Els 13 i 14 de febrer se celebra a la sala Paral·lel 62,  l’Irídia Fest sota el lema ‘Fem que passi’; per impulsar la cultura del drets humans en contraposició a la cultura de l’odi

Per a aquesta 3a. edició compten amb Branko, Ortiga, Las Bajas Pasiones, Remei de Ca la Fresca; i una edició especial en directe del: pòdcast Ciberlocutorio conduït per Andrea Gumes i Anna Pacheco.

L’IrídiaFest és el festival de cultura i drets humans, és a dir, el punt de trobada entre les expressions artístiques; i la defensa dels drets fonamentals. Ja fa nou anys que a Irídia es treballa en la defensa d’aquelles persones que han patit violència institucional; i saben que la cultura és també un espai fonamental per assolir una societat més justa.

Els últims anys s’ha vist propagar-se la cultura de l’odi, fonamentada en la por i la desigualtat. Es per això que volen formar part de la cultura dels drets humans, espai de respecte i trobada: a través de propostes crítiques, on la paraula, el pensament i el ritme són els protagonistes.

Dijous 13 de febrer es donarà el tret de sortida al festival amb una edició especial en directe del pòdcast: Ciberlocutorio, presentat per Andrea Gumes i Anna Pacheco. Amb set temporades a l’esquena, aquest espai s’ha consolidat com un referent en l’àmbit de la cultura i la reflexió.

Divendres 14 de febrer serà el torn de quatre bandes locals, estatals i internacionals: Branko, fundador de Buraka Som Sistema i productor d’artistes com M.I.A., presentarà el seu nou espectacle “Soma”, recentment estrenat a l’última edició del Sónar Lisboa.

Ortiga, artista gallec, revisita el concepte tradicional de revetlla i el porta a l’actualitat, fusionant ritmes festius amb:  una energia renovada.

Las Bajas Pasiones és un projecte amb sonoritats que caminen des de les melodies pop fins al rap més cru; i les lletres més compromeses, tot això amanit amb una bona ració de sintetitzadors i teclats. Els seus concerts són una catarsi alliberadora i hedonista, alhora reivindicativa, que converteix qualsevol espai en una festa sense fi. Un dels grups referents de l’escena LGTBIQ+ de l’Estat.

Remei de Ca la Fresca són Artur Piera, Xantal Rodríguez, Víctor Inskipp i Iago Rueda. Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020: s’han revelat com una de les bandes més inquietes i inclassificables del nostre panorama musical, armats amb unes castanyoles: i unes fustes de planxar. A l’IrídiaFest presentaran el seu segon disc, “L’ham de la pregunta” (2024).

El cartell d’aquesta tercera edició del festival ha estat creat per l’artista i il·lustrador Chamo San (Barcelona, 1987). Ha estat una col·laboració especial amb un procés de treball col·lectiu on les persones que formen part d’Irídia apareixen al propi cartell, posant de manifest la necessitat de trobar-se, celebrar; i alhora posar cara i cos a qui fa possible aquest projecte.

El festival està creat i desenvolupat amb la complicitat de projectes culturals cooperatius. Organitzat per Irídia-Centre per la Defensa dels Drets Humans i que compta amb el suport de Say it Loud; i la complicitat de la sala Paral·lel 62. Les entrades ja són a la venda.

IRÍDIA FEST 2025
Dates
13 i 14 de febrer de 2025

Entrades
DIJOUS 13/2
ENLLAÇ

DIVENDRES 14/2
ENLLAÇ

Horaris
Dijous 13/2
Obertura portes: 19h
Inici Ciberlocutorio: 20h

Divendres 14/2
Obertura portes: 21h
Inici concerts: 22h

Lloc
Paral·lel 62

 

PROGRAMACIÓ IRÍDIAFEST 2025

DIJOUS 13 DE FEBRER
Obertura portes: 19:00h | Ciberlocutorio: 20:00h
Paral·lel 62

CIBERLOCUTORIO, amb Andrea Gumes i Anna Pacheco

Andrea Gumes i Anna Pacheco aborden en aquest podcast interminable les seves obsessions, pors i altres embolics. De vegades soles i d’altres acompanyades.

DIVENDRES 14 DE FEBRER
Obertura portes: 21:00h | Inici concerts: 22:00h
Paral·lel 62

BRANKO

Agitador de les noves escenes musicals de parla portuguesa, fundador de Buraka Som Sistema I productor d’artistes com M.I.A., presentarà el seu nou show “Soma”, recentment estrenat a la darrera edició del festival Sónar Lisboa.

Ha aconseguit un ampli reconeixement gràcies a la seva contínua producció de nova música i a la seva capacitat: per a convertir les seves idees en realitat. Com a artista, els tres àlbums en solitari que té publicats han exercit un paper crucial a l’hora de mostrar: una identitat i visió musicals úniques. Com a DJ i visionari, ha col·laborat amb Radio 1 Residency de la BBC, així com amb NTS i ​​ha creat la sèrie documental “Club Atlas”; per a la RTP. No podem negar la petjada que Branko ja ha deixat en l’escena musical contemporània portuguesa. Malgrat això, i amb un altre disc recentment publicat, “Soma”, Branko no mostra signes d’esgotament.

Una part important del seu impacte cultural prové de les seves col·laboracions amb talents tant establerts com emergents. Ha treballat amb artistes importants com M.I.A. en el seu àlbum de 2016 “AIM”, va col·laborar ​​amb Pierre Kwenders en el seu guardonat àlbum: “José Luis and The Paradox of Love”; i va exercir un paper crucial en la carrera en continu creixement de Mayra Andrade i Dino D’Santiago. Ha col·laborat amb productors com Sango, Mr. Carmack, Dengue Dengue Dengue i artistes globals com Princess Nokia i Zebra Katz.

ORTIGA

Artista gallec, revisita el concepte tradicional de revetlla i el porta a l’actualitat, fusionant ritmes festius amb una energia renovada. Ens presentarà el seu tercer àlbum en solitari, “Obra social” en el qual recodifica, resignifica i expandeix: el so de la música popular i verbenera.

No hi ha espai més íntim, emocional i simbòlic que trobar-se ballant la música: amb la qual has crescut en les festes del teu poble, copa en mà (o sense ella). A aquest espai sentimental és al qual porta apel·lant ORTIGA des dels seus inicis: el de recuperar i expandir la música de ball que apel·la a aquest espai popular i cultural de la seva Galícia natal.

Des dels seus inicis l’artista compostelano ha portat per bandera la reivindicació de la música de revetlla; de la cultura d’orquestres i de l’herència de la música llatina que es va instal·lar amb força a Galícia, gairebé com una sort de “música d’anada i tornada” entre Amèrica Llatina i Galícia. Però a “Obra social” aconsegueix una cohesió majúscula, demostrant el seu absolut estat de gràcia creativa. Amb un imaginari en el qual aquests gèneres populars tropicals-gallecs es fonen amb estructures més pròpies del pop alternatiu, de l’electrònica o de les músiques urbanes, ORTIGA presenta la seva major col·lecció de hits fins a la data.

Amb cançons que s’han convertit en himnes de la revetlla i de l’estiu gallec com “A nosa verbena”, reversions de clàssics populars que es va animar a reescriure com a “Papá & Mamá”, merengues àcidament sexys com “Le hice el seso a tu novio”, cançons que s’acosten a freqüències italo-disco-verbenera com “Andiamo fare la bossa nova”, cúmbies rebaixades com “Cumbia vertical” o cançons de revetlla electrònica com “Fin de semana” o “Como ti queiras”; estem davant el disc de confirmació d’un dels artistes més populars i iconoclastes de la música gallega contemporània.

LAS BAJAS PASIONES

Las Bajas Pasiones acaben de presentar el seu nou EP, Belleza, en què han treballat amb productors com Fede Jahzzmvn (Queralt Lahoz, Tribade, Lapili, Bejo…) i amb les mescles, màsters i arranjaments de Sr. Chen (Elphomega, Tremendo, Simona, Vic Mirallas…). El nou treball engloba diferents vivències personals del grup, que parlen de la salut mental el (des)amor, els traumes, la catarsi i la celebració. Una recerca de la bellesa en la quotidianitat que en visita les llums i les ombres amb influències, entre altres, de Ralphie Choo, Sega Bodega, Fever Ray, Dinamarca, La Casa Azul o Ferran Palau.

Las Bajas Pasiones és un projecte amb sonoritats que caminen des de les melodies pop fins al rap més cru i les lletres més compromeses, tot això amanit amb una bona ració de sintetitzadors i teclats. Un viatge entre l’electrònica berlinesa, els missatges que reivindiquen relacions no normatives i melodies pop apegaloses, on es connecten les ganes descarades de viure i una actitud antagonista. Els seus concerts són una catarsi alliberadora i hedonista, però alhora reivindicativa, que converteix qualsevol espai en una festa sense fi. Sens dubte, un dels grups referents de l’escena LGTBIQ+ de l’Estat.

REMEI DE CA LA FRESCA

Remei de Ca la Fresca són Artur PieraXantal RodríguezVíctor Inskipp i Iago Rueda. Amb un discurs ferèstec, alhora esmolat i poètic, Remei de Ca la Fresca desafia tota frontera estilística i dispara al mort i a qui el vetlla. Se’n riuen del que diran, defugen tot eufemisme, posen en dubte els discursos oficials i assenyalen culpables amb ànim de lucre.

Nascuts a les profunditats del Montseny en aquell desconcertant 2020, s’han revelat com una de les bandes més inquietes i inclassificables del nostre panorama musical, armats amb unes castanyoles i unes fustes de planxar. Després d’un disc debut homònim (2021) que fou rebut amb entusiasme, ens venen a presentar el seu segon disc, “L’ham de la pregunta” (2024).

El disc surt el proper 20 de desembre i ja han presentat tres singles, “Mal de muntanya”, “Fusta d’artista” i “De cara / Esmolada”. “Fusta d’artista” compta amb producció d’Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril).

Author