‘Primera història d’Ester’ un homenatge a Ricard Salvat de La Gleva Teatre

02.04.2019

Author

La Gleva Teatre presenta fins al 17 de febrer un nova versió de l’espectacle Primera història d’Ester, que el director de la Sala, Albert de la Torre va encarregar a la companyia Amici Miei: “En Ricard Salvat, fundador de l’Escola de Teatre Adrià Gual, ha estat un dels més grans directors que ha tingut Catalunya. Va recuperar la dignitat per al teatre als anys 50, en ple franquisme! Però no és recordat com es mereix, ja no se’n parla. I és injust. Va morir l’any 2009 i, en aquest 10è aniversari, li volem retre homenatge. És el moment de parlar-ne!”, va dir.

Recordem que és un text de Salvador Espriu, que va escriure  entre els anys  1947 i 1948, “quan no tenia gaire clar quin futur esperava a la seva llengua.” De la Torre remarca que “amb Espriu tampoc s’ha fet justícia. I així unim els dons noms. Ens hagués agradat fer la Ronda de Mort a Sinera, però no hi cabia en aquest escenari!” El director va anar a buscar laencara poc coneguda companyia Vuitè 4art, afegint una veterana, alumna i actriu de Salvat: Carme Sansa. És una versió nova de la que s’albiren sorpreses perquè pretén ser “tot un homenatge.”

Xavier Tarragüel, que ha dirigit l’espectacle, explica que: ”Quan ens va trucar l’Albert vam tenir una gran alegria, però ben aviat vam tremolar de por. Ens va sorprendre molt, però estem enamorats de l’Espriu i vam dir: endavant! Amb aquesta obra, Espriu  va retre-li homenatge, a ella i al seu poble. I amb aquest esperit vàrem començar la nostra feina al Vuitè4ART, posant tota la nostra il·lusió en el fet que cada representació es convertís en un regal per als espectadors.” Carme Sansa no té tanta por “perquè ja em conec el text!. Però estic molt contenta de poder participar a aquest homenatge a l’Espriu i a en Salvat. Ja tenim ganes d’omplir el teatre!”

L’equip:
Ajudants de direcció: Anna Domenich i Inma Rodríguez. Vestuari: Montse Miralles.
Banda sonora: Bárbara Granados.
Il·luminació: Quim Otero.
Intèrprets: Carme Sansa, Emmanuel Velasco, Inma Rodríguez, Cristian Casado, Fran Rico, Anna Baladia, Nicoletta Roncalli, Anna Domenich, Sílvia Alòs, Elisabeth Latorre, Míriam Juárez, Juana Alcántara i Mònica Jiménez.

Albert de la Torre encara afegeix  que “Salvat ho guardava tot, i quan dic tot, vull dir tot. La seva família ens ha cedit alguns objectes de Iago Pericot i Fabià Puigserver, per a l’escenografia. I també posarem fotos antigues de les anteriors produccions de l’obra, i altres records d’en Salvat.”

I tot, només fins al dia 17. No us ho penseu gaire… O gens!

Author