Temporada Alta aixeca el teló amb ‘Isabella’s Room’, de Jan Lawers

10.03.2018

Author

Temporada Alta inaugura aquest dissabte dia 6 la seva 27a edició amb l’espectacle internacionalIsabella’s room de Jan Lauwers & Needcompany, una de les propostes més celebrades de la companyia. Una fita teatral que ha revolucionat l’escena del segle XXI i que finalment arriba a Girona. El Festival ofereix un total de 97 espectacles del 5 d’octubre al 10 de desembre.

Isabella’s room narra la història d’Isabella, una dona cega de 94 anys que viu retirada en una habitació que amaga un secret. Un indret on passat i present emergeixen i la realitat es converteix en un record distant. Com és habitual en les peces de Lauwers, text, música i dansa es barregen per explicar-nos una història d’amor que travessa tot el segle XX. Història protagonitzada per la monumental actriu Viviane De Muynck, col·laboradora habitual de Lauwers.

Isabella és vella i cega quan fa un repàs de la seva vida. Viu dins la seva cambra
a París, envoltada dels milers d’objectes exòtics fruit de saqueigs comesos a l’Antic Egipte i l’Àfrica negra. Pertanyien al pare de Jan Lauwers, qui, en morir, els va deixar a l’esposa i als fills.

La vida d’Isabella recorre gairebé tot el segle XX: les dues guerres mundials, Hiroshima, el colonialisme, l’evolució de l’art modern, amb personatges com ara Joyce, Picasso i Huelsenbeck, els viatges a la lluna, Ziggy Stardust de David Bowie, la fam a l’Àfrica i el Vlaams Blok partit polític d’extrema dreta
a Anvers.

Quan Isabella explica el relat de la seva vida, no l’explica tota sola. Totes les persones que li importaven l’expliquen amb ella; les moltes persones de la seva vida que han mort: Arthur i Anna, els seus amants Alexander i Frank. I no es limiten a explicar plegats la història d’Isabella: també canten.

LA NEEDCOMANY
Amb més de 30 anys de trajectòria, la companyia Needcompany es dedica al teatre, la dansa, la representació, art visual, escriptura, etc., i presenta els seus espectacles arreu del món. Needcompany es presenta com una companyia internacional, multilingüe, innovadora i multidisciplinar. La diversitat es reflecteix a la perfecció en el conjunt mateix, en què, de mitjana, hi ha representades fins a 7 nacionalitats diferents. L’artista individual és la base del seu treball. Tot es fonamenta en el projecte artístic, en l’autenticitat, la necessitat i el significat. La companyia lidera en el debat social sobre la urgència i la bellesa de l’art, tant a nivell nacional com a nivell internacional.

Algunes opinions sobre Isabella’s room:

“Isabella’s Room és una obra explosiva, un relat sense moral, una “aubade”, una cançó d’amor adreçada a una dona que ha presenciat una processó dels pitjors horrors; un rere l’altre: les guerres mundials, els camps de concentració, Hiroshima, la fam a l’Àfrica, el partit ultradretà Vlaams Blok… Isabella de debò es mereix aquest homenatge, tant com l’artista que la interpreta, la genial Viviane de Muynck.”
Marie-Christine Vernay
Libération

“És una actuació que continua seguint-te quan ja fa molt que ha acabat, com una ombra blanca, que et persegueix pels carrers, enmig la nit. És Isabella’s Room, de Jan Lauwers, que engega i acaba amb una cançó: We just go on, una cançó que et costarà d’oblidar, perquè s’ha cantat amb un somriure; un intent d’alleugerir tant com es pugui allò que s’esdevé després del final: més enllà de la mort. La mort, en aquest cas, és la del pare de Jan Lauwers, un fet que fou font d’inspiració per a Isabella’s room.”
Brigitte Salino
Le Monde

“Tot allò que el públic ha de fer, amb els ulls clucs, o pel contrari ben oberts, és seguir la Needcompany en aquest trajecte boig, a mig camí entre el somni i els records de la infantesa.“

Fabienne Arvers i Philippe Noissette
Les Inrockuptibles

INFORMACIÓ PRÀCTICA SOBRE L’ESPECTACLE INAUGURAL

Data i hora: dissabte 6 d’octubre a les 20.30 h
Preu: 36€ / 25€ / 8€
Durada:2 h
Lloc: Teatre Municipal de Girona

Més informació i entrades a:
https://www.temporada-alta.com/

Author