La Xarxa de Teatres Alternatius, associació que agrupa 43 sales i teatres de petit i mitjà format de tot el territori nacional, gestionats per un equip privat, recala per segon any consecutiu a Santander per celebrar diverses activitats relacionades amb l’escena de dansa i teatre contemporanis i alternatius. De totes elles, destaquen les Trobades de Creació i el XXV Congrés de la Xarxa, que ocuparan diversos espais del Palau de la Magdalena del 10 al 21 de novembre, convertint la capital càntabra en focus de la creació escènica del moment.
Aquestes iniciatives de la Xarxa de Teatres Alternatius, que compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santander, el Palau de la Magdalena, el Ministeri de Cultura i Esport, l’INAEM, la Fundació SGAE i el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC / E) gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de Visitants, han estat presentades a la Roda de Premsa, celebrada a l’Ajuntament de Santander. La presentació ha anat a càrrec de Miriam Díaz, Regidora de Cultura i Turisme; Jacobo Pallarés, president de la Xarxa de Teatres Alternatius i codirector de l’Espai Inestable (València); Blanca del Barrio, directora artística de la companyia de la sala Escena Miriñaque (Santander) i Cristian Londoño, director del Cafè de les Arts (Santander). Espai Inestable, Escena Miriñaque i Cafè de les Arts són sales sòcies de la Xarxa de Teatres Alternatius.
TROBADES DE CREACIÓ A LA MAGDALENA.
Les Trobades de Creació cristal·litzen en un projecte pioner i singular de la Xarxa de Teatres Alternatius, de suport total a creadors i intèrprets de l’escena alternativa del país. Sorgits en 2006 i desenvolupats al Castell de Magalia (Àvila) durant els seus cinc primeres edicions, les trobades van tornar a escena el 2017 i es van celebrar ja al Palau de la Magdalena de Santander, lloc en el qual es desenvoluparà aquesta nova edició de 2018 .
En aquestes trobades, un total de 13 artistes, (generadors, executants i col·laterals) es reuniran al voltant de 4 projectes, del 10 al 21 de novembre, per treballar matí i tarda amb el diàleg, l’intercanvi artístic i el escènic com a motor. En diverses sales habitades per això en el Palau de la Magdalena de Santander, aquests protagonistes de la creació i interpretació, de llarg recorregut i reconeixement, conviuran durant 11 dies protagonitzant actes de creació, al voltant de la dansa, el teatre i la performance, amb suport i infraestructura proporcionada per la Xarxa.
El que fa especial d’una manera única a aquestes Trobades de Creació passa pel fet de posar el focus en la creació d’aliances transversals de recerca, en contraposició a la lògica imperant en el mercat actual, centrada en les fases separades del procés (producció , distribució, exhibició). Aquestes Trobades de Creació cristal·litzen en una iniciativa coherent amb l’experiència acumulada en la gestió de les sales alternatives i han estat concebuts atenent a la diversitat territorial de l’Estat des de la perspectiva de l’intercanvi entre persones i territoris.
Els participants d’aquesta setena edició de les Trobades de Creació són: Carlos González (creador generador del projecte HIIT); Anna Mezz (creadora generadora del projecte RES DE acomodar-se, SENYORES); Anna Albaladejo (creadora generadora del projecte Autosexografías del cos comú); Josep Pere Peyró (creador generador del projecte Sorolls del Món); Glòria March Chulvi; Ion Iraizoz Alonso; Manuel Martín Martín; Mario García Sáez; Cristina Reolid Gómez; Sybila Gutiérrez Poveda i Teresa Rivera, com a creadors executants i les creadores col·laterals Monika Rühle Linares (artista visual) i Pia Nielsen (artista sonora).
La presentació final d’aquests processos de creació estarà oberta al públic i es desenvoluparà al Palau de la Magdalena, els dies 19 (a les 17’00h ia les 22’00h) i 20 de novembre (a les 20’00h ia les 22 ’00h) (entrada gratuïta fins a completar aforament). A més, l’obra GEST, de David Franch, sorgida de les Trobades de Creació de 2017, es mostrarà en aquest marc, un any després, com a colofó de la gira que es troba desenvolupant dins del XVI Circuit de Dansa i Teatre de la Xarxa de teatres Alternatius. Serà el 20 de novembre a les 23’00h (entrada gratuïta).
XXV CONGRÉS DE LA XARXA
En el marc d’aquestes trobades i també al Palau de la Magdalena, la Xarxa de Teatres Alternatius celebrarà l’edició XXV del seu Congrés Anual, del 19 al 21 de novembre, reunint a representants de les 43 sales de 14 comunitats autònomes associades a aquesta institució que troba el seu origen en 1992.
La Xarxa de Teatres Alternatius celebra un Congrés Anual des de 1994, en diferents ciutats d’Espanya i amb ell es vol prendre el pols a la situació escènica viscuda, així com a la situació particular de cada sala, i a la pròpia Xarxa. En aquesta edició de 2018, el Congrés de la Xarxa tanca el cicle commemoratiu dels 25 anys de la Xarxa de Teatres Alternatius que es van iniciar al novembre de 2017 en aquest mateix entorn del Palau de la Magdalena. Un any després algunes d’aquelles iniciatives debatudes amb profusió s’han convertit en realitat.
La Xarxa de Teatres Alternatius és sòcia fundadora de l’European Association of Independent Performing Arts (Xarxa europea de teatre independent) i ha enfortit el seu vincle amb Iberoamèrica, present en la trajectòria de la Xarxa de Teatres Alternatius amb el Circuit Iberoamericà. En aquest sentit, en aquesta edició XXV del Congrés de la Xarxa i gràcies als ajuts del PICE d’AC / E, s’acollirà la visita de tres representants de xarxes iberoamericanes d’Argentina, Xile i Mèxic (Julieta Alfonso, Associació Argentina de Teatre Independent; Verónica Tapia Courbis, Xarxa Sales de Teatre de Xile; Samuel Sosa, Xarxa d’Espais Culturals Independents Organitzats de la Ciutat de Mèxic), amb els quals es treballarà durant les jornades del Congrés en la recerca d’un model col·laboratiu per a un futur pròxim.
25 ANYS DE LA XARXA
Durant aquestes més de dues dècades, la Xarxa de Teatres Alternatius s’ha presentat clau en l’escena alternativa, com a suport per a la creació i difusió dels seus protagonistes, així com teixit per a les sales que la integren.
Va ser el 1992 quan diversos creadors i gestors d’espais de recent implantació van donar origen a la Coordinadora de Sales Alternatives (Xarxa de Teatres Alternatius des de 2003), amb l’objectiu de generar una estructura que pogués donar cabuda a la creació emergent espanyola i facilitar la seva mobilitat per tot el territori de l’Estat.
En els anys successius, les sales alternatives organitzades al voltant de la Xarxa, van exercir una important influència donant cobertura a les noves dramatúrgies i contribuint de manera important a consolidar la incipient carrera de molts creadors avui consagrats i amb gran reconeixement internacional. Entre ells, Rodrigo García, Angélica Liddell o, més recentment, Agrupació Sr. Serrano o Daniel Abreu.
Els anys 90 van suposar la consolidació d’aquest moviment compost per les sales alternatives i els creadors i companyies que habitualment han treballat en elles, i tres factors van ser clau en aquesta consolidació:
1- la millora de la sostenibilitat amb l’arribada de les primeres ajudes i la professionalització de la gestió.
2- l’aposta decidida pels creadors vius contemporanis emergents espanyols.
3- la difusió d’aquest tipus de creació a un nou públic allunyat del centre cultural urbà. En aquest sentit, es va dur a la perifèria de grans ciutats en espais recuperats, localitats de mida mitjana, zones rurals i al públic familiar.
REVISTA UBÚ. TESTIMONI DE LO ALTERNATIU.
La Xarxa de Teatres Alternatius ha publicat la segona edició especial de la revista UBÚ, nascuda el 1997 com a iniciativa de Juan Muñoz (llavors director del Teatre Pradillo) i Javier Yagüe (director de la Sala Quarta Paret).
Els seus continguts giren al voltant de les properes activitats de la Xarxa i incorpora a més, informació útil sobre sales de Xile, Argentina i Mèxic, així com articles signats pels protagonistes d’aquestes xarxes.