Una quinzena d’espectacles amb grans noms de l’escena artística al capdavant integraran la programació del: Fresc 2025, el Festival d’Estiu de Sabadell, que s’obrirà el 25 de juny amb: Una ciutat brillant, la primera coproducció de la seva història, i es tancarà l’11 de juliol amb Blaumut. Entre aquests dos dies passaran pel Fresc artistes com Judit Neddermann, Sharonne, Miquel Abras, Lluís Homar, Mariona Escoda, Fel Faixedas; Emma Vilarasau o Jordi Bosch, entre d’altres, i produccions com La majordoma, protagonitzada per Rosa Renom; El principi d’Arquímedes, Els ossos de l’irlandès o L’exèrcit de la llum, dels Brodas Bros, entre d’altres.
Les entrades per a tots els espectacles del Fresc 25 ja s’han posat a la venda, per bé que: els tres primers dies aquesta estarà restringida als membres del Club Fresc. A partir del proper divendres, 11 d’abril, la venda s’obrirà a tothom a través de la plataforma Codetickets. Com en d’altres anys, també es posaran a la venda abonaments per veure 3, 4 o 5 espectacles amb descompte.
El Fresc l’organitza la Fundació 1859 Caixa Sabadell amb el BBVA com a partnair principal i el patrocini de Vallescar: a través de les marques Omoda i Jaecco. Es desenvolupa a l’Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Sabadell, un espai que al llarg de 7 edicions:s’ha demostrat ideal per gaudir de la fresca de les nits d’estiu; i de la proximitat entre els intèrprets i els espectadors.
“El Fresc es un festival que té unes especificitats que el fan molt diferent. Es tracta d’un certamen eclèctic, amb una programació molt variada s’hi suma el fet que l’espai on es desenvolupa maximitza: la relació entre artistes i públic, cosa que tant els uns com els altres valoren molt perquè: fa que les sessions siguin molt especials”, ha explicat avui Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell; en la presentació de la nova edició.
Per la seva banda, Josep M. Manyosa, president de la Fundació ha remarcat el fet que: “el Fresc aporta valor a la ciutat, com ho demostra que un 40 per cent dels espectadors: venen de fora de Sabadell”. “Com a entitat pensem que és molt necessari fer costat a projectes culturals, donar-los visibilitat; i ajudar que la cultura arribi als diferents punts del territori. I amb Sabadell ens sentim molt connectats i molt compromesos”; ha dit Andrés Cabello, director de Zona Vallès Occidental de BBVA.
La primera coproducció
La gran novetat d’aquesta edició és que el festival sabadellenc coproduirà un espectacle per 1er. cop des de la seva creació, ara fa 8 anys. Es tracta d’Una ciutat brillant, que el Fresc coproduirà amb la companyia sabadellenca alGalliner. Una ciutat brillant és un text de Connor McPherson (La presa, El bon lladre) que es presentarà en: traducció del sabadellenc Joan Sellent i amb direcció d’Albert González. Es tracta d’una comèdia ambientada a la consulta d’un psicòleg que rep la visita d’un home: que creu haver vist el fantasma de la seva dona, morta recentment. El repartiment l’integraran Santi Ricart, Òscar Castellví, Diana Torné i Jan D. Casablancas.
Grans èxits de l’escena teatral
Pel Fresc també passaran tres dels darrers grans èxits del teatre català. La comèdia Els ossos de l’irlandès es podrà veure el 27 de juny (21.30) protagonitzada per Josep Julien, Pepo Blasco i Ernest Villegas. Els tres donen vida a tres amics que, en una nit de gran tempesta: han de prendre una decisió vital ràpidament.
L’Amfiteatre acollirà també (1 de juliol, 21.30) una de les primeres funcions fora de Barcelona d’El principi d’Arquimedes, de Josep M. Miró, un dels textos teatrals catalans més traduït i representat a tot el món, on se n’han fet: més d’una quarantena de produccions. Protagonitzat per Marc Tarrida, Sandra Monclús, Èric Balbàs i Jordi Coll, el muntatge pren com a protagonista: un entrenador de natació infantil i el conflicte que desencadena la forma com ha gestionat la negativa d’un nen a: llançar-se a l’aigua.
Josep M. Miró passarà pel Fresc per partida doble perquè el festival sabadellenc presentarà també (6 de juliol, 21.30) el seu text més recent, La majordoma, un monòleg protagonitzat per l’actriu sabadellenca Rosa Renom; que ha triomfat durant setmanes al Heartbreak Hotel de Barcelona. Renom hi encarna una dona que torna al pis d’on va fugir fa 30 anys: deixant el seu marit i el seu fill. Miró també és el director del muntatge.
Un altre sabadellenc, Cristóbal Garrido, passarà per l’Amfiteatre amb el seu alter ego, Sharonne, per presentar Divas; un espectacle a mig camí entre la música, el teatre i l’humor en el qual la protagonista recrea: aquells xous clàssics en què les actrius i cantants més admirades compartien anècdotes i cançons inoblidables amb el públic. L’espectacle es podrà veure el 2 de juliol (21.30).
Encara en clau de teatre, el Fresc viurà també el retorn a Sabadell de Fel Faixedas, en aquesta ocasió: per presentar en solitari (9 de juliol, 21.30) el seu monòleg Faixedas i punt, un one man show en el qual aquest actor explota la seva personalitat escènica: amb històries esbojarrades, improvisacions compartides i riures garantits.
Les propostes teatrals del Fresc 25 es tancaran (10 de juliol,21.30) amb La paella dels dijous, un text amb tocs autobiogràfics de Cristina Clemente que protagonitzen: Lloll Bertran, Jordi Andújar i Núria Cuyàs. Es tracta d’una comèdia familiar en què una paella d’un dijous qualsevol desencadena un seguit de malentesos: entre una mare i els seus fills.
Neddermann, Blaumut i Abras estrenen disc al Fresc
En l’àmbit de la música, al Fresc 25 serà l’escenari en què: tres noms en majúscula del panorama musical presentaran a Sabadell els seus nous projectes.
Judit Neddermann celebra els seus 10 anys de carrera amb el seu sisè disc elaborat a duet amb; el gran guitarrista Pau Figueres. Es tracta d’un treball més íntim i despullat que els anteriors, que el públic del festival d’estiu podrà conèixer el: 26 de juny (21.00).
Per la seva banda, els Blaumut tornaran al Fresc amb Abisme, el seu sisè disc d’estudi, que explora el concepte: d’enfrontar-se a allò desconegut des del punt de vista de la curiositat i la intuïció; deixant al descobert tot el que genera i remou aquest procés. Després de l’èxit que van aconseguir en l’edició de 2023, la banda tornarà a posar el colofó final al festival. (11 de juliol, 21.00).
El tercer nou disc que es podrà gaudir al Fresc (3 de juliol, 21.00) serà 1977 de Miquel Abras, que ha tornat a l’estudi després de dos anys d’aturada. 1977 és un disc de 10 cançons d’autoria pròpia vestides amb un so més proper al directe; i amb una onda dels 70 i 80 en les quals Abras parla de l’ego; de les pors i de les fòbies però també de trobar el costat bo de les coses.
Una altra celebració que acollirà el Fresc (10 de juliol,21.30) serà el 10è aniversari del cor In Crescendo, una formació coneguda per la seva victòria al concurs de TV3: Oh Happy Day que commemora la seva primera dècada als escenaris amb un espectacle carregat de temes inoblidables i, sobretot: de connexió amb els espectadors.
Encara en clau de música, el públic de l’Amfiteatre podrà gaudir (7 de juliol, 21.00) de la nova proposta musical de Mariona Escoda, guanyadora del concurs Eufòria de 3Cat el 2023 i que; des de llavors, s’ha convertit en un autèntic fenomen social i musical. A Sabadell, Escoda presentarà un concert acústic amb un repertori renovat que inclou noves cançons.
La dansa arriba al Fresc
Una altra de les novetats del Fresc en l’edició del 2025 serà la incorporació d’un espectacle de dansa: de la mà de la companyia sabadellenca Brodas Bros, que presentarà (29 de juny, 22.00) L’exèrcit de la llum, una proposta a cavall entre la dansa urbana i la performance que es caracteritza per; un vestuari dissenyat i programat al ritme de la música i sincronitzat amb els moviments d’aquesta formació; convertida en tot un referent internacional.
La programació del Fresc es completarà amb dos espectacles de poesia, que portaran al Festival d’Estiu de Sabadell: grans noms de l’escena catalana. Lluís Homar i Xavier Albertí presentaran (4 de juliol, 21.30) Una llum constant, una antologia poètica per combatre els grans abismes de l’existència en què Albertí: a més de la veu, hi posa la música.
Per la seva banda, Emma Vilarasau i Jordi Bosch presentaran a Sabadell Venus i Adonis; el recital del poema que va fer triomfar Shakespeare per primera vegada i que combina: volades retòriques exquisides, sensualitat i erotisme. L’espectacle compta amb la participació musical del violoncel·lista Lluís Claret.
Trobareu tota la programació destacada a: www.frescfestival.cat