Temporada Alta presenta 16 noves produccions i coproduccions per a l’edició 2024

04.05.2024

Author

Temporada Alta torna aquesta tardor mantenint l’aposta per produir propostes escèniques pròpies i per coproduir espectacles amb companyies; equipaments i productores internacionals i del país. El festival presenta, enguany, 16 espectacles que conformen una part important de la programació; que es donarà a conèixer a finals d’agost. Del total d’aquests espectacles produïts i coproduïts, 8 seran estrenes absolutes i 4 seran estrenes a l’Estat espanyol. D’altra banda, 6 del total de les coproduccions són espectacles internacionals, 2 d’ells, projectes de col·laboració entre artistes internacionals i catalans.

Produccions catalanes

Temporada Alta es manté fidel a l’impuls de la creació escènica catalana i aquest any coproduirà 11 espectacles amb productores, companyies i equipaments catalans que s’estrenaran o es podran veure durant el festival.

El festival s’encarregarà de la producció executiva de Gola, el nou espectacle de creació d’Oriol Pla que ell mateix protagonitza; i coescriu amb Pau Matas, el seu col·laborador habitual amb el que ja van estrenar anteriorment Travy, amb gran èxit de crítica i públic. Es tracta d’una estrena absoluta coproduïda pel Teatre Nacional de Catalunya i Temporada Alta que barrejarà diferents llenguatges escènics: (veu, text, dansa, slapstick, circ, clown, bufó, performance…) al voltant de la personalitat artística de Pla que, fins a la data, és l’únic intèrpret previst a escena.

A més, Lucia del Greco, per primera vegada al festival, adaptarà i dirigirà Pura passió, una estrena absoluta protagonitzada únicament per: Cristina Plazas que adapta la novel·la de la premi Nobel francesa Annie Ernaux. L’obra tracta del record de la passió devastadora d’una dona per un home casat i, sobretot, de l’espera d’ell.

També cal destacar els nous espectacles de Jordi Casanovas que estrena una història de terror: construïda a partir de les narracions orals més enigmàtiques de les comarques gironines (Allà lluny hi ha una caseta); de cabosanroque, que presentarà el seu nou espectacle de creació per títol: El castor que plorava, d’Aina Tur, amb el projecte guanyador del XVII Premi Quim Masó (Sis hectàrees d’oliveres); o Llàtzer Garcia, que adapta al format monòleg un relat de Herman Melville (Bartleby); a més dels nous espectacles de Les impuxibles per primera vegada amb: Pablo Messíez (Caramel), José y sus Hermanas (Morir lo hace todo el mundo) i Cascai Teatre (L’orquestra impossible).

Per últim, l’edició organitza, juntament amb el Museu del Cinema, una projecció de la pel·lícula La Passion de Jeanne d’Arc (1928), de Carl Theodor Dreyer a l’interior de la Catedral de Girona; amb música en directe interpretada per l’organista Juan de la Rubia. També, un any més, el festival produeix el Torneig de Dramatúrgia Catalana, que celebrarà la seva catorzena edició. Finalment, es coproduirà un espectacle dirigit per a públic familiar: Dues ales, de Farrés Brothers & Cia, que adapta el llibre d’il·lustracions de Cristina Bellemo.

Coproduccions internacionals

Temporada Alta treballa, des de fa anys, perquè algunes de les seves produccions i coproduccions tinguin un component internacional. L’objectiu és afavorir la relació, l’intercanvi i el treball conjunt entre artistes i equips de diverses nacionalitats i tradicions teatrals; així com també l’ampliació del mercat d’exhibició dels artistes que hi participen.

Enguany, en la seva 33a edició, acollirà una nova col·laboració en aquesta mateix línia estratègica. Es tracta d’Un sublime error, un espectacle que dirigirà Jan Lauwers (Needcompany) i protagonitzarà l’actor Gonzalo Cunill; en una coproducció del festival amb Needcompany i el Heartbreak Hotel d’Àlex Rigola.

També es presentarà Paisatges compartits (Shared Landscapes), un gran projecte europeu que ja vam anunciar l’edició passada. Es tracta d’una iniciativa de col·laboració internacional coordinat per Caroline Barneaud (Théâtre Vidy-Lausanne) i Stefan Kaegi (Rimini Protokoll); que consisteix en convidar a fer creacions escèniques en espais naturals. L’esdeveniment es realitzarà a Celrà en una marató de 7 h. d’espectacles a l’aire lliure dels que gaudiran unes 300 persones per jornada. Com a les diferents edicions d’aquesta iniciativa, els artistes participants seran: Stefan Kaegi (Suïssa), El Conde de Torrefiel (Catalunya), Ari Benjamin Meyers (Estats Units);  Begum Erciyas i Daniel Kötter (Turquia / Alemanya), Emilie Rousset (França), Chiara Bersani i Marco D’Agostini (Itàlia); i Sofia Dias i Vitor Ruiz (Portugal).

A més, Temporada Alta 2024 estrenarà en exclusiva a l’Estat espanyol Bérénice, l’espectacle protagonitzat per l’actriu francesa Isabelle Huppert que: per primera vegada, es posa a les ordres del prestigiós director Romeo Castellucci. Junts presentaran una adaptació lliure d’aquest clàssic de Racine que arribarà al festival després de poder veure’s al: Théâtre de la Ville de París i fer gira per Europa.

Finalment, Totentanz – Morgen ist die Frage, el nou espectacle de La Veronal, també serà estrena a l’Estat espanyol. La peça dirigida per Marcos Morau s’inspira en el concepte històric i cultural de la dansa de la mort; i es representarà en un espai no convencional encara per determinar.

Produccions en gira

Actualment, un total de 45 antigues produccions o coproduccions del festival segueixen en gira. De totes elles, 2 estan fen gira mundial, 17 estan fent gira europea, 9 gira per l’Estat espanyol; i 17 per Catalunya. D’aquesta manera, espectacles que han estat estrenats a Temporada Alta i coproduïts pel festival d’artistes i companyies com: Angélica Liddell, La Veronal, Àlex Rigola, La Calòrica, Mal Pelo, Christiane Jatahy, Les impuxibles, Lali Ayguadé, Christoph Marthaler, Romeo Castellucci; Susanna Barranco, cabosanroque, Rodrigo García, Juana Dolores o Jordi Oriol, entre altres, continuen representant-se.

‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’ al Festival d’Avinyó

Des de l’any 2016, el festival ha apostat per una nova línia de producció basada en convidar grans artistes internacionals: per treballar amb equips catalans que, en diverses ocasions, ha comptat amb la coproducció del Teatre Lliure. Així, s’han anat presentant espectacles com Davant la jubilació, de Thomas Bernhard, dirigit per Krystian Lupa; L’omissió de la família Coleman, amb direcció de Claudio Tolcachir, La neta del senyor Linh, amb direcció de Guy Cassiers; L’oncle Vània, amb direcció d’Oskaras Korsunovas, o Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard): que aquest any es podrà veure al Festival d’Avinyó, convertint-se en la primera obra íntegrament en català en fer-ho.

Aquesta fita arriba després d’haver-se estrenat al Teatre de Salt el 2020 en el marc de Temporada Alta; representar-se en centenars de funcions, passar pel Grec Festival de Barcelona, Madrid i tota una gira per Catalunya. En tot aquest temps, a més, l’obra s’ha emportat diversos premis i reconeixements com: el premi Max i el Premi de la Crítica Catalana a millor actor principal; el Premi Ciutat de Barcelona per a en Joan Carreras; i dos premis Butaca (millor actor i millor espectacle de petit format).

Així, aquest juliol, l’espectacle dirigit per Gabriel Calderón i protagonitzat per Joan Carreras es representarà al Teatre Benoît XII; tota una fita pel teatre del nostre país i la seva projecció internacional.

Author