Cítric, el cicle de cultura crítica de l’Ateneu Popular 9 Barris, arriba a l’11a. edició amb quatre propostes que reivindiquen el cos com a camp de batalla
Mover Montañas, d’Alberto Velasco, és un espectacle de dansa encarnat per un cos no normatiu; que donarà el tret de sortida al cicle el 7 de febrer
Foradada, de Moll de l’Os; Lo único que verdaderamente quise toda la vida es ser delgada, de Butaca Zero; i Jaleo is a crime de Los Voluble + Remei de Ca la Fresca completen les propostes de la programació
L’11a edició de Cítric posa el focus en el cos com a camp de batalla per qüestionar el sistema: tant des de les dissidències com des de les resistències. En un context marcat per les lluites feministes, l’onzena edició del cicle posa en valor els drets i les llibertats dels cossos, convertint-los així en un instrument de resistència i de recerca de noves formes de relació i identitat. Amb aquesta mirada crítica per bandera, el mateix Cítric es defineix com “una experiència artística que costa de digerir i empassar, però que deixa empremta i transforma”.
Quatre propostes que posen la corporalitat al centre
L’espectacle de dansa Mover Montañas, de l’artista Alberto Velasco, iniciarà el cicle de cultura crítica el 7 de febrer. Velasco ofereix una proposta artística que invoca l’emoció primera d’allò que avui s’anomena folklore, des d’un cos gens normatiu, una identitat queer i una consciència contemporània. L’intèrpret representa des de l’escenari un manifest viu de la necessitat del ritual com a salvament de la societat.
La Foradada, de Moll de l’Os, es podrà veure el 22 de febrer en un treball que aborda el gènere des del propi cos, transformant-lo en un ritual sensible per a la reflexió col·lectiva. Partint de la tradició, l’artista usa el moviment amb cistells de vímet per a interpel·lar el públic i pensar de forma conjunta sobre la incomoditat i les dissidències. En acabar la interpretació, se celebrarà un col·loqui postfunció amb presència de l’artista.
La proposta teatral Lo único que verdaderamente quise toda la vida es ser delgada, de Butaca Zero, tindrà lloc el 22 de març, també amb un col·loqui postfunció amb l’artista. En aquest text d’auto(NO)ficció, Ester Carrodeguas obre una ferida personal i col·lectiva per abordar la relació amb el seu cos, que ha estat marcada per “una gordofòbia que prohibeix ballar, menjar i ser estimada”. Amb una mirada que qüestiona els cànons de bellesa, l’espectacle revela com la gordofòbia no només és una força externa que oprimeix, sinó que s’interioritza i es converteix en una presència constant dins de les persones.
Tancaran la programació el 28 de març les actuacions musicals de Los Voluble amb Jaleo is a Crime, una proposta electrònica que utilitza les pantalles i eines audiovisuals com a instruments polítics i que convida el públic a repensar la festa com un acte de resistència on el cos i l’imaginari digital es fusionen. A aquesta interpretació s’hi sumarà l’estrena del nou disc de Remei de Ca la Fresca, Ham de la Pregunta, un aquelarre de poesia feréstega i psicodèlia que desafia les normes i les etiquetes i convida a una reflexió profunda sobre les inquietuds del món.
Cítric, XI cicle de cultura crítica i popular
Enguany se celebra l’onzena edició del Cítric, cicle de cultura crítica i popular, espai ja consolidat a l’Ateneu Popular 9 Barris. El cicle, que s’estén durant quatre caps de setmana entre febrer i març, és una proposta cultural única que no només busca oferir projectes artístics de qualitat, sinó també ser un vehicle per desafiar i qüestionar les dinàmiques socials establertes. En aquest sentit, el Cítric es presenta com un espai de reflexió i transformació on la cultura es converteix en un eix fonamental per construir noves alternatives a les narratives dominants.
El Cítric entén la cultura com un eix vertebrador en la creació d’imaginaris col·lectius. És per aquesta raó que aquest any el cicle posa en manifest el cos com a gran camp de batalla. Els cossos qüestionen el sistema, tant des de les dissidències com des de les resistències i, reivindicar els cossos és, alhora, reivindicar la presència en el món, la capacitat d’existir en societat i de defensar els drets individuals i col·lectius per establir vincles humans autèntics.
Sergi López, Alberto San Juan, Marina Garcés, Teatro Chevere, Silvia Agüero, Silvia Albert, Hermanas Picohueso, La Calòrica, o Col·lectiu Que no Salga de Aquí són alguns dels artistes i pensadors que han participat en les deu edicions anteriors del cicle, donant forma a un discurs propi.
Informació pràctica. XI Cítric, cicle de cultura crítica i popular
MOVER MONTAÑAS, ALBERTO VELASCO FORADADA, MOLL DE L’OS LO ÚNICO QUE VERDADERAMENTE QUISE TODA LA VIDA ES SER DELGADA, BUTACA ZERO JALEO IS A CRIME, LOS VOLUBLE + REMEI DE CA LA FRESCA |