Àlex Rigola posa el ‘focus de la violència masclista, que és l’extrem del masclisme’ imperant a Macho Man, que s’estrena avui en una sala de descans del Teatre Municipal de Girona. Una ‘instal·lació de teatre documental’, segons la definició del mateix director, a través de la qual el públic fa un viatge individual però compartit on va trobant-se amb diferents realitats de la violència masclista. ‘No fer res davant les desigualtats de gènere ja és una posició fortament masclista que facilita directament i indirecta la violència extrema’, assenyala l’ideòleg i director d’aquesta instal·lació, qui l’hi ha pensat partint de la base que ell mateix és masclista en tant que ‘vaig nèixer en un societat masclista i cada dia lluito per ser-ho una mica menys’.
Viatge escènic cap a la reflexió i l’emoció
El recorregut d’aquesta instal·lació és un viatge escènic que convida els espectadors a desplaçar-se per diferents espais, guiats per una dona que ha sofert violència de gènere. Els deu espais, al qual van accedint grups de sis persones cada deu minuts, tenen un mecanisme d’interacció per ensenyar diverses cares de la violència masclista: en l’àmbit de la parella, familiar, laboral, social i judicial. Si el teatre és transformador, aquesta instal·lació té per objectiu, més que mai, modificar la posició de qui hagi travessat i interactuat als deu miniespais.
Rigola ha comptat amb un equip dramatúrgic que ha ajudat a crear les accions de les diferents sales, i amb una assessora de continguts excepcional: la psicòloga experta en violència masclista Alba Alfageme Casanova. L’especialista celebra l’interès de Rigola per combatre aquesta xacra. ‘El masclisme és la principal causa mortal violenta de les dones i el principal motiu d’inseguretat de les mateixes’, afirma, i ‘és clau que puguem identificar els masclismes en totes les seves formes’. I això aconsegueix la instal·lació, a parer seu. Una altra de les fites d’aquest espectacle és, en opinió de la psicòloga, fer ‘un homenatge a les dones supervivents’, que reclamen no ser víctimes permanentment. ‘Si no hi hagués impunitat, el masclisme no existiria’.
Dramatúrgia
Ferran Dordal, Irene Vicente Salas, Alba Pujol (qui també és l’ajudant de direcció, i el mateix Rigola conformen l’equip dramatúrgic que ha ideat els continguts d’aquests deu espais, que es recorren en una mitjana de 50 minuts. Les taules pintades atribuïdes a Sandro Boticcelli que il·lustren La història de Nastagio degli Oresti, testimonis de dones maltractades i sentències judicials formen part, entre altres elements, dels arguments que interpel·len l’espectador al llarg del seu recorregut. Macho Man es podrà veure fins al dia 25 de novembre, dia Internacional contra la Violència de Gènere.
Aquest és un dels espectacles especialment interessant per al programa ATEMPO, el projecte de la Fundació La Ciutat Invisible i el Festival Temporada Alta que acosta el teatre als més joves. S’han organitzat funcions especials per a alumnes de primer de batxillerat dels centres de Girona i Salt. 888 alumnes de 9 centres diferents s’han inscrit a aquesta proposta. L’alumnat, després de veure l’espectacle, podrà participar d’un taller dinamitzat per l’Alba Alfageme per aprofundir en la matèria.