‘Testimoni de guerra’ de Pau Carrió, guanya el 13è Premi Quim Masó a la producció teatral en llengua catalana

10.15.2019

Author

Aquest vespre s’ha atorgat el XIII Premi Quim Masó al projecte Testimoni de Guerra de Pau Carrió. La proclamació del guanyador s’ha fet en el marc de les activitats de Temporada Alta 2019, en un acte obert al públic presentat per l’escriptor Josep Maria Fonolleras que ha comptat amb l’actuació musical de Toti SolerAnnobón, del Col·lectiu d’Arts Escèniques La Llançadora i l’entitat Fora de Quadre ha estat l’altre projecte finalista de l’edició d’enguany.

El projecte Testimoni de Guerra proposa un poema dramàtic, compost per dos textos, dos monòlegs: Vas ajudar la nena? Des de l’ull de l’huracà, escrits i dirigits per Pau Carrió. El primer construït al voltant de la figura del reporter gràfic Kevin Carter, fotògraf sud-africà que es va suïcidar quatre mesos després de rebre el Pulitzer, que serà interpretat per Albert Prat. 

I el segon de la corresponsal de guerra Marie Colvin, assassinada pel règim sirià després d’una llarga carrera com a corresponsal de Guerra, que serà interpretada per Laura Aubert. Desapareguts en circumstàncies tràgiques, els seus testimonis sobre l’horror ens interpel·laran com a espectadors sobre com ens apropem i reaccionem davant la crueltat i la violència de la humanitat quan ens resulta llunyana social o geogràficament.

Sobre l’espectacle, l’autor n’ha dit:
 “Aquest és un projecte petit que no vol ser només el projecte d’una obra de teatre tancada i resolta en sí mateixa. Proposem partir d’un díptic dramàtic. Dos monòlegs construïts al voltant de dues veus o figures que fent de testimoni de l’horror, ens interpel·len. Amb aquests dos textos construirem el nucli del projecte: dos peces que poden ser representades en dates alternades i una rere l’altra. Volem entendre, a més a més, aquests dos monòlegs com a interrogants a compartir i construir al voltant d’aquests dos petit espectacles, dos planetes complementaris més. Una xerrada-debat i una conferència, ambdues amb professionals de la informació i pensadors, per abordar preguntes, no només sobre la feina del periodista sinó sobre la relació que els oients, lectors, espectadors tenim amb la notícia.”


PREMI QUIM MASÓ

El jurat del Premi Quim Masó 2019, únic premi a Catalunya que finança la producció d’espectacles teatrals en llengua catalana , ha seleccionat dues propostes, entre les 9 propostes presentades, com a finalistes de la tretzena edició del premi. El guanyador rebrà una dotació de 40.000 € i el muntatge s’estrenarà a Temporada Alta 2020 i es podrà veure també al Teatre Nacional de Catalunya

El jurat, format per reconeguts professionals de les arts escèniques, enguany ha estat format per: Laura Serra (periodista cultural), Xavier Albertí (director teatral i director artístic del Teatre Nacional de Catalunya), Pere Puig (director teatral i director de la Sala La Planeta), Jep Sánchez (director del Teatre Municipal de Girona), Narcís Puig (Temporada Alta), Carlota Subirós (directora teatral) i Josep Domènech (Bitò). El secretari del Jurat ha estat, Guillem Terribas (Llibreria 22). Els criteris de valoració han estat l’interès artístic, la qualitat i la viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

Al llarg dels últims 13 anys, el Premi Quim Masó s’ha consolidat com una plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors i directors com és el cas de Jordi Oriol/Indigest, d’Albert Arribas, Joan Yago/La calòrica, Josep Maria Miró, Miquel Gorriz, La Conquesta del Pol Sud o Lluïsa Cunillé, entre altres. Des de la seva creació l’any 2006, uns 260 projectes s’han presentat a diferents convocatòries.

El Premi Quim Masó va ser creat en memòria de l’actor, director i productor de teatre Quim Masó, un dels fundadors de la companyia El Talleret de Salt, el Grup Proscenium, la Llibreria 22 i Bitò. El guardó, de periodicitat anual, és l’únic premi a Catalunya que finança i impulsa la producció i exhibició de muntatges de text en llengua catalana,a partir de projectes d’escenificació que combinin professionalitat, qualitat i creativitat.

Europa Bull, premi Quim Masó 2018
Dins el marc de Temporada Alta 2019, el 15 de novembre s’estrenarà a El Canal Europa Bull, el projecte guanyador del Premi Quim Masó 2018, escrit i dirigit per Jordi Oriol i produït per IndiGest. Una obra que reflexiona sobre el sentiment europeista en relació a les polítiques de la Unió Europea actual, interpretada per Sasha Agranov, Joan Carreras, Anna Hierro, Olga Onrubia, Carles Pedragosa i Karl Stet.

Del 28 de novembre al 12 de desembre 2019 l’obra farà temporada a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya.
 
TESTIMONI DE GUERRA/ FITXA ARTÍSTICA (PROVISIONAL)
Autoria i direcció: Pau Carrió
Intèrprets: Laura Aubert dona veu a Marie Colvin a Des de l’ull de l’huracà
Albert Prat dona veu a Kevin Carter Vas ajudar la nena?
Disseny de l’espai: Judit Colomer
Ajudant de direcció, imatge i disseny digital: Marc Permanyer
Vestuari: Zaida Crespo
Producció executiva: Júlia Molins

La Comissió Organitzadora del Premi Quim Masó està integrada pel seu fill Pau Masó, Josep Domènech de Bitò, Guillem Terribas de la Llibreria 22, Joan Ribas del Grup Proscenium, i un representant de la Diputació de Girona.

Author