El Tívoli estrena ‘The Producers’, de Mel Brooks, amb Àngel Llàcer, Enric Cambray, Manu Guix, Gerard Alonso i Miryam Benedited

09.26.2023

Author

Com us avançàvem fa uns dies,  ja ha arribat el moment de l’estrena absoluta del seu nou musical: THE PRODUCERS, de Mel Brooks, que tindrà lloc oficialment el 28 de setembre  al Teatre Tívoli. Aquest musical, el més premiat de la història, representarà el muntatge més ambiciós de la productora; i comparà de nou amb la direcció artística d’ Àngel Llàcer i Enric Cambray. Compta amb un elenc format per: Ricky Mata, Armando Pita, Àngel Llàcer, Mireia Portas, José L. Mosquera, Bittor Fernández, Oriol Burés, Alex Ars i Clara Lanzani. A aquests s’hi ha de sumar un cos de ballarins de gairebé vint artistes, una orquestra en directe; i una escenografia de gran format a l’alçada de les produccions de Broadway i del West End. l’elenc dels convidats us el confirmarem després de l’estrena, perquè fins ara… bull!

La nova producció arriba després de l’èxit dels darrers tres musicals, La Jaula de las Locas; La Tienda de los Horrores i Cantando bajo la lluvia, produccions que han aconseguit emocionar a: més d’1 milió d’espectadors durant els últims cinc anys i que han rebut múltiples premis entre els quals destaquen: 16 Premis Butaca. El nou espectacle, produït íntegrament a Barcelona, comptarà amb el pressupost més ambiciós fins ara de la productora.

El nou musical és la combinació perfecta entre els seus dos últims èxits: conté tota la diversió i comèdia de La Jaula de las Locas; i tot l’estil i glamur de Cantando bajo la lluvia. I ja ha arribat el moment de comprovar-ho:  S’estrena el 28 de setembre.


Una història sobre el món de l’espectacle i els límits de l’humor

THE PRODUCERS, de Mel Brooks, explica la història de Max Bialystock, un productor de Broadway que està arruïnat i que: juntament amb Leo Bloom, un jove comptable, somien a fer-se rics amb un pla sorprenent. Per aconseguir el seu objectiu han de produir el fracàs més gran de la història del teatre musical; i fugir amb els diners dels inversors.

Per això hauran de trobar el pitjor guió, el pitjor equip de direcció, els pitjors actors; i estrenar un espectacle del tot desastrós. La comèdia, creada per Mel Brooks, està plena de situacions inversemblants, personatges encantadors i espectaculars números musicals: que han marcat la història del teatre.

‘THE PRODUCERS’ es va estrenar a Broadway el 2001 amb Nathan Lane i Matthew Broderick en els papers protagonistes; a partir del guió de la primera pel·lícula original de Mel Brooks estrenada el 1967. A partir de l’èxit del musical, va arribar una nova pel·lícula el 2005, protagonitzada per Nathan Lane, Matthew Broderick i Uma Thurman.

El reconegut musical ha aconseguit convertir-se en un èxit portant a debat, de forma ben precisa: els límits de l’humor, la comèdia i la llibertat d’expressió. En un moment en el què l’auge de certs moviments polítics extrems posen en qüestió què es pot fer; què es pot dir i com es pot dir, aquest espectacle es planteja: tot pot ser tractat amb humor? Hi ha alguns temes intocables? Qui posa els límits i per què?

Aquesta extraordinària i divertida comèdia, creada per Mel Brooks el 1967; és el musical que més premis ha rebut de la història, entre els quals: 12 Premis Tony en l’edició 2001 (que partia amb 15 nominacions), 11 Drama Desk Awards; 8 Outer Critics Circle Awards i 3 Laurence Olivier Awards. Més enllà del teatre, ‘THE PRODUCERS’ va guanyar un Premi Grammy al Millor Àlbum de Teatre Musical el 2002; i Òscar al millor guió original el 1969.


Mel Brooks, el geni de la comèdia

‘THE PRODUCERS’ és una de les creacions més rellevants de Mel Brooks. Amb 96 anys d’edat, Brooks és considerat una de les figures més influents en la comèdia nord-americana. És dels pocs creadors que ha aconseguit guanyar un Oscar, un Grammy i un Tony amb un mateix projecte: al llarg de la seva carrera professional.

Al cinema, els seus títols més recordats són: The Producers (1967), The Twelve Chairs (1970), Blazing Saddles (1974), Young Frankenstein (1974), Silent Movie (1976), High Anxiety (1977); History of the World, Part I (1981), Spaceballs (1987), i Robin Hood: Men in Tights (1993).

La música de ‘THE PRODUCERS’, composta per Brooks i amb llibret compartit amb Thomas Meehan; està plena d’homenatges a espectacles com Singing in the rain. Com a gran enamorat del so dels grans musicals històrics, ‘THE PRODUCERS’ sona a Broadway clàssic; ell mateix sempre diu que va decidir dedicar-se al món de l’espectacle després de veure una funció d’Anything goes; quan era nen.


Equip creatiu

Direcció: Àngel Llàcer i Enric Cambray
Direcció musical: Manu Guix i Gerard Alonso
Coreografia: Miryam Benedited
Traducció i adaptació: Marc Gómez
Director resident i ajudant de direcció: João Duarte Costa
Director musical resident: Gerard Alonso
Disseny escenografia: Enric Planas
Disseny vestuari: Marc Udina
Disseny il·luminació: Albert Faura
Disseny de so: Roc Mateu
Disseny caracterizació: Helena Fenoy


Equip artístic

Armando Pita: Max Bialystock
Ricky Mata: Leo Bloom
Mireia Portas: Ulla
José l. Mosquera: Franz Liebkind
Oriol Burés: Roger de Bris (alternant) + cover Max Bialystock
Bittor Fernández: Carmen Ghia
Àngel Llàcer: Roger de Bris
Alex Ars: sr. Marks / ballarí
Cover: Leo Bloom
Clara Lanzani: avia/ballarina
Cover: Ulla

Cos de ball

Ballarins i ballarines: Pol Rosselló,  Adrià García (Cover: Franz Liebkind), Enric Marimon  (Cover: Roger de Bris); Raúl Maro (Cover Carmen Ghia); Jordi Garcia, Guillem Gamell; Empar Esteve; Ana Micó; Tamara Suarez; Júlia Saura; Paula Pérez.  Chema Zamora: swing / dance captain.
Pablo López, Clara Casals i  Marta Manotas: swing

Author