Temporada Alta estrena aquest divendres ‘Els ocells’, d’Aristòfanes, creació de La Calòrica

12.04.2018

Author

Després d’haver qüestionat el capitalisme amb l’exitosa comèdia Fairfly (programada també en aquesta edició de Temporada Alta)La Calòrica es proposa repetir aquesta mateixa operació amb un altre gran mite: la democràcia. Humor negre per a una obra amb una oberta voluntat política per la qual desfilen temes com ara la corrupció, la traïció als ideals i els mecanismes que fa servir el poder per assimilar qualsevol intent de canvi o revolució social al més pur estil lampedusià. Desconstrucció de la democràcia inspirada en Els ocells d’Aristòfanes, la primera comèdia que atacava de cara les imperfeccions de la nounada democràcia.

Els Ocells explica la història de dos atenencs que – farts de la corrupció i la lentitud administrativa de la seva ciutat –  decideixen convertir-se en aus i crear una nova societat enmig dels núvols. Una ciutat ideal, plena de possibilitats i sense problemes, un paradís entre el cel i la terra, on tothom hi voldrà arribar. Una ciutat que poc temps després de néixer, però, serà un fracàs pels defectes i interessos d’uns fundadors que són hereus de l’egoisme i dels deutes del passat.

Aristòfanes escriu la primera comèdia que ataca, amb la mateixa força, al règim democràtic atenenc i aquells que, de forma interessada, intenten plantejar-ne una alternativa. En els orígens de la democràcia hi ha també els orígens de la comèdia i no té sentit parlar d’una sense parlar de l’altra. Això és precisament el que La Calòrica es proposa en aquest projecte: endinsar-se en els orígens de la Comèdia i reflexionar sobre el concepte de Democràcia.

En Els Ocells han tornat a reunir tota la companyia per fer un procés d’investigació i creació que tregui el màxim rendiment del potencial còmic de La Calòrica. Al llarg del procés, s’han proposat crear una comèdia màxima, excessiva, insuportable. Un espectacle polític pel qual desfilin temes com la corrupció, la traïció als ideals i els mecanismes que fa servir el poder per assimilar qualsevol intent de canvi social i convertir una revolució en tan sols una reforma.

L’obra compta amb la dramatúrgia de Joan Yago i la direcció d’Israel Solà. Formen part del repartiment, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Albert Pascual, Marc Rius i Júlia Truyol, a més de Yago i Solà. S’estrenarà a Temporada Alta el proper divendres 7 de desembre a la Sala La Planeta i al març del 2019 farà temporada a la Sala Beckett de Barcelona, on actualment està desenvolupant la residència creativa.

La companyia diu:

“Aquell que no coneix la seva història – ja ho sabem tots – està condemnat a repetir-la. Últimament sembla que aquells que sí que coneixem la història també ho estem. Però és cert que, en la majoria d’ocasions, girar la vista enrere per intentar entendre les coses que passen al nostre món, pot resultar útil, si més no entretingut. En el nostre cas, la cosa que està passant al nostre voltant és una crisi democràtica sense precedents que ens porta a posar en dubte la idea mateixa de democràcia. És per això que hem cregut que el nostre intent per entendre què passa al nostre món, havia de començar per la Grècia clàssica.” 

INFORMACIÓ PRÀCTICA SOBRE L’ESPECTACLE:

Autoria: Creació col·lectiva a partir d’Els ocells d’Aristòfanes
Direcció: Israel Solà
Dramatúrgia: Joan Yago
Intèrprets: Xavi Francès, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López i Marc Rius
Espai escènic i vestuari: Albert Pascual
Producció executiva: Júlia Truyol
Producció: La Calòrica
Coproducció: Temporada Alta
Espectacle creat amb el suport de la Sala Beckett durant una residència artística la temporada 2018-19
www.lacalorica.com
De la mateixa companyia de: Fairfly (TA18), Bluf (TA14)

Author