‘Royal Tomacada’ al davant del Barts, per un discurs que han escrit els reis de Shakespeare…

07.24.2019

Author

Si els vostres pares o avis us diuen que el Paral·lel era més alegre i que hi passaven més coses al seu temps, és perquè ahir dimarts no hi eren. Almenys a la zona del Barts! La companyia LaminimAL, que ja hi va estrenar el mes de gener dins del Festival Festie, Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de PHILLIPE THE SIXTH, havien convocat a qui ho volgués, a passar-hi i a escoltar el discurs d’aquest Phillipe The Sixth, que el pronunciaria cap a 2/4 de 7 del vespre. L’acte, “que té com a objectiu reivindicar, de manera festiva i divertida, espais de rebel·lió i crítica dins del món de la cultura,” és una celebració de l’arribada de la nova temporada, amb la que l’espectacle obrirà les portes del Barts  el 18 de setembre.

Perquè no hi faltés detall, hi havia tomàquets a disposició dels passants als que no els agradés el discurs que havia de pronunciar el Rei (Eloi Benet). Però es van fer esperar una mica: tres personatges de la Cort van voler fer-se notar abans que ell. I una d’ells, era ni mes ni menys que l’Enriqueta IV de Arrimadas, que va creure que podia enlluernar els presents amb una bandera espanyola. Pobreta!

En acabat, va ser el torn del Rei, que va pronunciar un discurs amb la idea de convèncer el públic. Quan va veure que els tomàquets volaven en direcció a ell, mig enfadat, va i diu: “Proposo la suspensió indefinida de l’autonomia per la seva infinita deslleialtat amb la nació!” Crec que no es van acabar els tomàquets per si encara en deia una altra… Però la cosa es va anar complicant i van ser els actors els que van acabar l’acte tirant tomàquets al públic i cantant A por ellos.

L’ARGUMENT
Escrita per Albert Pijuan, dirigida per Daniela De Vecchi i interpretada per Eloi BenetCris CodinaEsperança CrespíCarles Cruces i Toni Figuera, l’obra PHILLIPE THE SIXTH descriu un episodi decisiu pel regnat del jove rei. Després d’haver de fer front a l’herència enverinada del pare, casos de corrupció i un suport popular en retrocés, ara cal sumar-hi els fets de l’1 d’octubre: una comarca escocesa s’ha declarat insubmisa a l’autoritat monàrquica i l’intent de sufocar aquest aixecament per la força no ha obtingut l’efecte esperat. El Consell de Creatius de la monarquia es reuneix d’urgència per escriure el discurs més important de la carrera  del rei. Tenen una experiència molt dilatada al llarg dels segles en escriure  discursos per a figures polítiques de primera línia…

La directora, Daniela de Vecchi, va dir que la inspiració va acabar de venir després del discurs que el Rei va pronunciar el 3 d’octubre: “I vam pensar que potser calia mostrar que no tothom té els mateixos sentiments i que hi ha molta gent no republicana que es va sentir ofesa. Ara, els que es van quedar amb les ganes, han tingut l’oportunitat de tirar uns tomàquets…”  I explica: “L’obra és una manera de revisar aquests conceptes que tenim arrelats dins nostre i fer-ho rient des de l’humor absurd i des de la mala baba. I des de la tragicomèdia, que és el que sentim que vivim” També va lamentar que “sovint som nosaltres mateixos els que ens autocensurem. En el procés de creació ens hem trobat més d’un cop valorant si havíem de dir o no una o altra frase.” Finalment, la companyia LAminimAL en conjunt adverteix que fa molt de temps que hem renunciat a coses bàsiques com la llibertat o la República en pro d’una pseudo-tolerànciai considera que ara és un bon moment per reflexionar i debatre obertament sobre el paper de la monarquia en ple segle XXI.

Recordeu: a partir del 18 de setembre.
Entrades, aquí

Author