, dansa i comportament escènic– SICALÍPTIQUES proposa un viatge pel gènere; els seus protagonistes i les seves sorprenents històries. Un espectacle que barreja música en directe, humor i sensibilitat en la recuperació d’aquest important patrimoni artístic i musical: que esdevé l’imaginari de tot un temps, ja que, a Catalunya, els cuplets són més que una simple forma d’entreteniment; són una expressió de la identitat cultural i un reflex de la història social del país. Amb la seva rica tradició i el seu impacte continuat, els cuplets són tot un referent de la cultura popular catalana.

Le Croupier és una companyia gironina que porta des de 2014 vinculada al gèneres dels cuplets i el cabaret: amb espectacles com Esperança Dinamita, també escrit per Josep Maria Miró,Dinamita la Sarsuela: dirigit per la mateixa Mont Plans i amb la col·laboració de Merche Mar. Ara, per a la coproducció amb la FAC de SICALPÍTIQUES, han reunit a: dos grans referents en el tractament del gènere del cuplet, com són Miró i Albertí.

Cada any, la Federació d’Ateneus, a través de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), coprodueix un espectacle: pensat, expressament, per representar-se en els 36 ateneus que formen part de la xarxa de teatres més gran de Catalunya. SICALÍPTIQUES, que es presentarà també a la Fira Mediterrània 2025, és el espectacle coproduït per la FAC des de 2017.

Author