Rocío Bello i Javier Hernando guanyen el XX Premi SGAE de Teatre Infantil 2019 amb ‘Necesito una flor’

11.26.2019

Author

Els dramaturgs Rocío Bello (Lugo, 1978) i Javier Hernando  (Ávila, 1986) són els guanyadors del XX Premi SGAE de Teatre Infantil, que convoca anualment la Fundació SGAE, per l’obra Necesito una flor. La parella d’autors obté el guardó, dotat amb 8.000 euros, un diploma, la publicació del text a la sèrie de teatre infantil i juvenil Sopa de Libros (que el grup editorial Anaya coedita amb la Fundació SGAE) i la dramatització del text guanyador en el marc del XXIV Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades.
“És fonamental que es convoquin aquest tipus de premis”, declara Javier Hernando, ja que “ajuden a visibilitzar l’escriptura per a nens i nenes. Ens agrada que la Fundació SGAE tracti amb la mateixa importància aquest premi que els altres que convoca”, explica el dramaturg. “En els darrers anys s’estan fent coses molt interessants per fomentar l’escriptura de teatre per a tots els públics: aquesta iniciativa de la SGAE, el treball de l’Associació Internacional de Teatre per la Infància i la Joventut (ASSITEJ) o la dramatúrgia d’Itziar Pascual”, subratlla el coautor de Necesito una flor, una divertida història sobre una mare i un fill que lluiten contra la gentrificació de la gran ciutat en un poblet andalús.
En els vints anys d’història d’aquest guardó és el primer cop que el guanya una parella d’autors. El tàndem Bello-Hernando té experiència prèvia en l’escriptura de teatre infantil. De fet, el 2016 van guanyar el Premi ASSITEJ Espanya per l’obra Estrellas y agujeros negros (entre otras cosas). En aquesta ocasió, tornen a repetir amb l’escriptura conjunta, una tasca gens fàcil que Hernando defineix com “un procés d’amor i confiança. Amor per la feina de l’altre i confiança en la seva escriptura. En el nostre cas, escrivim alhora, sense gaire planificació, i ens passem el material; el corregim, el reescrivim, en parlem molt i el llegim en veu alta”, explica l’autor.
Tots dos autors tenen experiència prèvia en teatre infantil. Rocío Bello fa classes de teatre a nens i nenes des de fa vint anys, una activitat que compagina amb la direcció de l’Escola Municipal d’Art Dramàtic de l’Ajuntament de Madrid. D’altra banda, Javier Hernando dirigeix la companyia teatral Los Bárbaros juntament amb Miguel Rojo. Acaben d’estrenar als Teatros del Canal l’obra Mutantes, amb nou joves de setze anys. Hernando i Rojo també escriuen teatre infantil plegats.
El jurat del XX Premi SGAE de Teatre Infantil ha estat presidit pel director de la companyia de titelles El Espejo Negro, Ángel Calvente; la codirectora del Festival d’Arts Escèniques Frinje, Marion Betriu; els actors Patricia Cercas, María Hervás i Pablo Cruz, i el guanyador del XIX Premi SGAE de Teatre Infantil, Paco Romeu. Al XX Premi SGAE de Teatre Infantil, s’hi han presentat un total de 46 obres originals.
SOBRE ELS GUANYADORS
Rocío Bello (Lugo, 1978) i Javier Hernando Herráez (Ávila, 1986) es dediquen a escriure, entre altres coses. Enguany, Rocío Bello ha estrenat Mi película italiana al Teatro Español. D’altra banda, Javier Hernando dirigeix, juntament amb Miguel Rojo, la companyia Los Bárbaros i treballa a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Castella i Lleó. Amb Estrellas y agujeros negros (entre otras cosas) van guanyar el Premi ASSITEJ Espanya 2016. Actualment viuen a Madrid amb un gat anomenat Huevo.
SO RE NECESITO UNA FLOR
Sabem que en Miguelillo és un nen perillós. Ho sabem perquè té les dents negres. Viu a l’hostal de la seva mare, al culet d’un carrer amb forma de U. En tornar a casa, s’ha adonat que el seu carrer està canviant: el bar de les nenes «pelúas» està ple de caixes, i el forn de pa ara és una immobiliària. En Miguelillo vol entendre què està passant. I tot això ho sabem gràcies a la Pescadilla, una gata insolent, i al nostre amic Miguel Ruz Velasco.
PREMI SGAE DE TEATRE JUVENIL
La Fundació SGAE convoca aquest guardó des de fa 20 anys amb el propòsit d’impulsar i donar suport a la creació de nous textos dramàtics adreçats a nens i nenes que, tant per la qualitat i originalitat dels seus diàlegs com per la seva visió escènica, contribueixin a l’enriquiment del panorama teatral orientat al públic infantil. Des de l’any 2000, el guardó ha reconegut els autors i les autores següents: Paco Romeu, el 2018; Nieves Rodríguez Rodríguez, el 2017; Paco Gámez, el 2016; Itziar Pascual, el 2015; Rodrigo Muñoz, el 2014; Luis Matilla, el 2013; Mariano Lloret, el 2012; Gracia Morales, el 2011; Cesc Adrià, el 2010; Magdalena Labarga, el 2009; Luis Matilla, el 2008; Helena Tornero, el 2007; Juan Luis Mira, el 2006; Joseph Albanell, el 2005; Rafael Alcaraz, el 2004; Carmen Fernández Villalba, el 2003; Luis Matilla, el 2002; José González Torices, el 2001, i Luis Matilla, el 2000.

Author