A partir del 18 de setembre, torna, aquest cop al Teatre Goya, l’espectacle Jauría de Jordi Casanovas. Dirigida per Miguel del Arco i amb un repartiment conformat per Ángela Cervantes, Artur BusquetsFrancesc Cuéllar, Quim Àvila; David Menéndez i Carlos Cuevas/Adrián de Núñez, el muntatge, èxit absolut de crítica i públic, exposa, de manera quirúrgicament escruixidora: els terribles fets ocorreguts el 7 de juliol de 2026 durant les festes de San Fermín; i que van culminar amb el polèmic cas de “La Manada”.

Jordi Casanovas utilitza les esgarrifoses transcripcions reals del judici per composar una dramatúrgia a mig camí entre: el gènere del true crime i la denúncia social; un text que serveix de clam per totes les víctimes de violència sexual alhora que apunta, acusadorament: a la recalcitrant connivència amb aquests comportaments criminals encara present entre els òrgans judicials.

Després d’una extraordinària temporada al Teatre Romea que va reunir més de 20.000 espectadors entre l’exhibició al teatre i les funcions en gira, l’obra torna, per aclamació popular, només fins al 20 d’octubre.

L’ARGUMENT

3 a.m. del 7 de juliol de 2016. Festes de San Fermín. Ells són cinc amics que es fan dir “La Manada”. El més jove, i membre recent, ha de passar per un ritual d’iniciació. Després de creuar-se amb una noia al centre de Pamplona, s’ofereixen per acompanyar-la al seu cotxe; aparcat als afores de la ciutat. Durant el camí un d’ells aconsegueix accedir al portal d’un edifici i crida a la resta. Agafen a la noia i la fiquen dins.

Aquesta obra va ser creada a partir de les transcripcions del mediàtic judici que es va fer entre 2017 i 2019;  amb fragments de les declaracions dels acusats i la denunciant publicades a diferents mitjans de comunicació. Una ficció documental que ens permet viatjar per la ment de la víctima i els seus agressors. Un judici on la denunciant és revictimitzada, obligada a donar més detalls de la seva intimitat que els propis denunciats. Un cas que va sacsejar el concepte de masculinitat, de consentiment i d’agressió sexual a la nostra societat. Un judici que va marcar un abans i un després.

Author