‘T’estimo si he begut’, amb textos d’Empar Moliner i dirigit per David Selvas, s’estrena aquest dijous al Teatre Poliorama

Escrit per Revista Teatralnet

10.13.2021

Com ja us havíem avançat en algunes ocasions i no va poder ser, finalment la comèdia amb cançons T’estimo si he begut, de Dagoll DagomLa Brutal i T de Teatre s’estrena aquest dijous 14 d’octubre al Teatre Poliorama. Tres de les companyies de teatre més rellevants de l’escena catalana s’han unit per pujar per primera vegada als escenaris un text d’Empar Moliner. El muntatge no es va poder estrenar l’any passat a la capital catalana degut a la pandèmia de la COVID-19. La seva estrena estava prevista pel març del 2020, just quan va començar el confinament domiciliari i tot es va aturar. L’espectacle arriba a Barcelona després d’una exitosa gira durant la tardor passada per Catalunya; Balears i País Valencià, a 22 teatres i sumant més de 11.200 espectadors.

T’estimo si he begut està creat a partir de vuit contes i narracions d’Empar Moliner, i sis cançons compostes per l’ocasió pel músic Andreu Gallén. Dirigit per David Selvas, el muntatge està interpretat per les quatre actrius de T de Teatre: Mamen DuchMarta PérezCarme Pla i Àgata Roca / Rosa Gàmiz (que actuaran en alternança); a les que s’uneixen Marc RodríguezMercè Martínez Ernest Villegas.

Una selecció de la mateixa autora

Els vuit contes que formen l’espectacle són una acurada selecció de la mateixa Empar extrets de tota la seva obra. I en especial del recull de relats amb el mateix títol, T’estimo si he begut (Premi Lletra d’Or 2005).

El món que l’Empar Moliner desplega en els seus contes és d’una lucidesa radical i estimulant. Relacions de parella que pengen d’un fil, combatre la rutina amb imaginació, històries d’amor nascudes gràcies a les apps de cites; una columnista que busca inspiració en el dol d’un desconegut… Històries esbojarrades que fascinen per la seva singularitat, protagonitzades per personatges no gens carismàtics, no gens agraciats, però molt còmics.

L’estrena al Poliorama, una efemèride especial

L’obra farà temporada a l’emblemàtic teatre barceloní. L’estrena, aquest dijous 14 d’octubre, coincideix amb una data especial per al teatre: es compleixen els 25 anys de gestió de 3XTRES al capdavant, amb les companyies fundadores Dagoll Dagom, el Tricicle i Anexa. I celebrar-ho amb T’estimo si he begut és encara més especial perquè T de Teatre i La Brutal se sumen a l’equip. Dos nous socis que han passat per l’escenari del Poliorama en diverses ocasions i que a partir d’ara formen part del projecte gestor.


Paraules de l’autora

Sempre que escrius històries t’imagines cares de personatges i al teu cap hi ressonen els diàlegs. Tothom em diu que sempre, en els contes, hi explico molt com són els tons de veu dels personatges. Algun cop m’han fet un elogi bonic: Aquests contes són molt teatrals”.

Però no em podia imaginar que la tindria, la teatralitat. I va i em regalen això. El teatre. Unes ties que admiro, una companyia que admiro, un director que admiro decideixen que tots aquests personatges (no gens carismàtics;  no gens agraciats  i potser una mica còmics) pujaran a l’escenari. Jo els “veuré” i els “sentiré”.

Un escriptor sempre té influències d’altres escriptors, és clar, però també de moltes altres coses de la vida. D’un quadre que ha vist, d’algú a qui ha estimat, d’un vi que s’ha begut, d’una cançó que ha sentit. Puc dir que Dagoll Dagom, T de Teatre i La Brutal han influït en la meva vida: he sortit trasbalsada (aquesta és la paraula) d’algunes de les obres que han fet. He sortit cantant i volent abraçar desconeguts.

Hem triat els contes més divertits (també n’hi ha algun de tristot, sí, no s’ha pogut evitar). Espero que les meves obsessions siguin també les vostres. M’agradaria que sortint de veure l’obra (els que no som del ram sempre diem “obra” i no “espectacle”) també volguéssiu cantar. I abraçar desconeguts (entre els que m’incloc).

EMPAR MOLINER