Després de l’èxit tant de públic com de crítica de les dues últimes temporada torna a El Maldà, Barbes de balena, aquest cop durant els mesos de setembre i octubre.
Barbes de Balena reuneix a set dones creadores de diferents disciplines artístiques: la interpretació, la música, la dansa, la dramatúrgia, l’escenografia i el figurinisme i la direcció. En un moment en què semblava impensable que una dona pogués llicenciar-se i molt menys exercir una professió considerada “masculina”, Dolors Aleu i Riera va obrir un camí, no només amb el seu exemple, sinó també amb la seva tasca acadèmica. La seva tesi doctoral, De la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer, és una defensa aferrissada de la necessitat de l’educació de les dones i també de la desaparició de la cotilla de la indumentària femenina de l’època pels perjudicis que causava a la salut de la dona. Aquesta barcelonina tan singular és, de fet, la rebesàvia de la Núria Cuyàs, una de les integrants del projecte, però no és l’única de les avantpassades que hi figura: aquesta obra també vol reivindicar la història de les dones de les seves famílies, i per extensió, la de les dones en general.
A partir de la doctora Aleu i de les avantpassades de les creadores del projecte reflexionen sobre la realitat actual de la dona. I ho fan realitzant una recerca històrica i alhora una més personal. “Van reunir documents com la seva tesi doctoral, cartes, notícies de l’època, anuncis… Un material que hem incorporat a l’obra per tal de fer-nos una petita idea de com va ser el seu camí fins a convertir-se en doctora, la seva relació amb la família, els companys i professors de la facultat, la seva amistat amb l’arpista Clotilde Cerdà Bosch i la fundació d’una escola per a dones, etc.”,comenta Anna Maria Ricart, dramaturga de l’espectacle. I es van trobar que moltes de les dones de les seves famílies haurien volgut ser actrius, biòlogues, ballarines, músics, etc., i no les van deixar. Altres, ni tan sols s’ho van preguntar. I les dones d’ara què tenen en comú amb elles? Quins problemes comparteixen? La doctora Aleu parlava de la necessitat de desterrar la cotilla, però les dones d’avui dia ho han aconseguit? Quines cotilles les constrenyen actualment? Quines són les cotilles visibles i invisibles que fa segles que porten?
“És amb ganes d’entendre més el paral·lelisme entre les dues èpoques i sobre les cotilles, les d’abans i les d’avui, que va sorgir aquest projecte.” comenta la directora Mònica Bofil. “L’espectacle es va anar construint simultàniament a partir del text, la música, el moviment i l’estètica del vestuari, amb l’objectiu de crear una peça única”, continua.
Barbes de balenaés un espectacle de creació, reivindicatiu, fet per dones i sobre dones, que reflexiona sobre les contradiccions d’una societat que no es troba tan lluny de l’època de la doctora Aleu. L’espectacle estarà en cartell del 12 de setembre al 6 d’octubre.