‘Títeres desde abajo’ protagonistes del 5è Festival de Titelles Ròmbic a l’Ateneu Popular 9 Barris

04.18.2019

Author

Els dies 26 i 27 d’abril arriba el Festival de Titelles Ròmbic amb noves propostes escèniques per acostar les titelles al públic adult. Ròmbic, que es podrà veure a l’Ateneu Popular 9 Barris, acull companyies destacades com Merlin Puppet Theatre i els irreverents Títeres desde abajo.

El Ròmbic, el Festival de Teatre de Titelles per a Adults de la ciutat de Barcelona, vol ser una mostra d’aquest gènere, encara poc conegut a casa nostra, però que aspira a situar-se entre les propostes més interessants de la ciutat.

El Festival es presenta com una reivindicació cap aquest art parateatral pensat, creat i escenificat des del mateix centre de la perifèria barcelonina amb la voluntat d’aprofundir i establir un pol d’atracció a la ciutat de Barcelona per fer del teatre de titelles per a adults un referent cultural .

El teatre de titelles és un fet cultural, popular i tradicional que s’associa generalment a una activitat familiar. Les companyies produeixen, normalment, espectacles infantils i, els espectacles per a la població adulta, moltes vegades resten com una activitat secundària per manca de programacions que apostin pel gènere.

Ròmbic, organitzat per l’Ateneu Popular 9 Barris i l’Associació Titellaire de Roquetes, neix amb l’objectiu de crear vincles entre les dues entitats i difondre el teatre de titelles entre els veïns i veïnes del barri. Aquestes sinergies, a més a més del Festival de Teatre de Titelles per adults, han portat a millorar i enfortir la programació familiar de titelles de l’Ateneu i a establir una col·laboració estable com la celebració de La Titellada i la Mostra de Titelles de Roquetes que organitza l’Associació Titellaire de Roquetes durant el mes de setembre.


EL RÒMBIC 2019
Aquesta cinquena edició el Ròmbic busca consolidar-se amb una programació que aplega artistes internacionals com Merlin Puppet Theatre, els combatius Títeres desde abajo, els multidisciplinaris
L’Excèntrica, o els sorprenents i imperdibles Gyftos Efimeros.
Aquest és el programa:

Divendres 26 d’abril

Tragicomèdia de la cia L’Excèntrica | 19h | Gratuïta
Tragicomèdia és un compendi de les obres escrites per a titelles de Federico García Lorca. En aquesta proposta escènica conviuen les línies dramàtiques que estan a la base de l’aprenentatge vital i artístic de Federico García Lorca. És per això mateix que estem davant d’una proposta ideal per a introduir-nos ja no només a l’obra d’aquest dramaturg, sinó també al món teatral i als seus temes més universals. El teatre de titelles de Lorca, doncs, té una gran capacitat aglutinadora, ja que hi conflueixen les arts que des de nen, Lorca va cultivar: la música (tant la clàssica com la popular), el ball, la poesia i el món fantàstic dels titelles.

Paral·lel 55 de la cia Títeres desde abajo | 20h | 8 € (Abonament dos dies 14 €)
Què passaria si els titelles comencessin una vaga abans de la funció? Les llàgrimes dels nens provocarien una inundació al teatre, els seus progenitors reclamarien enfurismats la devolució del preu de l’entrada i una indemnització milionària per arruïnar els plans del dissabte.

I els titellaires, què farien? Assumirien les reivindicacions dels titelles acceptant el xantatge d’aquesta colla de «gamberros» o potser prendrien represàlies en contra seu?

Cansats de ser obligats a barallar-se a patacades funció rere funció, Francisco i Purita, dos vells titelles d’un antic teatre de l’avinguda del Paral·lel de Barcelona, decideixen començar una vaga com la que va tenir lloc 100 anys enrera a La Canadenca, quan la força dels treballadors va aconseguir que es decretés la jornada laboral de 8 hores.

Però els temps han canviat i els nostres titelles desconeixen que la lluita obrera és un camí ple de contradiccions, alegries i pilotes de goma.

Paral.lel 55 és l’últim espectacle de Títeres desde Abajo que reflexiona sobre la validesa de la vaga com a eina reivindicativa en un context de creixent criminalització. Alhora confronta la situació actual amb els fets transcorreguts fa 100 anys durant la vaga de La Canadenca.

Cabaret Gyftos Efimeros | 22 h | Gratuït
Gyftos Efímeros és un grup d’artistes que es troba per casualitat o per desig a l’Ateneu Popular de 9 Barris per celebrar les migracions que ens han tocat i ens tocaran.

Juntament amb els actors, els objectes i la imaginació, el públic es trobarà en una festa, alhora íntima, alhora caòtica, per ballar amb els records i observar les empremtes dels objectes trobats pel camí.

Un cabaret en tota regla, a través d’una estètica i una ètica inconfusibles.

Dissabte 27 d’abril

Clowns houses de la cia. Merlin Puppet Theatre | 20h | 8€ (Abonament dos dies 14 €)
Un edifici, cinc apartaments i sis personatges principals. Personalitats còmiques i tràgiques, que porten una vida miserable i que no tenen por de perdre, però tenen por de viure.

L’espectador observa la manera de viure la seva vida convencional en un marc fosc i claustrofòbic, amb les seves pors, obsessions i solituds. Merlín està representant i demonitzant les seves obsessions fins que finalment els castiga i allibera de la manera més violenta.

A través de les cambres fosques es mostra la solitud de l’ésser humà modern; cases de presó, persones atrapades en les seves rutines i hàbits, allunyats dels seus somnis.

Cabaret Gyftos Efimeros | 22 h | Gratuït
Gyftos Efímeros és un grup d’artistes que es troba per casualitat o per desig a l’Ateneu Popular de 9 Barris per celebrar les migracions que ens han tocat i ens tocaran.

Juntament amb els actors, els objectes i la imaginació, el públic es trobarà en una festa, alhora íntima, alhora caòtica, per ballar amb els records i observar les empremtes dels objectes trobats pel camí.

Un cabaret en tota regla, a través d’una estètica i una ètica inconfusibles.

Author