Temporada Alta Iberoamèrica ha tancat la seva vuitena edició amb més de 9.100 espectadors i superant el 70% d’ocupació. Al festival, que s’ha celebrat de l’1 al 21 de febrer a les ciutats de Buenos Aires, Lima i Montevideo, s’hi han pogut veure 59 representacions d’un total de 21 muntatges de teatre, dansa contemporània i experimental, creació contemporània, circ i noves dramatúrgies, procedents de Catalunya, Espanya, Xile, Portugal, Mèxic, França, Veneçuela, Itàlia, Bèlgica i Alemanya, així com de les tres nacionalitats amfitriones: Argentina, Perú i Uruguai.
Al llarg de les vuit edicions del festival, Temporada Alta Iberoamèrica ha anat creixent any rere any i, amb aquestes xifres, es consolida com a plataforma per a la internacionalització de l’escena catalana a l’Amèrica Llatina i com a punt de trobada i d’intercanvi entre artistes dels dos costats de l’Atlàntic.
INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESCENA CATALANA
Un total de 2.000 espectadors han vist les produccions catalanes que s’han presentat al festival: Kassandra, el monòleg escrit per Sergio Blanco i protagonitzat per Elisabet Casanovas, que compta amb la direcció de Sergi Belbel i la producció de Temporada Alta 2018 i el Teatre Nacional de Catalunya; A.KA. (Also Known As), l’obra de Daniel J. Meyer amb Albert Salazar com a protagonista; i Hasta agotar existencias (Ensayando para que lamuerte de mi madre no me pille desprevenida). Els tres muntatges catalans s’han pogut veure a la sala Timbre 4 de Buenos Aires, el Teatro AF Miraflores de Lima i la Sala Verdi de Montevideo, i han exhaurit entrades en diverses funcions.
Gràcies al suport principal de l’Institut Ramon Llull, Temporada Alta Iberoamèrica ha permès que una quarantena d’artistes i espectacles catalans hagin viatjat a l’Amèrica Llatina des de la primera edició del festival.
TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC
La dramaturga argentina Valeria di Toto va proclamar-se guanyadora del VIII Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic amb el text Lo cotidiano, mentre que la mallorquina Laura Gost va quedar-se a les portes de la victòria amb el text Matar al padre. Les dramaturgues Laura Gost i Concha Milla, guanyadora i finalista del Torneig de Dramatúrgia Catalana que es va celebrar en el marc de Temporada Alta 2019, a Girona, van viatjar a Buenos Aires per participar al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic i competir amb els argentins Valeria di Toto i Benjamín Gáfaro, guanyadora i finalista del Torneig de Dramatúrgia Argentina.
El Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, que forma part de la programació de Temporada Alta en Buenos Aires (TABA), ha estat organitzat per Temporada Alta, la sala Timbre 4 i la col·laboració de la Fundació SGAE. A la capital argentina també s’han organitzat diferents activitats paral·leles, com workshops, xerrades i taules rodones, a les quals també hi han participat Laura Gost i Concha Milla.
ALTRES PROPOSTES ESCÈNIQUES INTERNACIONALS
Per als tres països amfitrions, Temporada Alta Iberoamèrica suposa una oportunitat d’intercanvi de programacions i l’ocasió de programar en xarxa propostes que arriben tant de Catalunya com de la resta d’Europa. El que va començar sent una petita mostra de teatre català a Argentina, gràcies a la vinculació del festival català amb Timbre4 i el seu director Claudio Tolcachir, ha esdevingut un festival amb programació internacional.
D’Uruguai, s’ha pogut veure la proposta Terrorismo emocional, de Bruno Contenti; de Perú, una història sobre el plaer de les petites coses de la Compañía Animalen amb el títol Solo cosas geniales; i la programació provinent d’Argentina ha inclòs Perdón, un espectacle del Duo Sutottos, i Que todas las vaquitas griten mu, de Grupo Mínimo. També s’han presentat el muntatge mexicà de Mariana Villegas Este cuerpo mío i Josefina la gallina puso un huevo en la cocina, espectacle de la reconeguda companyia mexicana Vaca 35, que es va poder veure l’any passat a la cartellera teatral barcelonina.
A més de les tres produccions catalanes, una altra de les apostes de Temporada Alta ha estat Parias, el darrer espectacle de l’aragonès Javier Aranda. També s’han pogut veure propostes d’altres països iberoamericans, com Xile i Veneçuela, i europeus, com Portugal, Alemanya, França, Bèlgica i Itàlia.