Res no es crea ni es destrueix. Tot e(n)s transforma
Per l’edició del 2020 el Sismògraf s’havia proposat fer una Erupció basada en la responsabilitat, tan ecològica com social, sota el paraigües dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquesta responsabilitat abastava tan l’organització del festival (treballadors/es, contractació, empreses col·laboradores…) com la mateixa mirada artística sobre la produccions i la programació expandida que es presentaven.
Les circumstàncies actuals han obligat a replantejar el festival i han empès la direcció a fer-ho, encara amb més èmfasi, des del punt de vista de la responsabilitat: amb les persones, amb els treballadors, amb les mesures que es poden adoptar per ajudar o per tan sols no perjudicar, i també amb els materials que deixarem enrere i als quals donarem nova vida. Per exemple, és el cas dels programes, que es donaran a Integra, una associació d’Olot que treballa amb persones amb discapacitat, per a que puguin donar-li un ús en els seus equipaments.
La directora artística del festival Tena Busquets afirma: “D’alguna manera, hem arribat aquí amb més preguntes que respostes. Aquest confinament haurà estat molt dur pel nostre sector, el de les arts en viu, que tot i ser redundant, voldria recalcar que han de tenir lloc en viu, perquè el pols del contacte entre creadors i audiències és el que fa que existeixin. Si no, són altres coses. Però la tecnologia ens haurà ajudat a veure que podem trobar-nos molt més sense necessitat de desplaçar-nos, ens haurà ajudat a desenvolupar maneres de compartir informació i assumir-la amb calma, i ens ajudarà també a trobar noves maneres d’explicar propostes artístiques”.
I afegeix: “De la mateixa manera que els científics estan fent treball de laboratori per a trobar una vacuna, nosaltres podem fer el mateix: trobar noves maneres de fer un festival, trobar noves maneres de posar en relació creadors i creadores, professionals i públics/ciutadans i ciutadanes.” |