Sitges ret homnatge a ‘Pepito Zamora. Un artista de Revista’

06.16.2022

Coincidint amb la celebració anual de l’Orgull Gai, el Museu Maricel, de Sitges (Can Rocamora), acull l’exposició-homenatge al que fou un gran artista gràfic, a més de Revista, Pepito Zamora. Ahir es va inaugurar amb la presència de nombroses autoritats, entre elles l’alcaldessa de Sitges, que van destacar la personalitat de l’artista.

Produïda pels Museus de Sitges, l’exposició parteix de la proposta de l’Associació Colors Sitges Link; i està comissariada pel doctor en Història de l’Art, Isidre Roset, amb l’estreta col·laboració de la historiadora de temes locals, Montse Esquerda.

La Mostra presenta un total de 85 obres, pintures, dibuixos, obra gràfica i diversos documents i s’articula en tres àmbits centrats: a banda del corresponent a la presentació, en els tres indrets en els que desenvolupà la seva activitat. I deixà una empremta més important: Madrid, París i Sitges, on hi va fer arrels i s’establí fins al final dels seus dies, i a on la seva petjada encara perdura en moltes de les activitats vinculades al seu calendari festiu.

SOBRE L’ARTISTA

José Zamora (Madrid, 1892 – Sitges,1971) va viure una d’aquelles vides que en semblen mil: escenògraf, pintor, dibuixant, figurinista per al Casino de París, escriptor; dissenyador de moda i autor de tants altres talents que executava entre Madrid i la capital francesa.

Amb l’ocupació alemanya de França, el 1941, va marxar de París per instal·lar-se a Sitges, on s’hi va quedar la resta de la seva vida i a on va implicar-se: fins al punt d’assumir el disseny de la catifa de Corpus del Cap de la Vila.

Extret del programa de ma:
L’Associació Colors Sitges Link
dedica l’exposició a la seva figura, amb la voluntat de fer expansiu el seu llegat. Pepito Zamora fou una ànima brillant, l’espuma que encén els llums del teatre de varietats amb plomes i lluentons. Un figurinista original i atrevit. El publicista que va posar Sitges a l’aparador de París.

Era necessari reivindicar la figura i l’obra de José Zamora, l’artista de revista vertiginós, rigorós, irònic, frívol i irreverent;  que es va passejar pel costat més gai i lesbià de la vida alegre en els anys més foscos.  Ell fou l’Ambaixador de Madrid més castís a París i l’importador de les novetats parisenques a la villa i corte; mentre que Sitges va esdevenir el seu Paradís, el seu refugi per estimar amb llibertat i ser estimat amb passió fins a la mot.

L’exposició recupera la figura de Pepito Zamora, actualitza el personatge popular i famós que va ser; posa nous documents a l’abast per donar a conèixer aspectes de la seva vida fins ara desconeguda. I fixa la data del seu naixement, 1 de juny del 1892, un secret molt ben guardat i per tant, fins ara, una data incerta.

La mostra es podrà visitar fins al : 2 d’octubre de 2022

Author