Torna el programa d’activitats d’estiu Viu el Patrimoni, amb visites teatralitzades i més coses!

07.04.2019

Author

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura ha presentat aquest matí el programa d’activitats d’estiu Viu el  patrimoni. Més d’un centenar d’activitats culturals als museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya. Entre les propostes hi ha activitats per a tots els públics que tenen per objectiu fer que la ciutadania i els turistes que visiten Catalunya durant els mesos d’estiu coneguin i descobreixin el patrimoni cultural català d’una manera lúdica i diferent. Experiències totes elles que fan viu el patrimoni, en aquest cas, a través de la programació d’activitats atractives que motiven la seva visita i augmenten la satisfacció dels visitants. Les activitats que es presenten compten amb la coorganització, participació i col·laboració de les institucions i entitats públiques i privades del territori.
La presentació de les activitats ha tingut lloc a Palau Moja i ha anat a càrrec del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultura, Josep Manuel Rueda. El director ha començat la intervenció explicant l’anul·lació del concert del Mirarock al Castell de Miravet amb motiu dels focs de la Ribera d’Ebre. El festival sempre ha estat el tradicional tret de sortida a les activitats d’estiu. Tot seguit ha donat les xifres d’usuaris de l’any passat, prop de 35.000 participants, i ha destacat l’increment d’activitats d’enguany amb 138 propostes, la majoria de les quals tenen lloc als equipaments de les comarques gironines. En aquest sentit, el director de l’Agència ha manifestat la voluntat de créixer en oferta cultural a altres zones del territori on actualment hi ha menys oferta com per exemple les comarques de Ponent i el Camp de Tarragona, en concret el Reial Monestir de Santes Creus on hi ha la voluntat de crear un nou cicle de música clàssica. També ha anunciat que l’any vinent s’oferirà, al conjunt del patrimoni cultural català, una plataforma de difusió de les activitats d’estiu a través de l’agenda en línia de patrimoni.gencat.cat/estiu.
Pel que fa a la programació d’enguany, es consoliden algunes de les activitats més arriscades i atractives pel que fa a format i a contingut que es van posar en marxa als monuments i jaciments de la Generalitat: el Mercat de Santa Teca Escornalbou, el cicle de concerts La Pedra Parla a Vallbona de les Monges, Familiaria i els concerts al Fòrum romà d’Empúries.
El Mercat de Santa Tecla a Escornalbou arriba al cinquè aniversari havent-se consolidat com a proposta cultural a les comarques de Tarragona, essent pionera en la forma i el missatge de l’esdeveniment. Una iniciativa única al país que recupera el patrimoni arquitectònic i històric i el vincula amb la gastronomia i la cultura, posant l’accent en la qualitat, la proximitat, l’ecologia i la sostenibilitat.
A terres de Lleida, el cicle de concerts la Pedra Parla a Vallbona de les Monges també celebra enguany el seu cinquè aniversari. Una aposta de petit format, eclèctica però d’una altíssima qualitat artística. Pel festival han passat orquestres, cors, solistes, pianistes, organistes i actrius.
Especial menció per a la jornada Familiaria a la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya que amb la seva quarta edició convoca a moltes famílies durant una gran jornada festiva per sensibilitzar a les noves generacions sobre el patrimoni cultural i a estimar-lo. També al mateix jaciment, els Concerts al Fòrum romà s’han convertit en una cita obligada dels festivals d’estiu de la Costa Brava.
VISITES TEATRALITZADES I ESPECTACLES
Entre les novetats destaca l’increment de visites teatralitzades, una de les activitats més pròpies del patrimoni cultural, com les de la Cartoixa d’Escaladei que, sota el títol Reflexions d’un pare cartoixà al Montsant i en companyia del pare Olgasàn, conviden al visitant a viure una experiència personal i íntima per aproximar-se a la vida contemplativa cartoixana, i Les tombes reials del monestir de Santes Creus a través de la qual els visitant descobriran algunes històries i secrets dels reis de la Corona d’Aragó. Repeteixen també les visites De la Xina a Escornalbou i de la minyona Quitèria al Castell Monestir d’Escornalbou i, a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, tornen les Noces. A Empúries, la proposta Empúries cap al tard creix amb tres itineraris dramatitzats.
Pel que fa als espectacles teatrals, el Teatre romà recupera aquest estiu la seva primera funció 2.000 anys després amb la representació teatral Cònsols de Roma amb Joan Gibert i Fermí Fernández. Al Reial Monestir de Santes Creus, després de l’èxit de l’estiu passat, torna l’espectacle teatral Camí Reial, creat per l’actor, director i artista visual Fèlix Pons especialment per al monestir. Una proposta molt especial de descoberta de la història del monument i dels principals episodis del rei Pere II el Gran. A partir de la idea medieval del camí, una audioguia convida l’espectador a redescobrir la història on passat i present dialoguen en una experiència sonora i visual immersiva que hibrida diferents llenguatges artístics.
La música, com sempre, té també un paper protagonista en la programació d’estiu al patrimoni cultural. Cal destacar els ja clàssics festivals de música de la Schubertíada a Vilabertran, el de Sant Pere de Rodes, els concerts al Fòrum romà d’Empúries i La Pedra Parla, que celebra, al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, la seva cinquena edició. Per la seva part, el Museu Història de Catalunya estrena avui unes Nits d’Estiu a la terrassa del museu ben mediterrànies: un cicle de sis concerts on tradició i modernitat, patrimoni i futur es troben de la mà de músiques procedents de tots els racons del Mare Nostrum.
Enguany destaca també la proposta musical d’Antonio Madueño al Monestir de Sant Pere de Rodes on confluiran música medieval i patrimoni arquitectònic: tallers de reconstrucció d’instruments musicals i de cant o polifonia medieval i concerts.
La gastronomia també té lloc en la programació d’estiu al patrimoni cultural i els Divendres DiVins arriben per primer cop al Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges i al Castell de Miravet, i repeteixen a la Cartoixa d’Escaladei.
Pel que fa al públic familiar, com a novetat, a banda dels grans espectacles adreçats a tots els públics i les visites teatralitzades, al Monestir de Sant Pere de Rodes, l’activitat Pirates i corsaris es converteix en la Mininit de pirates, enfocada als més petits.
Paral·lelament a la programació especial d’estiu, durant aquests mesos es podrà gaudir d’exposicions temporals com Toca tocar. Dibuixos des de la ceguesa al Museu d’Art de Girona; Moda i modistes o Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alex Wainman al Museu d’Història de Catalunya; Arqueologia a l’exili al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona; De villa perfecta. Viure i treballar al Pla de l’Horta en època romana, al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona; i Bacus, les màscares del déu al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries.

Author