Quedem a Manresa? El dia 10 comença la 22a Fira Mediterrània!

10.03.2019

Author

La 22a Fira Mediterrània de Manresa ja s’està vestint per ocupar la ciutat. Avui ens l’han presentat en roda de premsa l’alcalde de Manresa Valentí Junyent, la consellera de cultura Mariàngela Vilallonga i el nou director artístic, Jordi  Fosas, que es va estrenar en el càrrec ja fa tems per confeccionat el programa, però a qui encara no coneixíem. No m’ho sé callar: és molt simpàtic  i somriu tota l’estona. Ha presentat el programa amb una visible il·lusió.  Li desitgem molta sort i èxits, i que no perdi l’humor fins al final.

Tant la consellera com l’alcalde ens han destacat la importància “d’una Fira que ha esdevingut Mercat Estratègic de la Generalitat per posar en valor les tradicions de la Mediterrània, encara que malauradament el mar sigui avui un Tanatori, que ens remet a pensar en el poema Un pont de mar blava.” A cada edició, la Fira dedica un Focus a un país. Enguany l’escollit ha estat Sardenya “perquè la seva cultura està molt lligada a la nostra, la catalana.” La Fira està organitzada per Fundació Fira Mediterrània.

La Fira Mediterrània de Manresa se celebra enguany del 10 al 13 d’octubre. Quatre intensos dies durant els quals hi actuaran 117 companyies, fent un total de 158 funcions. D’aquestes companyies, 76 són de Catalunya22 de l’Estat espanyol 19 internacionals. A Manresa s’estrenaran 28 espectacles, 16 dels quals seran estrenes absolutes,  8 estrenes a Catalunya2 a l’Estat espanyol, 1 de creació 1 preestrena.

Jordi Fosas reitera que la Fira té la responsabilitat de ser “la Fira estratègica de les propostes que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. És necessari parlar de l’arrel i en temps present. I partim del grau 0, caminant cap a tot el que representi la cultura, l’associacionisme, el patrimoni material… fins arribar als 360 graus, per presentar una Fira Multidisciplinària amb tres grans línies: la música, les arts escèniques en totes les seves disciplines i la cultura popular i l’associacionisme.” Aixi, per al nou director artístic, la Fira Mediterrània ha de treballar partint del grau inicial, i anar cap al patrimoni, l’herència cultural (les tradicions, els costums, l’art, el llenguatge, l’entorn, el paisatge…) fins al  sector professional, que és el que representa els artistes.

El director ha exposat que aquesta 22a edició, s’estructura en tres grans claus:  Mirades, Joves i Gènere.

LES MIRADES
Estan adreçades als que normalment no tenen la seva mirada posada en l’arrel. “Per atraure la seva atenció hem fet alguns  ‘maridatges’, com ara el que serà l’espectacle inaugural: Animal de sèquia, que uneix Sol Picó i la Banda Chapìcó. Ens interessa aquest maridatge entre la transgressora  coreògrafa  i una orquestra de 37 músics procedents de diferents bandes que ballen, canten i interactuen amb els ballarins.”  Producció de l’Institut Valencià de Cultura, tindrà lloc a la Sala Gran del Kursaal, a les 9 del vespre del dijous.

També s’ofereix una mirada a l’artista italià Alessandro Sciarroni, recentment guardonat amb el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia 2019 per la seva trajectòria en el món de la dansa contemporània. “No treballa normalment l’arrel, però en aquest cas proposa la seva mirada particular a la Polka Chinata, de Bolònia. Només ho saben fer quatre persones al món i només ho fan els homes. És una acte de transmissió!” L’espectacle es diu Save the last dance for me i farà quatre intervencions al Pati del Kursaal, dissabte i diumenge. I demanarà la participació del públic! També s’inscriu a la clau del Gènere, per la particularitat que només ho ballen els homes.

La tercera Mirada l’aporta el coreògraf ebrenc Roberto Olivan, que presenta Socarrel, una mirada a l’arrel que va començar fa 2 anys com un treball de laboratori de creació a la mateixa Fira Mediterrània. L’acompanyen el dj francès  Laurent Delforge i el quartet de polifonia occitana Vox Bigerri.

Acabem amb una nova versió de la reconeguda proposta Explica Dansa, de Beatriu Daniel i Toni Jódar, en complicitat amb el Mercat de les Fors. A Manresa els acompanya el creador Roger Bernat “per repensar el rol d’explicador”, la dramaturga Helena Tornero, la periodista  Bàrbara Raubert i la música Laia Vallès. Divendres, a l’Agrupació Cultural del Bages.


LA MIRADA A LA MÚSICA
Fosas ha destacat la mirada cap a l’arrel del saxofonista de creació contemporània Llibert Fortuny, una de les personalitats més transgressores de l’escena musical jazzística del país, que s’acostarà a la sonoritat de la cobla amb l’Electro Cobla SoundUs esperen divendres a El Sielu.

Joan Díaz, director musical de la darrera proposta de NewCat- The New Catalan Ensemble, ha posat música a 22 poemes del Bestiari,en homenatge  al poeta Josep Carner amb motiu dels 50 anys de la seva mort. Compta amb la participació de Carles BeldaGemma AbriéJoana GomilaMarc Parrot Gemma Humet i la col·laboració especial de l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals. Estrena absoluta diumenge, a la Sala Gran del Kursaal.

També ens volen sorprendre el grup de rock  Obeses, que farà una mirada a la Cobla i a l’intrevés. L’espectacle compta amb la Cobla Berga  Jove i el  Cor  d’ Obeses, que oferiran un curiós intercanvi de repertori. Divendres, Teatre Kursaal.


ELS JOVES EMERGENTS… D’ARREL!

El programa de la Fira d’enguany també recull les propostes dels artistes emergents que han centrat el seu treball creatiu en l’arrel tradicional. Fosas ens ha parlat de la proposta d’Arnau Obiols, que presenta un projecte personal i íntim, que ens transporta al Pirineu més ancestral (dissabte, Pati de L’Anònima). O el duet Criatures (gralla i acordió diatònic), que en la seva línia de dotar de so cambrístic els instruments tradicionals, presenta nou disc Praxinoscopi (divendres, El Sielu). I la guanyadora de la darrera edició del Concurs Sons de la Mediterrània, la barcelonina Clàudia Cabero, ens presenta l’estrena absoluta de Aorta, el diumenge a la Taverna Cervesa Guineu.

El director ha destacat també el treball de  Marala Trio, Binaural, que a través d’un micròfon que capta el so en 360 graus, pot oferir al públic i a cau d’orella, el seu repertori de música tradicional catalana. Aquesta proposta tindrà lloc divendres al menjador d’una casa modernista: la Casa Buresa. També actuaran a un espai singular les Tarta Relena, un duet femení que explora el cant a cappella amb bases electròniques. Presentaran divendres el seu Ora pro novis a la Capella del Rapte.

A l’àmbit de les arts escèniques més jove trobem Magí Serra, que reflexiona sobre el cicle vital i homenatja al seu pare, Joan Serra, a La mesura del detall. O l’acròbata  Júlia Farrero, que l’any passat va fer una residència en el marc de la Fira i ara torna amb l’espectacle ja acabat, inspirat en la tradició pirenaica de les falles del Pirineu. També es podrà veure la proposta del FABA ( Festival Artístic del Barri Antic de Manresa), que recupera la sarsuela L’home és feble, estrenada al 1877 a l’espai que ara ocupa L’Anònima, per reivindicar el gènere i portar-lo al segle XXI. I ho fa de de la mà de joves artistes manresans!

Completen aquest grup de joves, el concert de Menut, Terra d’argila, amb cançons que parteixen de músiques d’arrel i que tenen en comú un instrument petit i emblemàtic, el guitarró, al qual s’hi afegeixen guitarres elèctriques. I el valencià Xavier de Bétera i les seves Empremtes, un nou treball en què fa un gir artístic abandonant la tradició, el cant d’estil i les albades, per endinsar-se en el folk contemporani.

LA CLAU QUE PARLA DEL GÈNERE
Fosas vol posar l’accent en una arrel creativa que pot parlar d’avui a partir de cultura popular i tradicional. I respon
a aquesta definició  La Oscilante, de Pol Jiménez, que fa una reflexió  en el ball i Juan Carlos Lérida en la direcció i coreografia. L’obra  investiga sobre les possibilitats d’una dansa espanyola -on els gèneres estan molt marcats- que no balli ni en masculí ni en femení.

També ens ha parlat de la companyia basca Organik Dantza, que està fent una trilogia sobre el mar. Nosaltres veurem la Sardina Freskueee! Estrena a Catalunya.

Laia Santanach, guanyadora amb Àer de la darrera edició del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional, parteix del contrapàs, una dansa ballada tradicionalment només per homes, per reflexionar sobre el gènere

La ballarina Janet Novás i la compositora Mercedes Peón compartiran el bagatge de totes dues en un diàleg que posarà sobre la taula temes com l’identitat i el gènere, entre d’altres.


ARTS ESCÈNIQUES
En l’àmbit de les arts escèniques, podrem veure la darrera proposta escènica dels balears Produccions de FerroRostoll Cremat, que ja vàrem poder veure a la sva estrena el passat Festival Grec, amb el dramaturg Toni Gomila  dirigit per Oriol Broggi, que prenent com a partida una rondalla popular explora les llums i les ombres de la Mallorca turística.

Anna Confetti estrenarà i passejarà pels carrers de Manresa amb una cadira gegant per emular els vespres a la fresca que encara avui passen moltes àvies als pobles de la Mediterrània. També beuen de l’arrel el bailaor flamenc Gero Domínguez i el músic Miguel Marín, que passejaran pels carrers de Manresa amb la seva particular versió del número de la cabra pujant l’escala, una imatge lligada a la tradició, però portada al món de la dansa contemporània. I la proposta de dansa contemporània en diàleg amb música electrònica, [Kórps] de Miquel Barcelona.

També destaca El Patio Teatro, des de la Rioja, que presenten Conservando memoria, una petita joia de teatre d’objectes que juga a recuperar la memòria dels arrels de cadascun de nosaltres. I la companyia Mumusic Circus actuarà amb Flou Papagayo, guanyador al millor espectacle de carrer dels Premis Zirkólika de l’any passat.

En l’oferta adreçada al públic familiar, tindrem el Duet Daura, que amb El bagul de la música tradicional aproparà als més petits el repertori de músiques i danses tradicionals del Pirineu; i la instal·lació de jocs Teatres mecànics de Peus de Porc, amb sis teatrins de titelles de guant.  Zum- Zum Teatre oferirà la versió en català de la bonica i commovedora adaptació que fa sis anys va fer la companyia basca Teatro Paraíso del conte popular Polzet.  I una altra adaptació d’un conte popular, que serà estrena absoluta a la Fira, Patufet (i els seus pares) de Teatre Nu.

NOVETATS EN ALTRES ÀMBITS
MÚSICA. Escena mediterrània de músiques del món. 

La Fira s’obre cap a la resta de la Mediterrània, pel que ha instal·lat una casa típica a la Pl. Major on es faran concerts de maridatge entre diverses bandes. Il·luminats amb les llums d’una cassarmonica, la glorieta que serveix d’escenari de les bandes al sud d’Itàlia, el compositor i trompetista Cesare Dell’Anna i la banda de la Puglia Girodibanda ofereixen Guerra , un viatge artístic al Salento, des de la pizzica i la tradició musical dels avantpassats. Amb Guerra clamen per acabar amb la violència al món. El resultat és un espectacle únic i trepidant, que serà el protagonista de la Cloenda de la Fira Mediterrània 2019.

També tindrem  Gaye Su Akyol, una de les veus joves més atractives de Turquia i màxim exponent de l’avantguarda musical del seu país. O la cantant Maria Mazzotta, en aquest cas una veu emblemàtica de la Puglia italiana, que presentarà el seu nou treball discogràfic.

Rosario La Tremendita, nominada al Millor Àlbum Flamenc als Latin Grammy del 2018, investiga nous entorns sonors de l’expressió flamenca. I els trepidants Dzambo Agusevi Orchestra, una formació balcànica de metall de Macedònia, estrenarà el seu nou treball a Manresa. I encara el grup de polifonia occitana San Salvador, sis veus amb percussió que presenten una proposta explosiva i trepidant des de l’arrel trobadoresca i el Duo Brotto Milleret, amb dos virtuosos de la música tradicional occitana que actuaran en el marc de la Nit de Ball Folk.

NOVETATS DE L’ESCENA CATALANA D’ ARREL
Els ebrencs Quico el Célio, el  Noi  i  el  Mut  de Ferreries presentaran el seu nou disc Viatge a Buda, amb cants de treball i romanços de cec, acompanyats d’ombres xineses, titelles, cinema i creacions en 3D. Jordi Molina , des de l’arrel tradicional, i Joan Díaz, des del jazz, estrenaran a Manresa un treball conjunt apropant-se als mons respectius en un projecte que revisita les melodies més conegudes de la tradició catalana. També seran a Manresa el cantant valencià Miquel Gil , que després de cinc anys ha publicat nou disc, Geometries, i el diàleg musical que estrenaran a Fira Mediterrània els  toledans  Vigüela,  i  els  valencians  Josep Aparicio “ Apa”, amb  Eduard Navarro, tots artistes consagrats a la divulgació i la interpretació de la cultura tradicional.

També des dels Països Catalans, Eduard Iniesta  presentarà White Hall, el seu treball més personal i colpidor; el valencià Feliu Ventura estrenarà el seu darrer treball discogràfic, en que retorna als seus inicis de cantautor; Rusó Sala, actuarà amb un nou repertori fresc i elegant de cançons pròpies en format trio, i la cantant Heura Gaya interpretarà els temes del seu darrer projecte.

Amb un peu al País Basc i l’altre a Galícia, podrem veure Gaizca Project, o  amb el graller i tenora català Manu Sabaté, el trikilitari txalapartari basc Iñaki Plaza i el quartet femení belga d’origen gallec Ialma. Durant la darrera edició de la Fira ja vam poder veure als showcases de la Llotja Professional la versió embrionària d’aquest projecte comú.

I emmarcats en l’oferta més festiva, destaquen el concert que tancarà la Fira 2019, de la mà de Biflats, la fanfàrria trepidant amb so de cobla; el concert a l’Stroika de dissabte a la nit, amb els maresmencs Ebri Night i els valencians La Fúmiga , i la nova proposta del gironins Els Berros de la Cort, fidels al seu so medieval.

Des de les Illes Balears, el grup Ballugall , i els catalans Flowk (amb Marc del PinoCiscu Cardona Xavi Castanys), seran dues de les formacions encarregades d’amenitzar la tradicional Nit de Ball Folk de dissabte a la Taverna Cervesa Guineu. Els encarregats de tancar aquest espai la nit de dissabte seran els banyolins Germà Negre, amb la seva proposta de revetlla festiva, que comptarà amb la participació del bestiari de Banyoles.

ASSOCIACIONISME. MARIDATGE DE BANDES
Fira Mediterrània posa especial èmfasi en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció entre el patrimoni, les entitats de cultura popular i el sector professional. Per aquest motiu, cada any es posarà la mirada en un sector de la cultura popular i associativa i es crearan interseccions amb el sector professional de les arts escèniques i la música.

Aquest 2019 tindrem un maridatge de diferents artistes amb bandes de música, una de les expressions culturals més actives del panorama associatiu de la Mediterrània. A més del ja esmentat  espectacle inaugural, de Sol Picó i la Banda Chapicó, destaca també la proposta dels malabaristes gallecs Pistacatro, pioners a l’hora d’interactuar amb una banda de música -en aquest cas amb els manresans Unió Musical del Bages- que ofereixen Orquesta de malabares. També l’Esbart Sant Martí de Barcelona La Lira Ampostina, exploren les sonoritats de la música de banda per a la dansa d’arrel. I des de la Puglia, terra de bandes, al sud d’Itàlia, ens arriba el treball conjunt del mestre Cesare Dell’ Anna amb la Girodibanda , amb un repertori trepidant fruit del bagatge cultural i artístic del Salento.

Com a cloenda de la Fira Mediterrània 2019, a l’actuació de diumenge, s’afegiran a aquesta formació diferents bandes de música catalanes. Finalment, també hi seran la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals que actuarà amb La Ginesta del Ginestar i el duet Marta i Gregori, de les Terres de l’Ebre.

FOCUS SARDENYA
El Focus d’enguany, dedicat a Sardenya, tindrà la Plaça Sant Domènec com a epicentre, on es viurà un dels carnavals més característics i interessants de la Mediterrània: el Carnevale di Ottana. Comença el 16 de gener, vigília de Sant Antoni, amb Sa Prima Essia, la primera sortida de les Boes e Merdules, uns personatges amb unes impressionants màscares antropomorfes que veurem a Manresa de la mà de Boes e merdules di Ottana & Sos Merdules bezzos de Otzana.

Escoltarem els Tenore Nunnale de Orune amb el cant a tenor, en sard cantu a tenorePatrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2005. Descobrirem amb Su Gologone di Oliena la dansa tradicional sarda, su ballu sardu, ballada al ritme de l’acordió, del cantu a tenore o d’una veu monòdica, i una de les més riques i interessants de la Mediterrània. També jugarem a la morra, un joc trepidant, dur i contundent practicat arreu de la costa mediterrània i que a Manresa “enfrontarà” sards i catalans: Associazione sòciu po su giocu de sa murra Morràpita. I finalment la proposta ja anomenada, Perles i coralls de Franca Masu & Trio amb l’Agrupació musical senienca.

AURELI CAPMANY I ELS CASTELLS
La Fira Mediterrània 2019 posarà especial atenció en la figura d’Aureli Capmany, amb motiu dels 150 anys del seu naixement.  L’Esbart Català de Dansaires presentarà una conferència il·lustrada sobre la relació de Capmany i la dansa, es podrà visitar una exposició sobre la figura del folklorista al Centre Cultural El Casino i la musicòloga Glòria Ballús parlarà de la vinculació del folklorista amb la ciutat de Manresa, amb l’acompanyament de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages. En total, se li dedicaran 69 propostes.

Des de la cultura popular i l’associacionisme també hi haurà la tradicional jornada castellera amb els Tirallongues de Manresa, la colla local, i els Sagals d’ Osona, la colla de Vic.


La perspectiva de gènere a escena, el debat de les jornades professionals de la Fira

Un any més la Fira Mediterrània de Manresa s’instal·larà al Museu de la Tècnica, on tindrà La Llotja com a epicentre de tota l’activitat professional. Les jornades professionals, les presentacions de projectes, les reunions ràpides, els showcases i les trobades en xarxa, ompliran de contingut l’activitat professional de la  22a  edició, que tindrà  lloc  del  10  al 13 d’ octubre. Hi destaquen les jornades professionals, enguany dedicades a reflexionar sobre la perspectiva de gènere a escena. També el Wine & Fest Forum, el Congrés Internacional de Festivals de Músiques del Món i Folk, una proposta absolutament consolidada que donarà eines als festivals inscrits per exportar els seus models d’esdeveniment.

Les presentacions de projectes estan previstes per a divendres 10 d’octubre. Divendres al matí es presentaran 17 projectes artístics que també estan programats a la Fira d’enguany, i que tindran així la possibilitat d’explicar en profunditat les seves propostes als professionals de la Llotja. A la tarda serà el torn de les associacions professionals que tenen un estand a la Llotja. Finalment, dissabte al matí es presentaran 18 projectes culturals més, entre els quals destaquen el Faba (Festival artístic del barri antic de Manresa), l’agermanament entre Oliana i Oliena (Focus Sardenya), el projecte teatral de la sala manresana Els Carlins i la Companyia Sargantana – The Li/Ea/Ving Projecti el primer Congrés de Músiques d’Arrel i Folk, entre d’altres.

Enguany hi haurà 44 consultors que realitzaran més de 520 reunions. L’activitat professional es completa amb altres trobades en xarxa d’entitats i associacions que aprofiten el reclam de la Fira per celebrar les seves reunions.

En el marc de les activitats professionals, la Fira compta, un any més, amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC / E) gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants. A través d’aquest programa, una vintena de professionals internacionals podran conèixer de primera mà les produccions programades.

El pressupost de Fira Mediterrània, voreja els 900.000 euros que aporta la Fundació Fira Mediterrània “una quantitat molt similar a la de la passada edició”, conclou l’alcalde de Manresa, Valenti Junyent.   

Actuació en directe de Tarta Relena

I tots satisfets, hem sortit al vestíbul del Palau Marc, on ens esperava una actuació en directe de Tarta Relena, un duet femení que explora a cappella les sonoritats de diferents estils musicals en un repertori que va des de les músiques de tradició oral fins a cançons d’autor de la Mediterrània.

Doncs quedem dijous que ve, dia 10, a Manresa!

Més info aquí mateix

Author