Professionals de tot el món participen a l’Encontre d’Arts per a la Primera Infància dins d’El Més Petit de Tots

11.15.2019

Author

Una cinquantena de professionals de diverses disciplines relacionades amb la primera infància procedents d’una vintena de països participen aquest cap de setmana al 4t Encontre Internacional d’Art per a la Primera Infància, que es desenvolupa a L’Estruch Fàbrica de Creació de Sabadell en el marc del Festival El Més Petit de Tots.  La trobada es va inaugurar oficialment ahir en un acte de benvinguda presidit per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa; i Eulàlia Ribera, directora d’El Mes Petit de Tots.També hi van participar representants de Catalan Arts, l’Institut Ramon Llull, la Diputació de Barcelona i l’SGAE, que donen suport a la iniciativa.

L’Encontre pretén esdevenir un espai de reflexió i debat sobre el futur i els reptes que afronta l’activitat artística adreçada als espectadors de 0 a 5 anys, partint de la base que l’accés a l’art és un dret fonamental de les persones, a més d’un element indispensable de desenvolupament personal i social. Hi assisteixen artistes, programadors culturals, mestres, pedagogs i investigadors universitaris i agents culturals de les administracions públiques.

La seva especificitat i l’elevada participació internacional han convertit l’Encontre en una referència mundial. En aquesta edició, per exemple, hi haurà participants procedents de Corea del Sud, la Xina, Tailàndia, Israel, el Brasil, França, Noruega, Escòcia i Bèlgica, entre d’altres, així com una vintena més arribats de diferents punts de Catalunya i Espanya. A més de les conferències i activitats de formació incloses al programa, podran veure diferents espectacles del Festival El Més Petit de Tots que reflecteixen les darreres tendències en el camp de les arts escèniques per a espectadors de 0 a 5 anys.

L’Encontre serà el marc en el qual es presentaran els  projectes i bones pràctiques d’arreu del món en l’àmbit de l’art per a la primera infància i, en especial, aquest any, en el camp de la inclusió, és a dir, en les mesures que cal portar a terme per garantir l’accés a l’art a tothom, amb independència de les seves capacitats. En aquest sentit, per exemple, es presentarà el  Festival Safe Place, que es desenvolupa a Tel Aviv i Nova York i que està dedicat a infants amb trastorn de l’espectre autista i les seves famílies.

En el camp de la neurociència, Miguel Ribagorda i Carlos Laredo presentaran els primers resultats del projecte de recerca que han realitzat aquest any al Brasil i amb el qual han aconseguit, per primer cop, mesurar la resposta psico-fisiològica dels nadons de 0 a 3 anys davant l’experiència de les arts en viu.

Un altre àmbit important seran els vincles entre l’art i l’educació mitjançant un debat amb la pedagoga i filòsofa Lali Bosch o amb l’activitat Mestres que es mouen, en la qual un centenar de docents d’escoles bressol de Sabadell i Barcelona prendran part en una activitat de formació sobre com incorporar l’art a la seva tasca professional.

“Creiem fermament en que les arts són essencials per al creixement saludable i lliure dels nostres infants i no ens cansarem de repetir que es tracta d’un dret primordial per a tothom, amb independència de la seva edat o situació”, defensa Eulàlia Ribera. Per a Àngels Ponsa, directora general de Creativitat de la Generalitat, un aspecte important de l’Encontre, apart dels seus continguts, és que “demostra que a Catalunya les coses importants, també des del punt de vista cultural, no només passen a Barcelona”. En aquest sentit, per a l’alcaldessa Marta Farrés, “el fet que Sabadell organitzi tant l’Encontre com el Festival El Més Petit de Tots, és un element de capitalitat i no només a escala comarcal sinó, principalment, a escala de país”.

QUARANTA FUNCIONS EN UN CAP DE SETMANA
Coincidint amb el 4t Encontre Internacional d’Arts per a la Primera Infància, El Més Petit de Tots, el Festival d’Arts Escèniques per a la Primera Infància, assoleix aquest cap de setmana la seva màxima intensitat amb 40 representacions a Barcelona, Granollers, Olot i Sant Cugat i Sabadell, on a més de la trobada professional es portarà a terme (dissabte i diumenge, de 10.00 a 14.00 a l’Estruch) L’Hora del Pati, una activitat oberta a tothom amb espectacles, instal·lacions i activitats per als més petits.

En aquest cas, i en línia amb un dels eixos de debat de l’Encontre, L’Hora del Pati incorporarà diverses mesures inclusives, com una safe-room, és a dir, una sala tranquil·la destinada a persones amb TDAH. També hi haurà guies TEA (per a persones amb trastorn de l’espectre autista)i es representarà Tumbe in the jungle, un espectacle de la creadora noruega Inger Cecilie Bertrán de Lis adreçat especialment a nens amb deficiència auditiva.

En línia amb l’actual moment d’emergència climàtica, a més, Aigües Sabadell ha instal·lat a l’Estruch un punt d’hidratació per tal que els participants puguin reomplir les seves ampolles o cantimplores per evitar l’ús de recipients plàstics. Amb aquesta finalitat, els participants a la trobada han rebut també una ampolla d’Aigües Sabadell de forma que el Festival aprofundeix en la seva sostenibilitat.

Author